Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Συνέντευξη: Αση Μπίλιου

03/01/2010

Συνέντευξη: Αση Μπίλιου


Της ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Από αρχαιοτάτων χρόνων, όλοι μας, είτε στα κρυφά είτε στα φανερά, θέλουμε να διαβάσουμε τι επιφυλάσσουν οι πλανήτες για το ζώδιό μας. Ολο και περισσότεροι, στους χαλεπούς σύγχρονους καιρούς μας, στρέφουμε το βλέμμα προς τα πάνω -όχι από φόβο μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι- από περιέργεια ή και ενδιαφέρον για να δούμε τι λένε τα άστρα. Αλλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σ’ αυτά. Θα είναι ο Ερμής ανάδρομος, τι θα γίνει αν ο Κρόνος θυμώσει; Η Αφροδίτη θ’ απλώσει χέρι βοηθείας; Ο Πλούτωνας θα μας συντρέξει;
Τώρα, που η νέα χρονιά πέρασε το κατώφλι του σπιτιού μας, η Αση Μπήλιου, μια απ’ τις πιο καταξιωμένες αστρολόγους, με το «Star System» στα ύψη για τέταρτη χρονιά, μας εξηγεί για την επιστήμη της και την αστρομανία των τελευταίων ετών.
* Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι σε όλες τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές αποτελεί must το να υπάρχει αναλυτικό ένθετο με την τύχη του κάθε ζωδίου. Πιστεύετε ότι είναι εντονότερο το ενδιαφέρον του κοινού προς την αστρολογία;
«Θα έλεγα ότι το κοινό έχει εξοικειωθεί με την αστρολογία και δεν του φαίνεται πια περίεργο ή κακό. Δεν έχουν αυτές τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που μπορεί να υπήρχαν τις περασμένες δεκαετίες. Εντέλει, ναι. Τελευταία, στρέφονται στις προβλέψεις της αστρολογίας με λιγότερο «ενοχικό τρόπο»…».
* Γιατί γίνεται αυτό; Προσπαθούμε ίσως να δούμε τι μπορεί να δείχνει το άμεσο μέλλον σε σχέση με τη δυσκολία του παρόντος, που βιώνουμε;
«Η αστρολογία υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν υπήρξε ποτέ καμία περίοδος στη ζωή του ανθρώπου που να ένιωσε ασφαλής. Από τότε, λοιπόν, ο άνθρωπος είχε στρέψει το βλέμμα του στ’ άστρα. Η μελέτη της κίνησης των πλανητών πάντοτε βρισκόταν σε συνάφεια με την Αστρονομία, τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Μέχρι και το 17ο αιώνα οι αστρολόγοι ήταν αστρονόμοι, μαθηματικοί ή γιατροί. Εμείς μελετάμε δεδομένα, τα οποία έχουν ανακαλύψει και αναλύσει πριν από εμάς οι επιστήμονες».
* Οι αστρονόμοι σε σχέση με τους αστρολόγους τι μελετούν;
«Η αστρονομία ασχολείται με το ηλιοκεντρικό σύστημα ενώ η αστρολογία με το γεωκεντρικό. Οι αστρολόγοι βλέπουν την επιρροή που μπορεί να έχουν οι πλανήτες σε σχέση με τη γη. Οι αστρονόμοι εξετάζουν τα δεδομένα των πλανητών σε σχέση με την τροχιά τους, γύρω απ’ τον ήλιο. Γι’ αυτό είναι και διαφορετικές οι θέσεις».
* Στην αρχαιότητα η αστρολογία θεωρούνταν σαν παν-επιστήμη διότι ο αστρολόγος θα έπρεπε να γνωρίζει τις επιστήμες που προαναφέραμε. Σήμερα δεν πιστεύω ότι οι αστρολόγοι γνωρίζουν έστω και μια πολυονυμική εξίσωση.
«Εμείς μελετάμε κάθε χρονιά τα δεδομένα που έχουν βρει οι επιστήμονες. Ο Ερμής επί παραδείγματι δεν είναι ανάδρομος μόνο για μένα αλλά για όλους τους αστρολόγους όλου του πλανήτη. Το πώς καθένας από εμάς μεταφράζει, αποσυμβολίζει τα κοινά αυτά δεδομένα, πώς μιλάει τη γλώσσα της αστρολογίας, έχει να κάνει με τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ευρείες γνώσεις του. Από ποιο πρίσμα μελετάει ο εκάστοτε αστρολόγος και πόσο είναι επηρεασμένος απ’ την παραδοσιακή αστρολογία η οποία είναι διαφορετική απ’ τη σύγχρονη. Αρα υπάρχουν πολλοί παράμετροι στον αποσυμβολισμό των επιστημονικών δεδομένων. Είναι σαν να πάει ένας ασθενής να βγάλει μια ακτινογραφία. Εστω ότι θα τη δουν τρεις διαφορετικοί γιατροί. Μπορεί οι απόψεις των τριών να συγκλίνουν, μπορεί και να διαφέρουν. Συνεπάγεται, λοιπόν, ότι ερμηνεύουν αλλιώς τα δεδομένα της ακτινογραφίας. Ετσι, και οι αστρολόγοι ερμηνεύουν με δικά τους φίλτρα αυτό όμως, που είναι η βάση για όλους».
* Οι αστρολόγοι, καθημερινά, μιλούν στις εκπομπές για το κάθε ζώδιο. Ομως, η τύχη κάθε ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Απ’ το χαρακτήρα που διαμόρφωσε μέσα στην οικογένειά του, απ’ τις συνθήκες ζωής του. Πόσο αξιόπιστη, λοιπόν, είναι μια τέτοια ενημέρωση; Ξέρετε, πολλές φορές έχω ακούσει ότι «σήμερα είναι ιδανική και τυχερή μέρα για εσάς τα λιοντάρια». Οφείλω να ομολογήσω ότι εκείνη την ώρα σκέφτομαι «μα καλά κανένα ζωδιακό λιοντάρι δεν θα πεθάνει σήμερα»;
«Κοιτάξτε. Δεν αναφερόμαστε απ’ την τηλεόραση στο καθέναν ξεχωριστά. Υπάρχει μια ομαδοποίηση, αναφερόμαστε στα δώδεκα ζώδια, οι προβλέψεις είναι απόλυτα γενικές κι έχουν να κάνουν με τάσεις που επικρατούν σε μια περίοδο είτε ενός χρόνου, ενός μήνα είτε μιας εβδομάδας. Καθένας από εμάς έχει το δικό του ωροσκόπιο που δεν είναι μόνο το ζώδιό του, ο ήλιος του. Είναι ένας ολόκληρος χάρτης που είναι διαμορφωμένος και τόσο ξεχωριστός όσο είναι τ’ αποτυπώματα των δακτύλων μας. Αρα δεν μπορούμε να μιλάμε από τηλεοράσεως για ξεχωριστές περιπτώσεις διότι για πρακτικούς λόγους υπάρχει όντως αυτή η ομαδοποίηση που αναφέραμε, που, ωστόσο, θεωρώ ότι έχει αξιόπιστα στοιχεία, σε σχέση με τις γενικότερες τάσεις. Αλλωστε, το ζώδιο σημαίνει «πού ήταν ο ήλιος όταν γεννηθήκαμε» κι επειδή ο ήλιος είναι το κέντρο μας, πιστεύω ότι μπορούμε ν’ ανιχνεύσουμε κάποιες τάσεις ακόμη και σε γενικό επίπεδο».
* Ο ωροσκόπος παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο;
«Ολοι οι πλανήτες και ο ωροσκόπος παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ολα τα σημεία του ωροσκοπίου είναι πολύ σημαντικά»…
* Οταν κάποιος άνθρωπος είναι εξαρτημένος από την ανάλυση των ζωδίων, θεωρείτε ότι αποδυναμώνει την προσωπική του προσπάθεια κι επαφίεται μόνο στην αστρολογία; Υπάρχουν άτομα που δεν κάνουν βήμα επαγγελματικό ή προσωπικό αν δεν συμβουλευτούν τον αστρολόγο τους.
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν άλλου είδους προβλήματα. Πιθανώς ψυχολογικά. Δεν μπορεί κάποιος να εξαρτά τη ζωή του είτε από την αστρολογία είτε από κάποια άλλη «μαντική τέχνη». Το οτιδήποτε δηλαδή σε βγάζει «εκτός παιχνιδιού». Η αστρολογία σε καμία περίπτωση δεν βγάζει τον άνθρωπο από τις ευθύνες του, λέγοντας ότι «φταίει ο Κρόνος ή ο Ερμής». Δεν φταίει κανένας πλανήτης ποτέ. Εμείς οι ίδιοι φταίμε. Απλώς, στους πλανήτες «με ένα μαγικό τρόπο» αντανακλάται η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας μας ο τρόπος με τον οποίο ζούμε και δρούμε. Δεν είναι ότι έρχεται ο Κρόνος και ξαφνικά έχουμε προβλήματα στη σχέση μας. Εχουμε προβλήματα κι έχει έρθει ο χρόνος, ο Κρόνος δηλαδή, που θα βγουν στην επιφάνεια. Τη στιγμή που συμβαίνει να βγαίνουν στην επιφάνεια για να τ’ αντιμετωπίσεις μπορεί να υπάρχει μια πλανητική συγκυρία στην οποία αντανακλάται όλο αυτό που ζούμε. Για παράδειγμα, όταν είμαστε όλη μέρα στη δουλειά μας και δεν έχουμε φάει τίποτα, ξαφνικά κοιτάμε το ρολόι και λέμε «φυσικά, πεινάμε γιατί έχει πάει πέντε η ώρα». Μας έκανε το ρολόι να πεινάσουμε; Οχι βέβαια. Απλώς το ρολόι έκανε τη διαπίστωση. Ετσι και στην αστρολογία. Δεν μου δημιουργεί το πρόβλημα ο Κρόνος. Το πρόβλημα το έχω κι ο Κρόνος είναι το κοσμικό ρολόι που «λέει» ότι… «ξέρεις έχεις πρόβλημα. Φέρε το στην επιφάνεια και λύσε το». Αρα δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας. Οσοι έρχονται σε μένα και λένε ότι τους φταίνε οι πλανήτες σίγουρα δεν θα βρουν έναν άνθρωπο που θα τους πει ότι έχουν δίκιο»…
• Γιατί πρέπει να προσφεύγουμε στη «συμβουλή» των αστεριών και των πλανητών;
«Δεν πιστεύω ότι «πρέπει». Θεωρώ, όμως, ότι η αστρολογία είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο, που μπορείς να κάνεις πιο εύκολα το ταξίδι προς τα μέσα. Είναι δηλαδή, ένα εργαλείο αυτογνωσίας κι ένας καλός τρόπος συμβουλευτικής έννοιας. Είναι σαν να έχεις σήματα, σημάδια στο δρόμο σου. Οπως στο δρόμο. Ξεκινάς με το πράσινο φως ή προσέχεις όταν βλέπεις στοπ».
* Εχετε συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της σοουμπίζ αλλά και με άλλους επώνυμους της «απλής ζωής μας». Εχετε συναντήσει ακραίες καταστάσεις;
«Φυσικά. Εχω συναντήσει ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι στο γραφείο ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους».
* Θεωρώ ότι όλοι οι αστρολόγοι αποφεύγετε να κάνετε δυσοίωνες προβλέψεις. Φοβάστε ότι αν προβλέψετε κάτι πολύ κακό μπορεί και να πέσετε έξω;
«Οταν θα δω κάτι κακό δεν αποφεύγω να το πω. Ομως, ξέρετε, ο κάθε αστρολόγος έχει τον τρόπο που θα πει τα γεγονότα».
* Πιστεύετε ότι η αστρολογία είναι μια… «μελετημένη προφητεία»;
«Το κομμάτι της πρόβλεψης είναι μόνο το 10% της αστρολογίας. Το υπόλοιπο είναι το ουσιαστικό. Κι αν θέλετε, αυτό το 90% είναι εκείνο που δεν αρέσει στους περισσότερους γιατί έχει να κάνει με την ανάλυση του χαρακτήρα τους και των τάσεων».
* Η εκπομπή σας το «Star System», στον ALPHA, ενώ έχει ιδιαίτερο concept συνεχίζει ακάθεκτη και με περίσσιο ενδιαφέρον, για τέταρτη χρονιά. Μας κάνει εντύπωση που όλοι οι επώνυμοι έρχονται όχι για να μετρήσετε μαζί τα άστρα αλλά για να τα μελετήσετε on air.
«Είμαι πεπεισμένη ότι όλοι οι προσκεκλημένοι δεν πιστεύουν στα ζώδια. Ομως είναι περίεργοι, έχουν δηλαδή ένα απλό ενδιαφέρον να μάθουν. Η εκπομπή αυτή κάνει εμβάθυνση στο γενέθλιο ωροσκόπιο, κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί -λόγω χρόνου- στην καθημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή «Καφές με την Ελένη»…».
* Για το 2010 ποια θα είναι τα πιο τυχερά ζώδια και σε ποιον τομέα;
«Οι Σκορπιοί θα είναι πολύ τυχεροί στον ερωτικό τομέα και σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά, τη δημιουργία. Οι Ιχθείς γιατί μέσα στη χρονιά θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα όνειρό τους, όποιο κι αν είναι αυτό. Τυχεροί θα είναι οι Παρθένοι στον τομέα σχέσεων συνεργασιών, γάμου. Σχετικά τυχεροί είναι και οι Καρκίνοι γιατί θα έχουν την ευκαιρία ν’ ανοίξουν τους ορίζοντες τους. Τα Λιοντάρια -που είστε κι εσείς- έχει στο πρώτο πεντάμηνο λίγη αγωνία, εξελίξεις, πιο ζόρικα πράγματα. Απ’ το καλοκαίρι και μετά όμως, θα αρχίσουν ν’ ανεβαίνουν και κυρίως στον οικονομικό τομέα»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα