Επώδυνα μέτρα θα πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Οι όροι που θέτει η Γερμανία για να συμφωνήσει στη χορήγηση του δανείου, που θα είναι μεγαλύτερο των 120 δισ. ευρώ, είναι σκληροί. Το πακέτο των μέτρων που έχουν ως στόχο να μειώσουν συνολικά το φετινό έλλειμμα κατά 20 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ προβλέπουν μεταξύ άλλων: - Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα - Κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία, ενδεχομένως από ένα ύψος και πάνω (600 ευρώ). - Παρακράτηση έως και 15% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. - Ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, στις μηνιαίες αποδοχές, σταδιακά, ώστε να πάρουν τη μορφή πάγιου επιδόματος το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στις συντάξεις. - Πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια στον δημόσιο τομέα. - Αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κατά 10% και αύξηση κατά 2 μονάδες τουλάχιστον των συντελεστών του ΦΠΑ. - Κατάργηση της υποχρεωτικής διαδικασίας προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση των εργασιακών διαφορών, που επί της ουσίας οδηγεί σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. - Παρεμβάσεις στα επιτρεπόμενα όρια ομαδικών απολύσεων, με πιθανότερη την αύξηση του ποσοστού στο 4% από το 2% που είναι σήμερα. - Ιδιωτικοποιήσεις με διαδικασίες εξπρές. Μέχρι τις 15 Μαΐου, η ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων θα έχει έτοιμες τις σχετικές εισηγήσεις. |
Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
Περικοπές στη 13η και 14η σύνταξη
Οι «γκουρού» των καναλιών
Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr
Ενα φρούτο που ενδημεί εσχάτως στα διεθνή κι εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι «εκείνος-που-πρόβλεψε-τη-χρηματοπιστωτική-κρίση». Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεται κάποιος, που του απονέμεται ο τίτλος του «γκουρού», για να κάνει κάποιες μαύρες προβλέψεις. Βέβαια, από προβλέψεις έχουμε πήξει σ’ αυτόν τον κόσμο. Εχει προφητευτεί το τέλος του πλανήτη λόγω της τρύπας του όζοντος, το τέλος του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η διατροφική κρίση (καμιά δεκαριά φορές από τον Μάλθους και μετά), πέντε έξι μορφές γρίπης που θα σκοτώσουν χιλιάδες κ.ά. Επειδή λοιπόν υπάρχει πληθωρισμός προβλέψεων και οι προφήτες χάνουν σε αξία, απονέμονται σε διάφορους παράσημα εγκυρότητας του στυλ «αυτός-που-πρόβλεψε-τη-κρίση».
Ενας από αυτούς τους «γκουρού» είναι ο λαλίστατος Nouriel Roubini, ο οποίος, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, λέει ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρουν. «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι απαραίτητη», είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο καθηγητής του New York University και πρόεδρος της RGEmonitor.com. Τόνισε δε ότι η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο φαινόμενο του ντόμινο μεταξύ των υπόλοιπων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.
Το πρώτο ερώτημα, βέβαια, είναι: πότε στην ευχή δουλεύει αυτός; Πότε προλαβαίνει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις, αφού βρίσκεται στα κανάλια πιο συχνά ακόμη και από την κ. Ξενογιαννακοπούλου; Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς βγάζει τόσο κατηγορηματικά συμπεράσματα από ένα χαοτικό σύστημα που είναι οι αγορές συν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων; Τα παράσημα του στυλ «ο προφήτης της κρίσης», που τα ρηχά ΜΜΕ τού απονέμουν, είναι τσίγκινα. Για να πούμε την αλήθεια, μέχρι και ο τελευταίος Κνίτης προέβλεπε την κρίση. Οποιοσδήποτε έμαθε δύο μαρξιστικά κολλυβογράμματα και είχε ακουστά τη θεωρία των οικονομικών κύκλων μπορούσε να προβλέψει την κρίση. Αυτό, εξάλλου, δεν είναι και η επίσημη θέση του Περισσού, ότι δηλαδή «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι ο καπιταλισμός θα φτάσει σε αδιέξοδο»; Γιατί δεν καλούν τον κ. Κολοζώφ να τους τα πει, αφού έχει μεγαλύτερη προϋπηρεσία στην πρόβλεψη της κρίσης;
Ενας δεύτερος «γκουρού» που συχνάζει στο Bloomberg είναι ένας επενδυτής ονόματι Mark Mobius. Αυτός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρέπει να πληρώσει 25-50 σεντς για κάθε δολάριο που χρωστάει. Δήλωσε ότι «η χρεοκοπία της “πλούσιας” Ελλάδας θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μετριαστεί η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη και να εξαλειφθούν οι φόβοι εξάπλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο». Θαύμα! Η λογική του δηλαδή είναι αφού δεν ήρθε η κρίση που προβλέψαμε να τη φτιάξουμε μπας και γλιτώσουμε τίποτε από τα CDS που στοιχηματίσαμε.
Η αλήθεια είναι ότι «προφήτες» δεν κυκλοφορούν μόνο στα δικά μας πρωινάδικα. Βρίσκονται παντού. Αλλά το δικό μας στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να συμμαζέψουμε τη χώρα. Οχι για να διαψεύσουμε τους μαϊντανούς των ξένων καναλιών, αλλά γιατί το αναπτυξιακό μοντέλο μας είναι σε αδιέξοδο. Με ή χωρίς τις αγορές, δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε. Κι αυτό δεν χρειάζεται κανένας «γκουρού» να μας το πει.
Αλλο τζανκς, άλλο σκουπίδια
Tου Παντελη Μπουκαλα
Γκρινιάζουν, όσοι γκρινιάζουν, με την ξενομανία, ειδικά με τη χρήση αγγλικών λέξεων, που συχνά κάθε άλλο παρά αναγκαία είναι. «Υπάρχουν πέντε πραϊόριτις» άκουσα να λέει κάποιος περαστικός στη γειτονιά, μιλώντας σαν ναρκισσευόμενος Στέντωρ στο κινητό του, κι εγώ, ακούσιος ωτακουστής, δεν ήξερα τι έπρεπε να νιώσω: τσαντίλα για την τόση ξενοπάθεια ή περηφάνια για τη γλωσσομάθεια. Ερχονται όμως στιγμές που η χρήση μιας λέξης όχι ελληνικής αλλά αγγλικής, που δεν την κατανοούν όλοι με την πρώτη (ούτε με τη δεύτερη ή τη δέκατη, γιατί ακόμα δεν ξέρουν οι πάντες αγγλικά), αποδεικνύεται ψυχικώς συμφέρουσα: Αν αυτό που σου διαφεύγει είναι καταθλιπτικό, ε, έχεις ένα κέρδος, όχι εντελώς αδιάφορο σε στενεμένες μέρες. Αν δεν κατανοείς, δεν νιώθεις κιόλας ή τέλος πάντων το αίσθημά σου είναι ηπιότερο από εκείνο που θα σου προξενούσε η πλήρης, και πλήρως πικρή, γνώση.
Για «τζανκς», λοιπόν, μιλούν από προχθές τα διαφωτιστικά μας κανάλια, αφήνοντάς μας την αίσθηση πως είτε καταλαβαίνουμε είτε όχι, κακό του κεφαλιού μας. Και το γράφουν κιόλας πάνω στη μικρή οθόνη έτσι αμετάφραστο, όταν αναφέρονται στη φρέσκια αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από κάποιον αυτοδιορισθέντα «αρμόδιο» οίκο. Ε, άλλο είναι ν’ ακούς «τζανκς» κι άλλο σκουπίδια ή απορρίμματα ή σκύβαλα. Στη μια περίπτωση αντιδράς αυθόρμητα, στην άλλη παραμένεις εγκλωβισμένος (και ψυχικά αδρανής) στη θολούρα που έχει εγκαταστήσει πρόσφατα τη δεσποτεία της στη φαιά μας ουσία.
Δεν είναι βέβαια τα «τζανκς» η μοναδική λέξη που προστέθηκε με τον καινούργιο χρόνο στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, μαζί με τα ονόματα διαφόρων εταιρειών και «οίκων» που, όπως αποδεικνύεται, η ισχύς τους δεν έχει όρια, όπως και ο αμοραλισμός τους. Και δεν είναι η μόνη από τις νεοεισαχθείσες που το νόημά τους άλλοι το μεταφράζουν αυτόματα κι άλλοι είτε το ψιλοκαταλαβαίνουν («εκ των συμφραζομένων» που λέγαμε παλιότερα) είτε τους διαφεύγει. Είναι κι εκείνα τα «σπρεντς» και τα «χεντ φαντς», που φτάσαμε να τα χρησιμοποιούμε συχνότερα και από το «καλημέρα» ή από το «γεια χαρά»· και δυστυχώς αυτά τα τελευταία, τα δικά μας, τα συλλαβίζουμε όλο και πιο κακόκεφα, σαν να ξεμένουμε όλο και πιο μακριά από το καλό νόημά τους. Οχι μόνο σε φίλο, συγγενή ή συνάδελφο, από τηλεφώνου ή γύρω από ένα τραπέζι, αλλά και στον εξομολόγο ή τον ψυχαναλυτή του αν μιλήσει κανείς τούτη την περίοδο, για τα σπρεντς θα του πει. Πάντοτε υπάρχει η ελπίδα πως όσοι κατέχουν τα κλειδιά της ψυχής και του επέκεινα θα σου εξηγήσουν κάπως καλύτερα τα τρέχοντα.
Δεν γνωρίζω αν οι ειδησεολόγοι άφησαν επίτηδες αμεταγλώττιστα τα θλιβερά μαντάτα. Και άθελά τους ωστόσο αν το έκαναν, ή έστω από στιγμιαία αμηχανία που τους παρώθησε στην εύκολη λύση της υιοθέτησης του ξένου όρου, μετρίασαν την οξύτητα της αγγελίας τους. Κι έτσι, τουλάχιστον οι μη γλωσσομαθείς αισθάνθηκαν μικρότερη ντροπή από εκείνη που θα τους έδερνε αν άκουγαν για τα σκουπίδια που παράγει η χώρα τους και άρχιζαν τους καταθλιπτικούς συνειρμούς.
Σε ισχύ τα επιπλέον μέτρα από τον Ιούλιο
OIKONOMIA Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 - 08:55 |
Σε ισχύ τα επιπλέον μέτρα από τον Ιούλιο |
Του Γιάννη Αγγέλη Αύριο το αργότερο "πέφτουν" οι υπογραφές της Κυβέρνησης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραπτό κείμενο της απόφασης για την τελική μορφή του νέου Προγράμματος Σταθερότητας, που δρομολογεί την έναρξη εκταμίευσης του "πακέτου στήριξης" στο α΄ δεκαήμερο του Μαΐου. Η διάχυση της απειλής χρεοστασίου και σε άλλες χώρες μετά την Ελλάδα –αφούπροηγήθηκαν οι υποβαθμίσεις από την S&P– “έπεισε” την Γερμανία να ενδώσει στη συμφωνία επίσπευσης εκταμίευσης της "βοήθειας" προς την Αθήνα. Το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας που ετοιμάζεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα –όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο– έχει καθυστερήσει όχι τόσο λόγω των διαπραγματεύσεων για τη σκληρότητα ή μη των μέτρων (η Κυβέρνηση τα έχει αποδεχθεί όλα), αλλά από τη διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πότε αρχίζει και πόση θα είναι η διάρκεια του Προγράμματος! Όπως αναφέρεται στο σημερινό τεύχος του “Κεφαλαίου” μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία καθώς το ΔΝΤ επιμένει η αρχή του Προγράμματος να περιλάβει το β΄ εξάμηνο του 2010 και να καλύψει όχι μόνο το 2011 και 2012, αλλά να φθάσει μέχρι και το 2014 και να αφορά το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να ξεπεράσει τις 10 μονάδες του ΑΕΠ δηλαδή τα 25 περίπου δισ. ευρώ. Στην πρόταση αυτή προϋπόθεση είναι η εκκίνηση της εφαρμογής ορισμένων από τα μέτρα (φορολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά) από την 1η Ιουλίου και όχι από 1/1/2011. Αυτό σημαίνει επίσπευση της νέας ρύθμισης για τις εκ νέου αυξήσεις σε ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους, Ακίνητα, εργασιακά κ.ά. Αντίθετα η Επιτροπή φέρεται να επιμένει στο "γράμμα" του κοινοτικού νόμου και προτείνει τριετή διάρκεια του Προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί την απαίτηση της κας Μέρκελ που ζητά μηνιαίο (!) και όχι κάθε τρίμηνο έλεγχο της εκτέλεσης του Προγράμματος... Και οι δύο όμως συμφωνούν, ότι κάθε οικονομικός στόχος περικοπής δημόσιας δαπάνης θα συνδέεται με ορισμένη χρονική διάρκεια και με ασφαλιστική δικλείδα, την υποκατάσταση τυχόν αποκλίσεων με ισόποση περικοπή από τον ίδιο τομέα δραστηριότητας... Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο αύριο και να ανακοινωθεί την Κυριακή. Παράλληλα "τρέχουν" οι διαδικασίες για την προώθηση των διμερών δανείων, μετά τη στροφή που υποχρεώθηκε να κάνει η κα Μέρκελ, όταν την Τετάρτη φάνηκε να διαχέεται και σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) η πίεση στα κρατικά ομόλογα με τις υποβαθμίσεις που έγιναν στο πορτογαλικό και ισπανικό δημόσιο χρέος από την S&P (όπως έκανε και με την Ελλάδα). Την Δευτέρα ο κ. Σόϊμπλε καταθέτει στη γερμανική Βουλή την νομοθετική ρύθμιση στην βάση της οποίας θα υπογραφεί η σύμβαση (που βρίσκεται ήδη στο γραφείο της κας Μέρκελ) για την εκχώρηση δανείου στην Ελλάδα. Πληροφορίες του “Κεφαλαίου” αναφέρουν ότι το πλαίσιο των διμερών δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες θα αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ για την τριετία (πέραν εκείνων του ΔΝΤ). Το πλαίσιο αυτό δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεσμεύει τα διμερή δάνεια να αποπληρώνουν λήξεις προηγούμενων δανείων και όχι να καλύπτουν τρέχοντα ελλείμματα... Σημειώνεται ότι δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι "η Ελλάδα συμφώνησε με τα νέα μέτρα λιτότητας των 24 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν τριετές πάγωμα των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, σε αντάλλαγμα των δανείων από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT ότι εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες. Διαβάστε ακόμη * Στην τελική ευθεία τα νέα μέτρα |
Αντίο μισθοί... καλημέρα φόροι!
Αντίο μισθοί... καλημέρα φόροι! |
Του Στέλιου Κράλογλου Περισσότερες από 200 σελίδες περιλαμβάνει η σημαντικότερη ίσως συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα μετά από την μεταπολίτευση προκειμένου να διασφαλίσει το πακέτο στήριξης ύψους 120 δισ. ευρώ. Το κείμενο που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο αύριο, θα αποτελεί οδηγό διακυβέρνησης και χάραξης οικονομικής πολιτική για την χώρα μας. Θα είναι όμως και το διαβατήριο για το φθηνό χρήμα που χρειάζονται τα κρατικά ταμεία. Το αντίτιμο όμως θα είναι βαρύ: Με δύο μισθούς και συντάξεις το χρόνο λιγότερες θα πρέπει να μάθουν να ζουν εκατομμύρια πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο για τα φθηνά δάνεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Και ο λογαριασμός δεν σταματά εκεί! Οι δανειστές μας, ζητούν αυξήσεις φωτιά στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ο πρωθυπουργός προϊδέασε τους κοινωνικούς φορείς για το σκληρό πρόγραμμα τριετίας που ουσιαστικά... μας επιβάλλουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ. * Ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο φαίνεται ότι τελικά θα κοπούν, * ενώ παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται και οι αυξήσεις. * Όσον αφορά τις συντάξεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μαχαίρι μάλλον θα μπει στη 13η και την 14η αν και απ’ ό,τι φαίνεται θα γλυτώσουν οι πολύ χαμηλές συντάξεις. * Οι υψηλές συντάξεις θα μειωθούν ίσως και κατά 15%. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα. Πολλά είναι τα σενάρια που έχουν τεθεί τις τελευταίες στο τραπέζι. Όπως: * η ενσωμάτωσή δώρων και επιδόματος αδείας στους 12 καταβαλλόμενους μισθούς αλλά και * η καταβολή του ποσού αυτού κάθε μήνα ως πριμ παραγωγικότητας. Οδυνηρά ωστόσο θα είναι τα ανταλλάγματα την ώρα μάλιστα που οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να μπουν στον πάγο για 3 έως 5 χρόνια. Επίσης φαίνεται να διπλασιάζεται στο 4% το ποσοστό των απολύσεων και να καταργείται το μαξιλάρι της διαιτησίας όπου οι εργαζόμενοι προσέφευγαν εξασφαλίζοντας αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού. Με ψαλιδισμένους μισθούς και συντάξεις οι καταναλωτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Κομισιόν και ΔΝΤ ζητούν: * Να αυξηθεί ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 21% στο 23% ίσως και στο 25%. * Και κατώτερος που επιβάλλεται στα τρόφιμα και τις ΔΕΚΟ να ανέβει από το 10% στο 11% ίσως και το 12%. * Στο τραπέζι έχει πέσει και σενάριο για νέα αύξηση των ειδικών φόρων στην κατανάλωση κατά 10%. * Κάτι που σημαίνει ότι η τιμή στα τσιγάρα θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ το πακέτο. * Στα ποτά η αύξηση θα προσεγγίζει το 1 ευρώ. * Ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης θα ξεπεράσει το 1,55€. Κυβέρνηση, Κομισιόν και ΔΝΤ καταλήγουν σε σαφές χρονοδιάγραμμα για μείωση του ελλείμματος κατά 5% φέτος και 5% το 2011. Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να εξοικονομηθούν 24 δισ. ευρώ για να μην χρειαστούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα. |
Σε φάση κυκλοθυμίας το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Σε φάση κυκλοθυμίας το Χρηματιστήριο της Αθήνας |
Του Δημήτρη Ζάντζα Πέρασαν δύο ολόκληρες δεκαετίες, από τις αρχές Δεκεμβρίου του 1990, από την τελευταία φορά που ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. σημείωσε σε μία μόνο συνεδρίαση κέρδη αντίστοιχα της χθεσινής. Έτσι, από τη σκοπιά της στατιστικής τουλάχιστον προσέγγισης της αγοράς, η χθεσινή αντίδραση στο ταμπλό μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ιστορική». «Ιστορικές» βέβαια, αλλά δυστυχώς όχι «ένδοξες», είναι οι στιγμές που βιώνει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ο καταναλωτής, ο επενδυτής, ο επιχειρηματίας. Το Χρηματιστήριο, λειτουργώντας είτε προεξοφλητικά είτε ως «καθρέφτης», αποτελεί ένα μηχανισμό που κάθε άλλο παρά αποκομμένος είναι από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της αγοράς και, όπως προκύπτει από τις ερμηνείες χρηματιστών και διαχειριστών κεφαλαίων, η χθεσινή συνεδρίαση αποτελεί περίτρανη απόδειξη αυτού. Οι τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά με τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από τους Ευρωπαίους Εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έδωσαν πράγματι αφορμή για αλλαγή του κλίματος, «αλλαγή ωστόσο που είναι πάρα πολύ προσωρινή», σχολιάζει στο Capital.gr ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, ιδρυτής της ομώνυμης Χρηματιστηριακής Εταιρείας. Η πραγματική εικόνα βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν οι τράπεζες, κλάδος ειδικής βαρύτητας για το ελληνικό Χρηματιστήριο, και μόνο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου θα υπάρξει η δυνατότητα πιο ακριβούς αξιολόγησης της κατάστασης και των επιπτώσεων από την κίνηση στην αγορά ομολόγων, υπογραμμίζει. Έως τότε η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, εκτιμά ο ίδιος, με υπερβολές «τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω». Την ίδια στιγμή, η προσωρινή διακοπή του short selling, μετά την απόφαση της απαγόρευσης εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και η κάλυψη των ανοιχτών θέσεων που «χτίστηκαν» μέχρι και τη στιγμή της απαγόρευσης, πράγματι μπορούν να βοηθήσουν λίγο ακόμα, εξηγεί, ωστόσο δεν είναι απολύτως σαφές τί θα συμβεί σε υψηλότερα επίπεδα της αγοράς. Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, αποδίδει επίσης τη χθεσινή άνοδο κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε μεταστροφή της ψυχολογίας, αλλά και σε επανατοποθετήσεις συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων που είχαν αποχωρήσει σχεδόν αναγκαστικά. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθησυχάζουν την ανησυχία για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα στο σύνολο της ελληνικής αγοράς και της οικονομίας, εξηγεί, αλλά αποτελούν και σοβαρό στοιχείο σταθερότητας για τις ελληνικές τράπεζες. «Η χώρα εξασφαλίζει ρευστότητα, η πίεση στα ομόλογα αποκλιμακώνεται, κάτι που αντανακλάται άμεσα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό», τονίζει. Η ψυχολογία αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της αγοράς και ειδικά οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων εμπεριείχαν σαφή στοιχεία «αγελαίας» συμπεριφοράς, ακόμα και από μεγάλους επενδυτές, αναφέρει ο ίδιος. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει βελτιωθεί, ο δύσκολος δρόμος της εξυγίανσης βρίσκεται ακόμα μπροστά μας, ενώ τα διαφαινόμενα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πλήξουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς, τον καταναλωτή, την ελληνική οικογένεια και τις επιχειρήσεις. «Είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα υπάρξουν και άλλα δύσκολα τρίμηνα και θα αποτυπωθούν και με αριθμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες είναι ακόμα άγνωστες». «Προϋπόθεση για μια πιο ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα της αγοράς παραμένει η επιτυχής εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίπτωση απόκλισης ή καθυστερήσεων τόσο οι εταίροι μας στην Ε.Ε. όσο και οι αγορές θα είναι απέναντί μας εξίσου σκληροί, όσο υπήρξαν και πριν από λίγες μόλις ημέρες», προσθέτει. «Πάντως η αγορά μας είναι ακόμα ζωντανή» σχολιάζει ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Δείχνει ότι διαθέτει αντανακλαστικά και ανταποκρίνεται στις εξελίξεις, έστω και αν από αυτές τις αντιδράσεις κάποιες φορές δεν λείπει το στοιχείο της υπερβολής». «Καθαρά ψυχολογική αντίδραση» χαρακτηρίζουν το χθεσινό «ξέσπασμα» στο ταμπλό και στελέχη δύο μεγάλων ελληνικών ΑΕΔΑΚ. «Προφανώς η κατάσταση υπήρξε πάρα πολύ πιεσμένη το προηγούμενο διάστημα», σημειώνουν, «κάποιες απαντήσεις δόθηκαν ως προς το πώς η Ευρώπη σπεύδει πλέον να αντιμετωπίσει τη συνολικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται και η εκτίμηση ότι επίκειται κάποια τελική συμφωνία συνέβαλε στη στιγμιαία βελτίωση της ψυχολογίας». Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η αντίδραση υπήρξε αντίδραση ανακούφισης, εξηγούν, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε ακόμα σε αρκετή απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά, υπάρχουν τίτλοι που υπέστησαν απώλειες 20% και 30% μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η αγορά δείχνει ότι ακόμα βρίσκεται στο στάδιο που αναμένει περισσότερες εξελίξεις και προσπαθεί να αποτιμήσει όσα συμβαίνουν». Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα, όμως η εκτίμηση είναι ότι ο κίνδυνος που υπήρχε για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου εντός του Μαΐου ή τους επόμενους μήνες εξαλείφεται. Παράλληλα, προσδοκάται ότι το ζήτημα της Ελλάδας σταδιακά θα πάψει να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, επιτρέποντας τη βαθμιαία βελτίωση στις τιμές των ομολόγων, των οποίων η πορεία δημιούργησε σοβαρές παρενέργειες και στο Χρηματιστήριο. Το κλείσιμο των ανοιχτών θέσεων δε, σημαίνει ότι κάποια χαρτοφυλάκια υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών ανεξαρτήτως κόστους, όμως ακόμη με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή αντίδραση στο Χ.Α. χαρακτηρίζεται υπερβολική. Η πιθανότητα της διόρθωσης της επόμενες ημέρες παραμένει υψηλή, τα προβλήματα στην οικονομία παραμένουν και, στην παρούσα στιγμή, η λύση τους απέχει ακόμα σημαντικά, υπογραμμίζουν. Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζουν ότι η χθεσινή άνοδος περισσότερο προβληματίζει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη εξυγίανσης. «Όλα δείχνουν ότι νέα μέτρα λιτότητας, ακόμη πιο σκληρά, θα ληφθούν υποχρεωτικά, στοιχείο που προβληματίζει έντονα το σύνολο της αγοράς». |
Τρίτη 27 Απριλίου 2010
«Εξαφνικά τας πληρωμάς της σταματήσει»
| ||
Του Παντελη Mπουκαλα Αν περιμέναμε από τον κ. Γ. Παπανδρέου, ρήτορα μέτριο και με μέτριους λογογράφους στη διάθεσή του, να συγκινήσει και να συνεπάρει με το διάγγελμά του, θα περιμέναμε λάθος. Πώς να εξηγήσεις άλλωστε με ένα διάγγελμα, όσο ευρηματικό, την αυτοαναίρεσή σου και την ιδεολογική ακύρωση του κόμματός σου; Πώς να δικαιολογήσεις την επικίνδυνη και όχι απλώς οχληρή ασυγκινησία με την οποία αποδέχεσαι πως η χώρα της οποίας πλέον τυπικά ηγείσαι έχασε τμήμα της εθνικής της κυριαρχίας, ότι κηδεμονεύεται και ετεροδιοικείται; Και πώς εσύ, ο υπέρμαχος της διαβούλευσης και για τα ασήμαντα ακόμα, να πείσεις ότι η εκχώρηση αυτού του τμήματος εθνικής κυριαρχίας δεν σε υποχρεώνει σε λογοδοσία, με τη μορφή του δημοψηφίσματος ή όποια άλλη, ώστε να εκφραστεί επιτέλους ο «υπέροχος λαός» όπως εν διαγγέλματι τον ζωγραφίζεις (αν και επέτρεψες να τον λοιδορήσουν οι υπουργοί σου και οι ξένοι επίτροποι), που για άλλα πράγματα, σφόδρα διαφορετικά, αποφάσισε με την ψήφο του έξι μήνες πριν; Οπότε; Οπότε αρπάζεται κανείς πρώτα από το ωραίο φόντο του Καστελλόριζου, τα γαλάζια νερά και τα καραβάκια, και ύστερα από τα στερεότυπα. Και βέβαια από τον Καβάφη, πάντοτε πρόσφορο και πάντοτε ανυπεράσπιστο. Πάλι καλά που ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τις «Θερμοπύλες», γιατί ποιος ξέρει τι λαθεμένους συνειρμούς θα ενεργοποιούσε ο στίχος «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», με το «χρέος», από κοινού δημιουργημένο από τις κυβερνήσεις που μας σώζουν η μια μετά την άλλη, να σαρκάζει. Πάλι καλά επίσης που ουδείς φιλολογικός του σύμβουλος του έθεσε υπόψη το «κρυμμένο» καβαφικό ποίημα «Η Τράπεζα του Μέλλοντος», γιατί κι αυτό θλίψη θα προκαλούσε ή και κατάθλιψη: «Την δύσκολη ζωή μου ασφαλή να κάνω / εγώ στην Τράπεζα σου Μέλλοντος επάνω / πολύ ολίγα συναλλάγματα θα βγάλω. // Κεφάλαια μεγάλ’ αν έχει αμφιβάλλω. / Κι άρχισα να φοβούμαι μη στην πρώτη κρίση / εξαφνικά τας πληρωμάς της σταματήσει». Ποια Τράπεζα Μέλλοντος για ποιαν Ελλάδα; Δεν απέμενε λοιπόν παρά το φθαρμένο σχήμα της Ιθάκης και η διαβεβαίωση ότι «πλέον ξέρουμε τον δρόμο και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά», άρα η «νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό» θα έχει αίσιο τέλος. Φρονίμως ποιών, ο κ. Παπανδρέου δεν είπε λέξη για τους Λαιστρυγόνες, τους Κύκλωπες και τον άγριο Ποσεισώνα που «δεν θα συναντήσεις, / αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου». Και τι να πει; Οτι κάμποσοι από τους συμβολικώς εννοούμενους Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες τους «κουβανούμε» στους ώμους μας, αφού κατείχαν, κατέχουν και θα ξανααποκτήσουν εξουσιαστικούς θώκους; Οτι ούτε στη μυθολογία ούτε φυσικά στην ιστορία είναι δυνατόν να σε σώσουν από τον καταποντισμό οι άγριοι Ποσειδώνες που προκάλεσαν τη φουρτούνα και της επέτρεψαν να θεριέψει; |
Σε "junk" υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P
OIKONOMIA Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 - 18:24 |
Σε "junk" υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P |
Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "BB+" και "B" αντίστοιχα, από "BBB+" και "A-2" προηγουμένως. Το outlook είναι αρνητικό. Την ίδια στιγμή αναθέτει αξιολόγηση ανάκτησης (recovery rating) "4" στις ελληνικές εκδόσεις χρέους, υποδεικνύοντας την εκτίμηση της για "μέση" (30%-50%) ανάκτηση για τους ομολογιούχους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή αθέτησης πληρωμών. Η αξιολόγηση "AAA" στη μεταφορά και μετατρεψιμότητα παραμένει αμετάβλητη. "Η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα της αναθεωρημένης επεξεργασίας των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες της για μετάβαση των χρεών σε βιώσιμη καθοδική πορεία", αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Marko Mrsnik. "Πιστεύουμε πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στενεύουν λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας, σε μία στιγμή που οι πιέσεις για περισσότερο δυναμικά μέτρα προσαρμογής αυξάνονται. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, οι μεσοπρόθεσμοι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τα υψηλό βάρος από το χρέος αυξάνονται παρά τα ήδη μεγάλης έκτασης μέτρα προσαρμογής. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις μας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πιστοληπτική ικανότητα δεν είναι συμβατή με την κατηγορία επένδυσης". Ως αποτέλεσμα της αύξησης στα κόστη δανεισμού της Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες από τα μέλη της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τους όρους και τη διάρκεια της στήριξης προς την Ελλάδα. Περιμένουμε ότι ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ είναι πιθανό, και θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αμβλύνει σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις ρευστότητας για την Ελλάδα. Ωστόσο, κατά την άποψη μας, οι πιέσεις για πιο επιθετικά και ευρεία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνονται, εν μέρει λόγω της πρόσφατης ανόδου στα επιτόκια της αγοράς. Στις αναθεωρημένες προβλέψεις μας προβλέπουμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αυξηθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και 131% του ΑΕΠ το 2011. |
Άνοδος
Κινέζικα δεν μάθατε ακόμα; Κακός πολύ κακός!
Σήμερα που γράφεται η πρόβλεψη για τον Απρίλιο είναι 9/2ου, και όλα δείχνουν ότι έχουν περάσει οι σκόπελοι μαζί με την Χάρυβδη! Είναι έτσι, ή έτσι νομίζουμε. Εσείς τι λέτε, τι πιστεύετε; Ότι και να σκεφτείτε τώρα, εσείς γνωρίζετε, μαζί και εγώ τα αποτελέσματα. Και ποια είναι αυτά, είναι η επέτειος των 180 ετών από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Τότε, που η Αγγλία, μαζί με τις Άλλες μεγάλες δυνάμεις, μας αναγνώρισαν την Ανεξαρτησία μας σαν Κράτος, και άπλα για να προλάβει την Ιερά Συμμαχία, αλλά και την σιωπηρή συγκατάθεση από την μητέρα Ρωσία, ανακοίνωσαν στην μεγάλη πύλη την κοινή τους απόφαση. Γιατί, όλα αυτά, τώρα μα για να εξηγήσουμε γιατί το ελληνικό κράτος ήρθε αντιμέτωπο με το υποσυνείδητο του. Και αυτό φαίνεται πολύ καλά σε ένα ένθετο οικονομικής εφημερίδας, με τίτλο «Οικονομία» στο ΚτΕ. Και στη σελ 16 του ένθετου, η επιστήμη της Τεχνικής Ανάλυσης, λέει, «το έργο της δημιουργίας ενθουσιασμού υποστηρίχτηκε από τους γνωστούς υπόπτους». Και τους Απαριθμεί, οικονομικό τύπο, ξένους θεσμικούς και ειδικούς αγορών, ιθύνοντες οικονομιών της δύσης, και τελειώνει με μια φράση του τέως διηθητή της Εθνικής Τράπεζας, που είπε «ότι η κρίση ανήκει πλέων στο παρελθόν», ελάχιστες μέρες πριν η τράπεζα προχώρηση σε τεραστία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οπού, χρονικά τώρα είναι απαραίτητη αυτή η ρευστότητα καθώς ΤΩΡΑ το ελληνικό κράτος έχει πέσει σε τρικυμία και κινδυνεύει να βυθιστεί. Όλα αυτά συμφώνα με το δημοσίευμα. Και αν σημειώσουμε ότι η μετοχή της εθνικής τράπεζας στις 15/10ου/2009 είχε φτάσε σε αξία τα 28 € και κάτι, και σήμερα 9/2ου με άνοδο 9% είναι στα 14,09 €. Επίσης η επιστήμη της ΤΑ. λέει ό,τι έχουμε και άλλη κάθοδο. Και εδώ χρειάζεται να σας θυμίσω το ετήσιο του 2010, από τον υποφαινόμενο, και τις εκτιμήσεις μιας αστρολόγου κομήτη που λέει ότι η κρίση τελειώνει τον Ιούλιο του 2010. Εδώ να σκεφτούμε ότι τα πάντα είναι πιθανά αρκεί να μας αγοράσει η Κινεζική Καπιταλιστική μηχανή και να μας μεταβάλει σε κινέζικο προτεκτοράτο. Όπως την Αλβανία στην περίοδο του ψυχρού Πολέμου.
Μάρτης σαρακοστής ….
… που βιάζεται να έρθει πιο γρήγορα η ανάσταση το 2010
Με την πίεση να είναι πια εμφανής γράφεται το παρών κείμενο στις 11 Ιανουαρίου. Και μπορούμε να κάνουμε και μια γρήγορη ανασκόπηση καθώς η τελευταία έγινε στον Αύγουστο του 2009. Ετσι διαβάζουμε, και κατανοητέ πιο εύκολα η άξια της αστρολογικής πρόβλεψης καθώς διαπιστώνουμε ότι ο Σεπτέμβριος προβλέφτηκε με ακρίβεια, και σαν μεμπτό μπορούμε να προσθέσουμε την ελάχιστη απόκλιση δύο ημερών. Και σαν παράδειγμα μπορούμε να πούμε ότι οι ημερομηνίες που δόθηκαν, φάνηκαν πολύ χρήσιμες για επαγγελματίες καθώς μπορούσαν πολύ εύκολα να εκμεταλλευτούν την απόλυτη κορυφή. Τον Οκτώβριο, διαπιστώσαμε ότι «χολωμένος» ο ΓΔ αντέδρασε λίγο διαφορετικά και παρουσίασε την κορυφή του ακριβώς όταν άρχιζε η απόλυτη πτώση που είχε γραφτεί στο περιοδικό. Για τον Νοέμβριο διαπιστώνουμε ότι ο ΓΔ ακολούθησε σαν «καλό παιδί» τις προσταγές των πλανητικών τάσεων, αυτές που είχαν γραφτεί στο περιοδικό. Το ίδιο υπάκουος ήταν και τον Δεκέμβριο, χωρίς καμμια εξαίρεση. Και τώρα, στις 11 Ιανουαρίου, διαπιστώνουμε ότι δείχνει «τάσεις ανυπακοής» και θα δούμε στην πορεία την διάθεση του και την ορθότητα για τον Ιανουάριο της αστρολογικής πρόβλεψης, καθώς οι παγκόσμιες απειλές έχουν αρχίσει και ακούγονται από την πλευρά της Αμερικής, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνου στις 25/12/2009.
Φεβρουάριος 2010
Με το μυαλό στις μέρες των απόκρεω
Έχουμε την δυνατότητα, να πραγματοποιήσουμε μια σύντομη ανασκόπηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου διαπιστώσαμε, ετεροχρονισμένα, ότι ήμασταν, τότε, μπροστά σε ένα χρονικό περιθώριο ανοδικής αντίδρασης, καθώς ήταν σε εξέλιξη το τρίτο κύμα του Elliott από την βάση των 1450 του Μαρτίου 2009. Η διάφορα σε μονάδες Σεπτεμβρίου 2009 και μεσα Νοέμβριου (23) 2009, όπου γράφετε το κείμενο είναι της τάξεως των 100 και κάτι μονάδων. Η πραγματική διάφορα είναι πολύ μεγαλύτερη. Τον Σεπτέμβριο είχαμε τον ΓΔ στις 2300 και μετά από 45 περίπου μέρες ήταν 650, περίπου, μονάδες υψηλότερα. Και στις 23/11ου ξεκίνησε ανοδική αντίδραση, εντός της συνεδρίασης από τις 2400 μονάδες. Μιλάμε για μια διάφορα κοντά στις 1.000 μονάδες, που οι επαγγελματίες έχουν κέρδη και χασούρα οι επενδύτες. Καθώς, ενδεχόμενα όλοι θυμόνται και παλιές ατάκες, του τύπου, αγοράζουμε τον Νοέμβριο και πουλάμε τον Μαϊο. Οι τάσεις όμως δείχνουν αλλά. Εκτός, αν από τα τέλη Νοέμβριου και μετά σχηματιστή το 5ο και πιο κερδοφόρο κύμα Elliot, το κύμα που μπαίνει η μαρίδα και χάνει τις οικονομίες μιας ζωής. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος ήμασταν σωστοί τον Οκτώβριο, λάθος στην 1η εβδομάδα του Νοέμβριου. Και με περιέργεια, καθώς στη συνεδρίαση στις 23, στις 10:45 διαπιστώνουμε ότι η τελείωσε η ανοδική αντίδραση και επιμένει η τάση να είναι πτωτική. Ενώ στις 12:25 ήταν στο +1,36% . Ίδωμεν.
Μπροστα σε έναν πολύ δύσκολο Ιανουάριο
μαθαίνουμε σημαντικές αποφάσεις για τα δομημένα ομόλογα
Σύμφωνα με απόφαση, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που σχετική του απόφαση δημοσιεύθηκε στις 28/9ου/2009 δικαίωσε ιδιώτη επενδύτη κατά της Credit Suisse (UK) Limited και της Credit Suisse Securities (Europe) Ltd, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων την ένσταση περί αποκλειστικής δικαιοδοσίας των αγγλικών δικαστηρίων. Η ιστορία εχει ως εξής, ο επενδύτης: «τον Μάρτιο του 2005 και θέλοντας να τοποθετήσει κεφάλαιό του ύψους 326.000 δολαρίων ΗΠΑ σε κερδοφόρα επένδυση που όμως να εξασφαλίζει τη σταθερότητα του κεφαλαίου, πληροφορήθηκε μέσω τρίτου προσώπου για τα τραπεζικά προϊόντα του ομίλου Credit Suisse και μετά από διαβεβαιώσεις για την προαναφερόμενη εξασφάλιση του κεφαλαίου του, αγόρασε επενδυτικό πρόγραμμα για ποσό 326.000 δολαρίων ΗΠΑ και υπέγραψε σχετικό έντυπο που του απεστάλη μέσω φαξ συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, χωρίς να του εξηγηθούν οι τεχνικοί χρηματοπιστωτικοί όροι που αυτός περιείχε», «στα πρώτα δύο χρόνια έως και τον Μάιο του 2007 έλαβε από το δομημένο ομόλογο τόκους συνολικού ποσού 30.000 δολαρίων ΗΠΑ ετησίως. Τον Μάιο του έτους 2007 έληξε το επενδυτικό πρόγραμμα και το κεφάλαιό του επενδύθηκε εκ νέου τον Ιούνιο του 2007 από την Credit Suisse, συναινώντας ο ίδιος σε αυτό και πάλι μέσω εντύπου που του απεστάλη με φαξ». Μέχρι εδώ όλα είναι καλά, υπάρχει το κεφαλαίο, και οι 30.000 κέρδος. Πάμε στην δεύτερη πράξη! «Τον Σεπτέμβριο του έτους 2008 κλήθηκε να καταβάλει ποσό 100.000 δολαρίων ΗΠΑ προκειμένου να μην ρευστοποιηθεί το ομόλογο του, και τότε πληροφορήθηκε από συνεργάτη της τράπεζας ότι η τράπεζα ρευστοποίησε ήδη το ομόλογό του, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει δώσει σχετική εντολή».Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «δεν τον πληροφόρησαν όπως είχαν υποχρέωση για τον κίνδυνο που ανέλαβε αλλά μόνο για τα αυξημένα οφέλη που μπορούσε να έχει από την αγορά του ομολόγου, με αποτέλεσμα να παραπλανηθεί ο αιτών και τελικά να ζημιωθεί αφού το επενδυθέν κεφάλαιό του όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά κινδυνεύει να απωλεσθεί πλήρως. Καθώς δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για την πραγματική και νομική κατάσταση του χαρτοφυλακίου του, την οποία αγνοούσε».
«Καθώς κάθε σχετικό έγγραφο του απεστάλη μέσω φαξ, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, τους όρους του οποίου όμως δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει πλήρως γιατί δεν ήταν γνώστης της σχετικής οικονομικής και τραπεζικής ορολογίας της αγγλικής γλώσσας ούτε του παραδόθηκε μεταφρασμένο αυτό το έγγραφο στην ελληνική. Επίσης δεν του επεξηγήθηκε, ποτέ, η ειδικότερη λειτουργία του προϊόντος ούτε του επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι της επένδυσης. Γιατί ήταν δομημένο ομόλογο».
Και όταν ο επενδύτης, «από τον Σεπτέμβριο του 2008 άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η κίνηση του Ομολόγου δεν ήταν επικερδής γιατί η Τράπεζα του ζητούσε να της αποστείλει και άλλα χρήματα προκειμένου να μη ρευστοποιηθεί το ομόλογο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να απωλέσει και αυτό το ίδιο το κατατεθέν κεφάλαιό του. Προσπάθησε δε να τερματίσει τη σχέση του με την τράπεζα ώστε να επιτύχει επιστροφή τουλάχιστον του κεφαλαίου του, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό». Και συνεχίζει η απόφαση, «Οι προαναφερόμενοι ουδέποτε εξήγησαν στον αιτούντα τον κίνδυνο που διέτρεχε αγοράζοντας τα ανωτέρω προϊόντα, τον οποίο εάν ο αιτών γνώριζε δεν θα προέβαινε στην επίδικη επένδυση». Πηγή: από capital.
Δευτέρα 26 Απριλίου 2010
Bob Chapman: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ
Σεισμικές
Τεκτονικές Πλάκες
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 19:44
Ερώτηση
Κύριε Χουλιάρα ο γιός μου έμαθε στο σχολείο ότι οι σεισμοί γίνονται επειδή συγκρούονται μεγάλα κομμάτια της γης που λέγονται τεκτονικές πλάκες αλλά ακούγεται σε εμένα σαν επιστημονική φαντασία. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε με απλά λόγια;
Απάντηση
Η θεωρία των τεκτονικών πλακών εξηγεί τις οριζόντιες κινήσεις του στερεού φλοιού της Γης.
Η λιθόσφαιρα, που αποτελείται από τον εξωτερικό φλοιό και το ανώτερο στρώμα του ημίρρευστου μανδύα, χωρίζεται σε επτά μεγάλες πλάκες και αρκετές μικρότερες.
Οι πλάκες αυτές, που αντιστοιχούν στις ηπείρους, επιπλέουν πάνω στον μανδύα και συγκρούονται ή αποκλίνουν καθώς μετακινούνται.
Η μετακίνηση αυτή οφείλεται σε υπόγεια θερμά ρεύματα στο εσωτερικό του μανδύα.
Σας παρουσιάζω ένα απλοποιημένο σχεδιάγραμμα της θεωρίας των τεκτονικών πλακών.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Γεράσιμος Χουλιάρας
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 19:50
_____________
Πολιτική και Σεισμοί
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 13:47
Ερώτηση
Κύριε Χουλιάρα διάβασα ότι οι Αμερικανοί είχαν προβλέψει τον σεισμό της Αιτής. Γιατί άφησαν να γίνει αυτή η καταστροφή και δεν ενημέρωσαν τον κόσμο;
Απάντηση
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το θέμα της ενημέρωσης του πληθυσμού είναι πολιτικό και όχι επιστημονικό.
Η επισήμανσή σας είναι σωστή, διότι υπήρχαν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις για επερχόμενο σεισμό στην Αιτή.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Journal to 2008, Αμερικανοί επιστήμονες είχαν ενδείξεις για αυξημένη επικινδυνότητα του ρήγματος που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό.
Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε την περίληψη του άρθρου:
http://www3.interscience.wiley.com/journal/120780170/abstract
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 16:14
____________
Σεισμική δραστηριότητα πριν από ηφαιστειακές εκρήξεις
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010, 14:08
Ερώτηση
Κύριε Χουλιάρα, είμαι κάτοικος της Σαντορίνης και φοβάμαι πολύ την ενεργοποίηση του ηφαιστείου. Μπορεί να προβλεφθεί μία ηφαιστειακή έκρηξη;
Απάντηση
Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προβλεφθούν ηφαιστειακές εκρήξεις, γιατί, πριν από την έκρηξη, ξεκινά έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένη μελέτη που αφορά στο νησί της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε από μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Durham και του Πανεπιστήμιου του Leeds.
Η εν λόγω έρευνα μελέτησε τον υπολογισμό του χρονικού διαστήματος μεταξύ της ενεργοποίησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας και την έκρηξη του ηφαιστείου, της Σαντορίνης.
Οι επιστήμονες εξέτασαν κρυστάλλους από την έκρηξη του 1925 στην καλδέρα Νέα Καμένη, στη Σαντορίνη και η ανάλυση των κρυστάλλων έδειξε ότι το 1925 η έκρηξη στη Νέα Καμένη σημειώθηκε αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη σεισμικής δραστηριότητας.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Γεράσιμος Χουλιάρας
______
Σεισμός 4,2R στην Κρήτη
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 14:22
Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:26 ώρα Ελλάδος, στην Κρήτη.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα.
O σεισμός όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Νεάπολη της Κρήτης.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 14:22
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα.
O σεισμός όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Νεάπολη της Κρήτης.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 14:22
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 06:53
Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS).
Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί ανακοινωθέντα για εμφάνιση παλιρροϊκών κυμάτων από το ειδικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού για τις ακτογραμμές έως και 100 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού.
Το USGS τόνισε πως ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 06.00 ώρα Ελλάδος είχε εστιακό βάθος 10 χλμ, σε απόσταση 314 χλμ νοτιοανατολικά της Ταϊβάν και βορειοανατολικά των Νήσων Μπατάν στις Φιλιππίνες.
_____
Σεισμός 3,8R στον Κορινθιακό
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 17:45
Aσθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:20 ώρα Ελλάδος, 11 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 χιλιόμετρα.
O σεισμός όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στο Ευπάλιο.
Ο σεισμός όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 18:12
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
Όλη η αλήθεια για το ΔΝΤ - Έτσι γινεται ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος για το χρήμα
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010
Όλη η αλήθεια για το ΔΝΤ - Έτσι γινεται ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος για το χρήμα
Όταν λέμε ΔΝΤ τι εννοούμε πρακτικά για τον Έλληνα πολίτη;
Θα γίνουμε φέουδο μιας παγκόσμιας οικονομικής δύναμης που θα ελέγχει πλήρως την χώρα μας και τα οικονομικά της. Ήδη το κάνει με τους ελεγκτές που συμπεριφέρονται λες και εισέβαλαν σαν κατακτητές σε μια χώρα. Θα ...
χάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τις δουλειές του με την μέθοδο της καραμπόλας. Δηλαδή θα γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα και ο κόσμος δεν θα διαθέτει χρήματα για αγορές. Άρα πάμε κατευθείαν στην μείωση του προσωπικού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επειδή όμως τώρα ισχύει το 2% , θα έρθει το ΔΝΤ και θα πει ότι πρέπει να καταργηθεί το ποσοστό και να απολύεται κόσμος , αέρα-πατέρα.
Μετά θα έχουμε αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων αλλά και περικοπή και άλλων επιδομάτων. Παράλληλα θα αυξηθεί (ενδεχομένως να πάει και 25%) το ΦΠΑ και άρα ο κόσμος θα ζει με λιγότερα χρήματα αλλά με πιο ακριβά προιόντα.
Το κυριότερο είναι ότι θα χάσουμε και την αυτοκυριαρχία μας!
Όποιος δεν καταλάβει τώρα ότι είμαστε ένα ΤΙΠΟΤΑ μπροστά στην αιωνιότητα και δεν το δει λίγο διαφορετικά το θέμα θα οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις. Και δεν κάνουμε πλάκα. Εδώ είναι ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ρόλο της εκκλησίας. Στην απελπισία πρέπει να αγκαλιάσει τον κόσμο που θα πονάει...
Βρισκόμαστε σε ΠΟΛΕΜΟ. Τι περιμένατε δηλαδή ότι ο τρίτος παγκόσμιος θα γίνει με καριοφίλια και με άρματα;
Αυτός είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ο μαμμωνάς. Το χρήμα είναι η εξουσία και γιαυτό γίνονται οι μάχες.
Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Είδατε μια πλάκα που έπαθε χθες η Γερμανία με το ομόλογο της; Δεν μπορούσε να το "πουλήσει"! Και έχουμε ακόμα Πορτογαλία και Ισπανία. Η αρχή έγινε με εμάς και μετά θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Μια παγκόσμια τράπεζα θα διοικεί όλο τον κόσμο. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την τράπεζα και το ΔΝΤ;
Ε, τα αυτονόητα να μην τα λέμε. Κάποιοι Αμερικανοί και Εβραίοι. Δεν το λέμε ρατσιστικά αλλά είναι η πραγματικότητα. Ποιοι παίζουν τα παιχνίδια; Μήπως ο Σόρος και άλλοι τέτοιοι οικονομικοί κολοσσοί;
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το " ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ "
( International Monetary Fund IMF ).
Άρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου με τίτλο :
" ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ " . Περισσότερα πάνω σε αυτό το
άρθρο θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
[ http://www.x-hellenica.gr/PressCenter... ] ,
καθώς αναλύει το ρόλο του " Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου "
& " Το κυριαρχικό δόγμα του αμερικανικού μονοπωλιακού καπιταλισμού ".
Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Ο αστρολόγος της Britney Spears
Ο αστρολόγος της Britney Spears
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010, 13:50
Η Britney Spears στράφηκε στον τηλε-αστρολόγο Russell Grant για βοήθεια και καθοδήγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.
Ο 59χρονος αστρολόγος είπε πως έλαβε ένα e-mail από κοντινό άνθρωπο της pop star, όπου του ζητούσαν να κάνει μια πρόγνωση.
Ο Russell, που αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί σε reality show του ITV1, είπε: «Έλαβα ένα e-mail από το γραφείο της Spears, και μου ζήταγε προγνώσεις, πρέπει να το ταυτοποιήσω πρώτα».
Πηγές τις εφημερίδες αναφέρουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Britney ζητάει την βοήθεια του αστρολόγου.
Από το κακό στο χειρότερο…
Διαβάστε επίσης: Britney Spears για «δάγκωμα»
Τετάρτη 21 Απριλίου 2010
Τραγικές Αστροπροβλέψεις στην "Ελευθερία"...
Τραγικές Αστροπροβλέψεις στην "Ελευθερία"...
Γυναίκα Ταύρος
Η γυναίκα Ταύρος είναι μια κατ' εξοχήν επίμονη γυναίκα με σταθερές αξίες και αρχές. Είχα την ατυχία να γνωρίσω μια τέτοια γυναίκα. Σπούδαζε αρχιτεκτονική και βρισκόταν στη διπλωματική της. Το θέμα της ήταν οι κατακόμβες της Αθήνας. Oμως η εργασία της τραβούσε σε μάκρος επειδή ο επιβλέπων καθηγητής της δεν έμενε ποτέ ικανοποιημένος. «Μάλλον είναι ερωτευμένος μαζί σου και δεν θέλει να σε χάσει από κοντά του», είπα. Εκείνη γέλασε αμήχανα. «Δεν πιστεύω στον έρωτα», είπε. Είχαμε γνωριστεί πριν λίγα λεπτά σ' ένα ραντεβού στα τυφλά, το οποίο είχε φροντίσει να οργανώσει μια κοινή φίλη. Η συνάντηση έγινε βράδυ στην Πανόρμου. Η γυναίκα Ταύρος με περίμενε κρατώντας ένα βιβλίο στα χέρια. Ηταν συλφιδικά λεπτή και μου μιλούσε στον πληθυντικό - όχι χωρίς λόγο· την περνούσα καμιά εικοσαριά χρόνια. Φορούσε μια λευκή καμπαρντίνα κι ένα μαύρο φόρεμα. Εγώ θεώρησα το ντύσιμό της καλό οιωνό, καθώς εκείνη την εποχή έβαφα το σπίτι μου ασπρόμαυρο. (Παράξενοι οι ανθρώπινοι συνειρμοί, όπως και αι βουλαί του Κυρίου.) Μόλις συστηθήκαμε, την έπιασα απ' το μπράτσο και την οδήγησα σ' ένα από τα δεκάδες εστιατόρια της περιοχής. Το μαγαζί ήταν πρόσφορο για εκμαυλισμό, αφού ο φωτισμός ήταν χαμηλός και η μουσική απαλή. Μονάχα που ήταν σχεδόν άδειο - η χρόνια οικονομική κρίση είχε χτυπήσει κι εκεί.
Η γκαρσόνα -που ήταν φίλη μου- ήρθε κοντά μας με τα μενού. «Πίνεις κόκκινο κρασί;» ρώτησα την αρχιτεκτόνισσα. Εκείνη σήκωσε τα μάτια από τον κατάλογο. «Δεν πίνω αλκοόλ», είπε. «Μόνο φυσικούς χυμούς». Την κοίταξα εμβρόντητος. «Μόνο χυμούς...» ψέλλισα.
Τότε γιατί, διάβολε, ήρθαμε σ' αυτό το πανάκριβο ταβερνείο με τον κρυφό φωτισμό και τη μουσική Λένας Πλάτωνος; Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει στο φαστφουντάδικο της γειτονιάς. Επνιξα παρ' όλα αυτά τον θυμό μου και τη ρώτησα τι θα πάρει για φαγητό. «Ενα ριζότο με λαχανικά», είπε. «Είμαι χορτοφάγος». Ενιωσα το σύμπαν να γκρεμίζεται γύρω μου. Καταλάβαινα πλέον πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να αποπλανήσω το κορίτσι των χυμών και των χόρτων. Χαλάρωσε και απόλαυσε τη ζουμερή μπριζόλα σου, είπα στον εαυτό μου. Μια νύχτα είναι, θα περάσει. Το δυστύχημα ήταν ότι η 25ετής αρχιτεκτόνισσα έτρεφε προσδοκίες λογοτεχνικές. Κι έβαλε κάποια στιγμή κάτω απ' τη μύτη μου τα συγγραφικά της πονήματα. Τα διάβασα επιτόπου. Δεν ήταν παρά φληναφήματα ποιητικά μιας ψυχής δοκιμασμένης από τη χορτοφαγία. Της είπα ότι αναμφίβολα προοριζόταν να πάρει το τρίτο Νόμπελ της ελληνικής γραμματείας. Εκείνη χαμήλωσε τα μάτια ταπεινά κι εγώ κάλεσα την γκαρσόνα για να πληρώσω τον λογαριασμό. Η τελευταία χαμογελούσε σαρκαστικά κάτω από τα μουστάκια της.
Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Πρόλογος Θέλω να δηλώσω ότι ποτέ δεν έχω πάει σαν οπαδός ή ψηφοφόρος σε συγκέντρωση του Συνασπισμού, και σε ομιλία του κ Τσιπρα....
-
Γεια σας. Όσοι έχετε κινητά προσέχετε διότι από τους Αριθμούς 54787 & 54380 αποστέλλονται μηνύματα ΥΨΗΛΗΣ ΧΡΕΩΣΗΣ άλλα πραγματοποιο...
-
Πα γιατάκη: "Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ" Λοιπόν, 3/5/2010 Α π ό την ΕΛΣΑ ΣΥΜΕ Ω ΝΙΔΟΥ Τελικά , θα π τωχεύσουμε ...
-
03/01/2010 Συνέντευξη: Αση Μπίλιου Της ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΑΜΟΥ Από αρχαιοτάτων χρόνων, όλοι μας, είτε στα κρυφά είτε στα φανερά, θέλουμε να διαβάσουμε...
-
Απόψε, Σάββατο, Αργά, πληροφορήθηκα την πολύ λυπηρή εξέλιξη για ένα αστρολογικό site που αν μη τι άλλο κατάφερε και άφησε εποχή. Δέκα χρό...
-
Γεια σας, σήμερα είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα και έντονη εργασιακά μέρα, με ανάλογου επιπέδου ενδιαφέροντες ανθρώπους. Η πρώτη επαγγελμα...
-
Βίκυ Παγιατάκη: "Υπομονή μέχρι τον Ιούλιο του 2010" ΑΠΟ ΤΟ WOMENONLY.GR Λοιπόν, 16/7/2009 11:04:33 πμ Από την ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ Η γ...
-
Πρόλογος Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω ότι βοήθησα και άλλους αστρολόγους στις δύσκολες πολίτικες στιγμές που περνάμε. Ο Θανάσης Ματσωτ...
-
Καλημέρα, καλή Σαρακοστή, ο παρακάτω χάρτης είναι ο "επίσημος της Κύπρου. αποτελείτε, από δυο χάρτες· ο χάρτης της ανεξαρτησίας και...
-
Όπως αυτό εδώ το εξαίρετο editorial από το Astrology.gr Του Αγαπητού μας Γιάννη Ριζόπουλου . Τα λόγια είναι περιττά, αναδημοσιεύω με εικόνα...