Στο Λονδίνο έχουμε στόχο έξι "καθαρά" μετάλλια
Οι προσδοκίες της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες που άρχισαν
Του Δημητρη Pηγοπουλου
Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον Σπύρο Καπράλο συνήθως με τη μία από τις κατά καιρούς πολλές και παράλληλες ιδιότητές του. Αυτήν την εποχή τα φώτα πέφτουν αναπόφευκτα σε αυτήν του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μια θέση περισσότερο τιμητική αφού δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες του. Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αυτοί είναι οι πρώτοι Αγώνες του κ. Καπράλου στην προεδρία της ΕΟΕ. Μετά τη μάλλον αποτυχημένη παρουσία του ελληνικού αθλητισμού στο Πεκίνο (τέσσερα μετάλλια, ούτε ένα χρυσό και αρνητική δημοσιότητα της χώρας από τα αρκετά κρούσματα ντόπινγκ) ο στόχος είναι να πάρουμε ένα ή δύο παραπάνω μετάλλια. Από το Πεκίνο μέχρι το Λονδίνο μοιάζουν να έχουν περάσει... αιώνες, καθώς ο ελληνικος αθλητισμός όχι μόνο έπρεπε να διώξει από πάνω του τις σκιές για τυχόν κρούσματα ντόπινγκ, αλλά όφειλε και να επιβιώσει στις νέες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Μοιραία το πρώτο ερώτημα στον κ. Καπράλο αφορά την ελληνική παρουσία στους Αγώνες του Λονδίνου.
Δύσκολη προετοιμασία
"Πήγαμε καλά. Σε σχέση με το Πεκίνο είναι μικρότερη η ομάδα μας, γιατί είχαμε την ατυχία να μην προκριθούν δύο ομαδικά αθλήματα όπου είχαμε σημαντικές ελπίδες πρόκρισης, μιλάω για το μπάσκετ ανδρών και την υδατοσφαίριση γυναικών. Η ομάδα του Πεκίνου ήταν 150 αθλητές και στο Λονδίνο έχουμε επιπλέον απώλειες στην κολύμβηση και στον στίβο, καθώς τα όρια ήταν τώρα πιο αυστηρά. Παρ' ολα αυτά έχουμε προκρίσεις από 20 αθλήματα, γεγονός που δείχνει το βάθος του ελληνικού αθλητισμού. Ετσι, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αθλητές, προπονητές, γονείς, η ίδια η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το ίδιο το ελληνικό κράτος τα τελευταία αυτά τρία δύσκολα χρόνια που συνέπεσαν με την προετοιμασία, θα έχουμε στο Λονδίνο μια σημαντική παρουσία. Και μην ξεχνάμε ότι το Πεκίνο ακολούθησε τους δικούς μας Αγώνες της Αθήνας, επομένως υπήρχε ένα momentum και πολλοί αθλητές θέλησαν στο Πεκίνο να κλείσουν την καριέρα τους".
- Πώς ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την υποχρηματοδότηση της προετοιμασίας των αθλητών μας;
- Δεν θα είχαμε όλες αυτές τις προκρίσεις αν δεν είχε δώσει έναν μεγάλο αγώνα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Για πρώτη φορά από το 2009 και μετά η ΕΟΕ δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από το κράτος για την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Καταφέραμε με την έμμεση συνδρομή της πολιτείας (πήραμε μια σημαντική χορηγία από τον ΟΠΑΠ για τα τελευταία δύο χρόνια) να πληρώσουμε ταξίδια αθλητών για να συμμετέχουν σε αγώνες όπου κρινόταν η πρόκρισή τους στο Λονδίνο και ταυτόχρονα φέραμε εταιρείες, κυρίως από το εξωτερικό, να δώσουν χρήματα καθώς τους πείσαμε να γίνουν χορηγοί της ΕΟΕ. Και υπήρξαν φωνές που έλεγαν -για να τιμωρήσουμε το κράτος που δεν έδινε χρήματα- να μη στείλουμε αθλητές στους Αγώνες, να διαμαρτυρηθούμε ή να εκβιάσουμε. Προσωπικά ήμουν κάθετα αντίθετος. Δεν μπορούμε να βάζουμε μπροστά τους αθλητές για να διεκδικήσουμε κάτι οικονομικό. Αλλά υπήρξαν στιγμές που σκεφτόμασταν αν θα κάνουμε στολές για τους αθλητές που θα παρελάσουν.
- Με τι στόχο πήγαμε στο Λονδίνο;
- Στο Πεκίνο κατακτήσαμε τέσσερα μετάλλια, στόχος μας τώρα είναι να περάσουμε τον αριθμό "τέσσερα" και αν είναι δυνατόν να το καταφέρουμε κατά 50%, δηλαδή να επιστρέψουμε με έξι μετάλλια. Επιτυχία είναι και κάθε πλασάρισμα σε τελικό.
- Σε ποια αθλήματα συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες ελπίδες μας;
- Εχουμε την τύχη να έχουμε πολλά αθλήματα και πολλούς αθλητές που διεκδικούν υψηλές θέσεις. Δεν ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα, αυτή είναι η ομορφιά των Αγώνων, αλλά νομίζω ότι το νούμερο ένα άθλημα είναι η κωπηλασία. Ταιριάζει και με την οικονομική επικαιρότητα, οι Ελληνες κωπηλατούν...
Αλλά διεκδικούμε μετάλλια στην κολύμβηση, στις μακρινές αποστάσεις, στον στίβο, στο τζούντο, στην ιστιοπλοΐα, στην ενόργανη γυμναστική, ακόμα και σε αθλήματα που είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως η σκοποβολή και η ξιφασκία. Επομένως βλέπουμε μια μεγάλη σειρά από αθλήματα όπου έχουμε αθλητές υψηλού επιπέδου και διεκδικούμε διακρίσεις. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πηγαίνεις με βεβαιότητες, δεν μπορεί να σου "βγουν" όλα, όμως την ίδια στιγμή οι Αγώνες είναι και μια διοργάνωση των εκπλήξεων, μπορείς να έχεις ένα μετάλλιο που δεν το είχες υπολογίσει.
Οκτώ δισ. το πραγματικό κόστος των Αγώνων της Αθήνας
Ο Σπύρος Καπράλος υπήρξε ένας από τους ισχυρούς άνδρες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οκτώ χρόνια μετά οι αναμνήσεις των Ελλήνων είναι συγκεχυμένες. "Ως προς το κόστος των Αγώνων", επισημαίνει ο κ. Καπράλος, "το ΠΑΣΟΚ το αναβίβαζε σε 5,6 δισ. ευρώ και η Ν.Δ. σε 11 δισ. ευρώ. Και επειδή εγώ εργάστηκα και με τους δύο επιτρέψτε μου να έχω άποψη. Θέλω να σας θυμίσω ότι εκείνη την εποχή μια σειρά έργων που δεν είχαν καμία σχέση με τους Αγώνες βαφτίστηκαν "ολυμπιακά" για να προχωρήσουν, επιβαρύνοντας όμως τον ολυμπιακό προϋπολογισμό. Στην πραγματικότητα οι Αγώνες της Αθήνας δεν στοίχισαν παραπάνω από 8 δισ. ευρώ. Οταν η χώρα μας έφτασε πέρυσι, πριν από το κούρεμα, να παρουσιάζει χρέος 360 δισ. ευρώ καταλαβαίνετε ότι τα 8 των Αγώνων ήταν ένα ελάχιστο ποσοστό, κοντά στο 2,5%. Αυτό όμως που άφησαν οι Αγώνες είναι κάτι που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μας το θυμίσει. Αλλαξε η ζωή στην Αθήνα χάρη στους Αγώνες".
- Κύριε Καπράλο, ο βασικός άξονας της κριτικής ήταν η μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων.
- Και είναι μια κριτική απολύτως δίκαιη. Χάσαμε πολύ χρόνο αλλάζοντας διαρκώς τις χωροθετήσεις των αθλημάτων. Υπήρχε η προσέγγιση "αυτό που πληρώνουμε τουλάχιστον να μας μείνει", ενώ με την ενοικίαση μιας πρόχειρης εγκατάστασης, στο ένα τρίτο της "μόνιμης", δεν θα σου έμενε απολύτως τίποτα. Δεύτερον, οι ομοσπονδίες ήθελαν, όπως ήθελαν και ορισμένοι εργολάβοι και άλλοι, να γίνουν έργα. Οι ομοσπονδίες υποστήριζαν ότι το άθλημά τους θα είχε μέλλον αν "κληρονομούσαν" μετά τους Αγώνες μια σύγχρονη εγκατάσταση. Επίσης λόγω της πίεσης του χρόνου τρέχαμε όλοι για να προλάβουμε να γίνουν οι εγκαταστάσεις χωρίς να υπάρχει μια δεύτερη ομάδα από πίσω που θα σκεφθεί τι θα γίνουν όλα αυτά τα γήπεδα μετά τους Αγώνες. Την ίδια στιγμή ξεχνάμε πόσο σημαντική ήταν η οργανωτική επιτυχία για την εικόνα της Ελλάδας στον πλανήτη.
- Υπήρξατε στενός συνεργάτης της κ. Αγγελοπούλου. Η γνώμη σας για το πρόσωπό της;
- Η κ. Αγγελοπούλου και ο κ. Αγγελόπουλος ήταν αυτοί που έφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα. Και αυτούς φώναξε η Ελλάδα για να τους οργανώσει. Η κ. Αγγελοπούλου με την επιτυχία της αυτή φόβισε ορισμένους στο πολιτικό σύστημα. Και το πολιτικό σύστημα έχει αναπτύξει μεθόδους αυτοπροστασίας.
- Εχετε επικοινωνία μαζί της;
- Οχι. Και δεν έχει σημασία. Αυτό που λέω είναι ότι χωρίς την κ. Αγγελοπούλου δεν θα γίνονταν Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα.
Λάθος η κατάργηση των κινήτρων σε αθλητές ολυμπιακού επιπέδου
Μετά τα προβλήματα ντόπινγκ αθλητών της χώρας πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας και του Πεκίνου, οι Ελληνες είμαστε μουδιασμένοι. Ο Σπύρος Καπράλος δεν συμμερίζεται τον σκεπτικισμό μας. Πιστεύει ότι έχουμε λόγους να παρακολουθήσουμε τους Αγώνες του Λονδίνου με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. "Και σε ενδεχόμενο επιτυχίας οι Ελληνες θα νιώσουν διπλά χαρούμενοι. Πρώτα απ' όλα πεποίθησή μας είναι ότι τα μετάλλια καλώς να έρθουν, αλλά θέλουμε να είναι "καθαρά" μετάλλια. Και ελπίζουμε ότι αυτήν τη φορά η ελληνική αποστολή, σε αντίθεση με τους Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου, να μην επισκιαστεί με θέματα ντόπινγκ. Αρα, νούμερο ένα στόχος είναι καθαρά μετάλλια και νούμερο δύο, σε μια περίοδο που η χώρα και οι Ελληνες περνάνε τόσο δύσκολες στιγμές, οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες, χωρίς βοήθεια και συχνά με προσπάθεια ηρωικών διαστάσεων, να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη χαρά και περηφάνια. Και θα μεταδώσουν την αίσθηση ότι εμείς οι Ελληνες ακόμα και στα δύσκολα τα καταφέρνουμε.
- Και χωρίς τα κίνητρα του παρελθόντος.
- Δεν πιστεύω ότι οι αθλητές πήγαιναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας των κινήτρων που είχε θεσπίσει το ελληνικό κράτος. Πήγαιναν για να πετύχουν. Βεβαίως σε άλλες εποχές η πολιτεία είχε ορίσει απλόχερα μια σειρά κινήτρων. Και δικαίως όταν πολλές φορές τεντώνει πολύ το λάστιχο, κόβεται. Συμφωνώ, έκανε λάθη στο παρελθόν η πολιτεία, οι επιβραβεύσεις απλώθηκαν πολύ και επωφελήθηκαν άνθρωποι που δεν το άξιζαν, αλλά από την άλλη πλευρά τα κίνητρα καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των κρουσμάτων ντόπινγκ.
- Διαφωνείτε;
- Ναι, διαφώνησα με την κατάργηση των κινήτρων και διαφωνώ. Γιατί πιστεύω ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει στους αθλητές υψηλού επιπέδου μια σειρά διευκολύνσεων. Και δεν μιλάω πάντα για οικονομικά κίνητρα. Να διευκολύνει αθλητές με τις απουσίες τους στο σχολείο, στις σπουδές τους, να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Να παίρνουν ειδική άδεια οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι άνευ αποδοχών, όπως πέρασε σε έναν πρόσφατο νόμο. Και μιλάμε για τους αθλητές ολυμπιακού επιπέδου - και όπως βλέπετε δεν είναι εκατοντάδες. Επιμένω σε κίνητρα μη οικονομικού χαρακτήρα. Δεν πιστεύω ότι ένας ολυμπιονίκης πρέπει να είναι μόνιμα αργόσχολος ή να μην δουλέψει ποτέ ξανά στη ζωή του για τα επόμενα 35 επειδή έγινε ολυμπιονίκης. Αλλά όσο διαρκεί η αθλητική του καριέρα το κράτος οφείλει να τον στηρίζει.
- Τελικά, τα κίνητρα έκαναν το ντόπινγκ ή το ντόπινγκ έκανε τα κίνητρα;
- Ενας αθλητής όταν αρχίζει την καριέρα του θέλει να φτάσει ψηλά. Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτεται ότι θέλει να φτάσει ψηλά λόγω κινήτρων. Ξέρει ότι πολύ λίγοι θα φτάσουν στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι όταν φτάσει δεν θα βάλει το χέρι στο μέλι. Γενικά όμως πιστεύω ότι δεν είναι τα κίνητρα αυτά που ευθύνονται για την έξαρση της χρήσης αναβολικών.
Μικρογραφία της κοινωνίας
- Τι έφταιξε;
- Βρέθηκε ένας τρόπος για κάποιους αθλητές "να κλέβουν" χωρίς τον φόβο ότι θα τους πιάσουν και αν τους πιάσουν η τιμωρία θα είναι σχετικά μικρή ή θα υπάρξει αργή απονομή της Δικαιοσύνης. Μη γελιόμαστε, ο αθλητισμός είναι μικρογραφία της κοινωνίας.
- Η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο για το θέμα των αναβολικών. Ακόμα είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι;
- Τραυματιστήκαμε πολύ ως χώρα και στην Αθήνα, και μάλιστα παραμονές της έναρξης των Αγώνων του 2004, και στο Πεκίνο όπου παρουσιάστηκαν πολλαπλά κρούσματα. Μετά το Πεκίνο μάλιστα μια ολόκληρη ομάδα αποδεκατίστηκε σχεδόν, μιλάω για την άρση βαρών. Αλλά νομίζω γίνονται προσπάθειες από όλους για να μην επαναληφθούν παρόμοια κρούσματα. Το βασικό είναι να αποβάλουμε όλους όσοι εμπλέκονται. Τους αθλητές που πολλές φορές είναι τα θύματα, αλλά όχι μόνον αυτούς, γιατί πολλές φορές εμπλέκονται προπονητές, γιατροί και κυρίως έμποροι. Δυστυχώς, παρ' ότι έχουν υπάρξει σχετικές καταγγελίες, η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη αυτή μάστιγα του αθλητισμού που λέγεται ντόπινγκ (σ.σ.: Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο Δημ. Χονδροκούκης παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος, δεν θα μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Προηγήθηκε ο αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου, πρωταθλήτριας στο τριπλούν, για το "ρατσιστικό σχόλιο" στο Twitter).
- Επομένως, είμαστε ακόμα εκτεθειμένοι στο πρόβλημα;
- Πάντα είμαστε εκτεθειμένοι. Ευτυχώς η νομοθεσία προβλέπει σκληρές ποινές και ελπίζει κανείς ότι το πάθημα έγινε μάθημα.
- Θα έχουμε αθλητές και αθλήτριες της άρσης βαρών στο Λονδίνο;
- Μόλις έναν αθλητή και είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε αυτόν τον έναν. Πρόεδος της ομοσπονδίας είναι ο Πύρρος Δήμας, έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσει αυτό το σύννεφο που υπήρχε πάνω από το άθλημά του, ας του ευχηθούμε πραγματικά να τα καταφέρει.
Η συνάντηση
Επιλέξαμε ένα νέο εστιατόριο, το ανοιχτόκαρδο και φωτεινό "Σπίτι", στην οδό Καποδιστρίου 42 στη Νέα Φιλοθέη, κοντά στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ως ορεκτικό δοκιμάσαμε μια ωραία σαλάτα με φασολάκια και φέτα, για να ακολουθήσουν τα "κυρίως", μια ταλιάτα και μια ριγκατόνι με κόκκινη σάλτσα. Για όλα αυτά, μια coca cola light, δύο εσπρέσο και μια πολύ καλή πανακότα πληρώσαμε 43 ευρώ.
Oι σταθμοί του
1955
Γεννιέται στην Αθήνα.
1969
Πρωταθλητής Ελλάδας στην κολύμβηση έως το '75.
1973
Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και MBA στη Γαλλία. Εως το 2000 εργάζεται σε ανώτατες θέσεις στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
1980
Με την Εθνική Ομάδα Πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.
1984
Με την Εθνική Ομάδα Πόλο στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες.
1996
Αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
2000
Eντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004".
2004
Γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του υπ. Πολιτισμού και City Manager κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
2004