Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Υπερβολές ;

Καλημέρα καλή χρονιά, είναι αλήθεια ότι πολλοί κατηγορούν το defencenet για υπερβολές, σε αυτά που αναδημοσιεύω· νομίζω ότι λέει αλήθεια!


από εδώ Νο 1

 ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ
Η μυστική συνάντηση Πούτιν με Σαουδάραβα πρίγκιπα και οι επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ
02/01/14 - 18:23

Από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου η Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι επίκειται τρομοκρατικές ενέργειες στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι εάν η Μόσχα δεν συναινούσε σε πρόταση από το Ριάντ αναφορικά με τη Συρία. Την αποκάλυψη είχε κάνει η εφημερίδα The Telegraph και τώρα επανέρχεται στη δημοσιότητα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ.
Οι πληροφορίες ήρθαν ύστερα από έγγραφα τα οποία διέρρευσαν μετά την συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Bandar bin Sultan επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.
Στην συνάντηση εκείνη ο Σαουδάραβας πρίγκιπάς είχε ακολουθήσει τη μέθοδο του "καρότου με το μαστίγιο", προσφέροντας στη Μόσχα διάφορες αντιπαροχές εάν η Ρωσία εγκατέλειπε την Συρία και τον Assad αλλά απειλώντας εμμέσως στην περίπτωση που δεν γινόταν κάτι τέτοιο με τρομοκρατικές επιθέσεις!
"Ας εξετάσουμε πως μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε μια κοινή στρατηγική στο θέμα του πετρελαίου. Στόχος πρέπει να είναι μια συμφωνία στην τιμή του και στην ποσότητα που παράγεται κάτι που θα κρατήσει τις τιμές σταθερές στην παγκόσμια αγορά;", φέρεται να είχε είπε ο bin Sultan στον Putin κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησής τους.
"Αναγνωρίζουμε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Ισραήλ και την Κύπρο. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα του ρωσικού αγωγού  φυσικού αερίου  από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Δεν μας ενδιαφέρει ένας ανταγωνισμός στις συγκεκριμένες περιοχές, κάθώς μπορούμε να συνεργαστούμε", είπε ακόμη στον Ρώσο πρόεδρο ισχυριζόμενος παράλληλα ότι μιλά και εξ ονόματος της Ουάσιγκτον.
Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την Σαουδική προσφορά για μια στρατηγική συμμαχία του OPEC με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού, καθώς τα δύο μέρη παράγουν περί τα 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα καλύπτοντας το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι λεπτομέρειες της συνομιλίας είχαν διαρρεύσει στον  ρωσικό Τύπο αλλά μια περισσότερο λεπτομέρειες αναφορά εμφανίστηκε στην εφημερίδα του Λιβάνου As-Safir η οποία πρόσκειται στην φιλο-ιρανική οργάνωση της Hezbollah η οποία έχει εχθρικές σχέσεις με τη Σ. Αραβία.
Όπως ανέφερε η λιβανέζικη εφημερίδα ο Bandar δεσμεύτηκε να διαφυλάξει την ασφάλεια της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς και των ρωσικών συμφερόντων στη Συρία μαζί με την προσφορά της συμμαχίας του OPEC με τη Ρωσία εάν η τελευταία απέσυρε την υποστήριξή της στον Assad και δεν αντιδρούσε καθόλου στην κατάρρευση του συριακού καθεστώτος.
Στην αντίθετη περίπτωση όμως και δεν επερχόταν μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ριάντ ο Bandar προειδοποίησε για επιθέσεις Τσετσένων ισλαμιστών στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι.
"Μπορώ να σας εγγυηθώ την προστασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2014. Οι ομάδες των Τσετσένων που απειλούν την ασφάλειά τους ελέγχονται από εμάς", φέρεται να είπε ο Σαουδάραβας επίσημος στον Putin.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ένοπλες ομάδες των Τσετσένων που δρουν στη Συρία είναι εργαλείο πίεσης το οποίο μπορεί να "ανάβει" ή να "σβήνει" κατά το δοκούν.
"Τους χρησιμοποιούμε  εναντίον του συριακού καθεστώτος αλλά δεν θα έχουν κανένα ρόλο στη μελλοντική Συρία", φέρεται να ισχυρίστηκε ο Σαουδάραβας επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του.
Είναι αλήθεια πως ο Putin είχε δώσει σημάδια πως ήθελε τη δημιουργία ενός καρτέλ πετρελαίου από την "Διακήρυξη της Μόσχας" τον Ιούλιο για την άμυνα απέναντι σε "άδικες πιέσεις" όπως είχε πει. Πάντως η Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές είναι άγνωστο τι εγγυήσεις για την τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα πέρα αυτών που μπορεί να ασκήσει το Κατάρ αλλά κιαι σε άλλες χώρες της περιοχής προκειμένου να μειώσουν την παραγωγή του.
Από την άλλη όμως το Κατάρ κατά κύριο λόγο, θέλει την πτώση του Assad για να μπορέσει να περάσει τον αγωγό φυσικού αερίου μέσα από τη Συρία προς την Ευρώπη έχοντας το τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο μετά τη Ρωσία και το Ιράν και ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στο νότιο Pars.
Σε ένα τέτοιο βέβαια ενδεχόμενο, δηλαδή πτώσης του Assad και δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ - το οποίο τώρα μεταφέρεται μέσω του περσικού Κόλπου- η Ρωσία αποκτά ένα ακόμη ανταγωνιστή μετά το Αζερμπαϊτζάν. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ θα ολοκλήρωναν το σχέδιό τους για τον εν μέρη αποκλεισμό του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη  και κατά συνέπεια πλήττοντας τη ρωσική οικονομία.
Παράλληλα η πτώση Assad θα απέκλειε και την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν μέσω Συρίας ο όποιος θα κατέληγε στη Μεσόγειο. .
Από την άλλη όμως εάν η Μόσχα δεχόταν την προσφορά της Σ. Αραβίας η τελευταία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου ενισχύοντας την τιμή του μαύρου χρυσού ωφελώντας έτσι τη ρωσική αγορά, αλλά και αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο η απότομη αύξηση να οδηγούσε σε ένα παγκόσμια ύφεση με κίνδυνο την πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε μείνει εντελώς ασυγκίνητος από την σαουδαραβική προσφορά.
"Θεωρούμε ότι το καθεστώς του Βashar Al Assad είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του συριακού λαού και όχι αυτοί που τρώνε τα συκώτια", είχε πει σε συνάντησή του με το Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron.
Τότε ο Bandar είχε πει πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλην αυτής της στρατιωτικής επέμβασης σε περίπτωση που η Ρωσία αρνηθεί τη συμφωνία, εννοώντας βέβαια την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ύστερα από την όπως αποδείχθηκε, προβοκατόρικη επίθεση με χημικά στη Δαμασκό.
Στρατιωτική επέμβαση η οποία βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε μετά το διπλωματική "τρικλοποδιά" που έβαλε ο Sergei Lavrov σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία. Και τώρα τι;
Δεν γνωρίζουμε εάν αυτά που φέρεται να είχε πει ο Bandar στον Putin ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και όπως τα είχε αναφέρει στις 27 Αυγούστου η βρετανική εφημερίδα The Telegraph επικαλούμενη πληροφορίες από την λιβανική εφημερίδα As-Safir αλλά οι δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ  σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως τυχαίες πράξεις αυτοθυσίας κάποιων ισλαμιστών από τον Καύκασο.
Το σίγουρο είναι ότι η Σαουδική Αραβία παίζει πολύ "χοντρό" παιχνίδι σε σημείο που δεν ίσως δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ιδίως οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την προσέγγιση ΗΠΑ και Ιράν και που φαίνεται πως έχουν προκαλέσει την οργή του Ριάντ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

από εδώ Νο 2


Απόρρητα ντοκουμέντα περιγράφουν πώς ο Γκορμπατσόφ επηρέασε τον Ψυχρό Πόλεμο
03/01/14 - 10:51 

Απόρρητα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα δημοσιοποίησε η Βρετανία που δείχνουν την προσπάθεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να σώσει την εξασθενημένη Σοβιετική Ένωση και να σφυρηλατήσει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Οι μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ επέφεραν το 1991 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 1984 ήταν ο κύριος υποψήφιος για τη διαδοχή του 73χρονου Κονσταντίν Τσερνιένκο επικεφαλής του Κρεμλίνου. Ωστόσο, ήταν ελάχιστα γνωστός στο εξωτερικό όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο, πραγματοποιώντας το πρώτο σημαντικό ταξίδι του στην Ευρώπη.
Η συνάντηση Θάτσερ - Γκορμπατσόφ
Ο Γκορμπατσόφ είχε προσκληθεί από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ και η επίσκεψή του το 1984 βοήθησε να αλλάξει η πορεία του Ψυχρού Πολέμου, καθώς την έπεισε, όπως και το σύμμαχό της, πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, πως σύντομα μπορεί να αναλάμβανε επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης ένας άνθρωπος με τον οποίο η Δύση θα μπορούσε να συναλλαγεί. "Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει δουλειές. Μάλλον μου άρεσε", ανέφερε η Θάτσερ στον Ρήγκαν σ' ένα σημείωμα με την ένδειξη "εμπιστευτικό" έπειτα από ώρες συζήτησης με τον Γκορμπατσόφ για την κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ φέρεται να συμπλήρωσε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι τελείως αφοσιωμένος στο σοβιετικό σύστημα, αλλά είναι επίσης έτοιμος να ακούσει και να έχει έναν αυθεντικό διάλογο και να σχηματίσει άποψη ο ίδιος", είπε η Θάτσερ στον Ρήγκαν.
Σε αντίθεση με τη στασιμότητα της μπρεζνιεφικής περιόδου, ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος ήταν τότε μόλις 53 ετών, και η κομψή σύζυγός του Ραΐσα έπεισαν την Θάτσερ πως, αν γινόταν ηγέτης της ΕΣΣΔ, θα μπορούσε να προσφέρει στη Δύση ένα άνοιγμα έπειτα από χρόνια αδιεξόδου.
Στην έπαυλη του 16ου αιώνα που αποτελεί την εξοχική κατοικία των Βρετανών ηγετών και είναι γνωστή ως Τσέκερς, η Θάτσερ μίλησε με τον Γκορμπατσόφ επί ώρες για τους περιορισμούς στη μετανάστευση των Εβραίων, την τύχη διαφωνούντων όπως ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ και τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού και του κομμουνισμού.
Επιπλέον, οι φάκελοι του 1984 δείχνουν την Θάτσερ να χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ, μια απεργία των ανθρακωρύχων στη Βρετανία και την υψηλή πολιτική της βολιδοσκόπησης του πιθανού επόμενου ηγέτη του ισχυρότερου αντιπάλου της Δύσης. Η Θάτσερ είπε πως Βρετανοί συνδικαλιστές ηγέτες όπως ο Άρθουρ Σκάρτζιλ δυσφημούν τον κομμουνισμό, καθώς δεν διεξάγουν εκλογές και εκφοβίζουν τους ανθρακωρύχους για να απεργήσουν. Υπαινίχθηκε επίσης πως υπάρχει ενδεχομένως σοβιετική οικονομική βοήθεια προς τα συνδικάτα, σύμφωνα με σημειώσεις που κρατούσαν κατά τη συνάντηση οι σύμβουλοί της. Ο Γκορμπατσόφ είπε πως η Θάτσερ δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο παρά τη Βρετανία για τα προβλήματά της και πως η Σοβιετική Ένωση δεν είχε μεταβιβάσει κεφάλαια στο Εθνικό Συνδικάτο Ανθρακωρύχων, προσθέτοντας, "καθ' όσα γνωρίζω", στην απάντησή του αφού έριξε μια "λοξή ματιά", όπως σημειώνουν οι Βρετανοί αξιωματούχοι, στο σύμβουλό του.
Δεν είναι σαφές αν η Θάτσερ είπε το ανέκδοτο που της είχε προτείνει ένας από τους συμβούλους της από μια από τις επιστολές του Καρλ Μαρξ προς τον Φρίντριχ Ένγκελς, ο οποίος θυμόταν πως η μητέρα του, τού είχε πει κάποτε: "Μακάρι ο Καρλ να είχε κάνει Κεφάλαιο... αντί να γράψει απλώς γι' αυτό". Μετά το γεύμα που ολοκληρώθηκε με μια πρόποση για την καλή ατμόσφαιρα της συνάντησης, οι Γκορμπατσόφ και Θάτσερ έδωσαν μια πολύ πιο ιδιωτική μάχη - συνοδεία καφέ στο καθιστικό- σχετικά με την κούρσα των εξοπλισμών ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για πάνω από τρεις ώρες, ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος σε κάποια στιγμή έδειξε στην Θάτσερ ένα ολοσέλιδο γράφημα των New York Times που εικόνιζε τη δύναμη πυρός των πυρηνικών οπλοστασίων των υπερδυνάμεων, εξέθεσε στην ιδιαίτερα μαχητική πρωθυπουργό τη φρίκη ενός πυρηνικού χειμώνα. Επικαλούμενος μια δυσνόητη ρωσική παροιμία, ο Γκορμπατσόφ είπε στην Θάτσερ: "Μια φορά το χρόνο, ακόμη κι ένα άδειο όπλο μπορεί να εκπυρσοκροτήσει". Η Θάτσερ αντέταξε πως πιστεύει ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν δύναμη αποτροπής και πως η Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας του Ρήγκαν, γνωστή ως "Πόλεμος των Άστρων", ήταν μια έκφραση του "ονείρου" του για ειρήνη.
Εντυπωσιασμένη η Θάτσερ
Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε κατηγορηματικά πως, παρά το γεγονός ότι δεν είχε διεξαχθεί σύνοδος κορυφής ανάμεσα σ' έναν Αμερικανό πρόεδρο και ένα γενικό γραμματέα του ΚΚΣΕ αφότου ο Τζίμι Κάρτερ συναντήθηκε με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ το 1979, το Κρεμλίνο είχε αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα στο "υψηλότερο ιδανικό" της ειρήνης, στις συνομιλίες που θα διεξάγονταν το 1985. Η Θάτσερ, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 87 ετών, είπε στον Ρήγκαν πως εντυπωσιάστηκε από την έντονη προσωπικότητα του Γκορμπατσόφ, την προθυμία του να συζητήσει και την πιθανόν ακόμη πιο έντονη προσωπικότητα της συζύγου του. "Η σύζυγός του απέχει πολύ από τη συνηθισμένη σοβιετική γυναίκα", έγραψε ο ιδιαίτερος γραμματέας της Θάτσερ, ο Τσαρλς Πάουελ, σε ένα σημείωμά του προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς.
"Το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία δεν μπορεί να κρύψει μια φιλική και ελκυστική προσωπικότητα με εντυπωσιακά ευρεία γνώση της σύγχρονης κλασικής και της αγγλικής λογοτεχνίας". Ο Ρήγκαν και ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος έγινε ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης στις 11 Μαρτίου 1985, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου 1985 στη Γενεύη. Μετά τη συζήτηση με τον Γκορμπατσόφ, η Θάτσερ μετέβη στην Κίνα για συνομιλίες σχετικά με το Χονγκ Κονγκ. Όμως οι συνεργάτες της σάστισαν όταν ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος συνέχιζε την επίσκεψή του στη Βρετανία, εμφανίσθηκε απρόσκλητος στην Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας να δει την περίφημη μαύρη πόρτα του αριθμού 10. Ο μελλοντικός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατάφερε να μπει στο μπροστινό χολ και έφυγε "με ευχάριστη διάθεση" πριν εμφανισθεί κάποιος από τους ιδιαιτέρους γραμματείς της Θάτσερ.
Ο κανόνας των 30 ετών
Βάσει ενός κανόνα γνωστού στη Βρετανία ως ο κανόνας των 30 ετών, οι περίπου 500 φάκελοι από το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου και το Γραφείο του Πρωθυπουργού θεωρήθηκαν το 1984 αρκετά ευαίσθητοι ώστε να κρατηθούν απόρρητοι για 30 χρόνια βάσει του Νόμου περί Δημοσίων Αρχείων. Ευαίσθητα βρετανικά ντοκουμέντα τηρούνταν απόρρητα για μισό αιώνα βάσει κανονισμών που υιοθετήθηκαν επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Μακμίλαν αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως το διάστημα αυτό μειώθηκε στα 30 χρόνια επί πρωθυπουργίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον. Τα τελευταία χρόνια ο κανόνας μειώθηκε στα 20 χρόνια, αν και εξαιρετικά ευαίσθητα έγγραφα μπορεί να τηρηθούν απόρρητα για μεγαλύτερο διάστημα με την άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα