Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στον “στόλο της ελευθερίας”

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στον “στόλο της ελευθερίας”

Μέγεθος κειμένου
Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρουν έναν τραυματία ακτιβιστή που οι ίδιοι τραυμάτισαν ΦΩΤΟ REUTERS

Τελευταία ενημέρωση: 31.05.2010 | 12:02
Πρώτη δημοσίευση: 31.05.2010 | 07:26
- Εν ψυχρώ δολοφονία ακτιβιστών από το ισραηλινό ναυτικό
- Κατέλαβαν και τα ελληνικά πλοία - Αγωνία για την τύχη των συλληφθέντων
- Ολα τα ονόματα των ελλήνων επιβατών - Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για έναν έλληνα μεταξύ των τραυματιών
- Ακυρώθηκε η ελληνοισραηλινή άσκηση στο Αιγαίο - Επιστρέφει από την Αίγυπτο στην Αγκυρα τούρκος στρατηγός
- Δείτε συγκλονιστικά βίντεο - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μακελειό με αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών και δεκάδες τραυματίες από την δολοφονική επίθεση που έγινε σε νηοπομπή που μετέφερε ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 20 νεκρούς, η ισραηλινή κυβέρνηση μιλάει για 10 νεκρούς, ενώ η τύχη των τουλάχιστον 60 τραυματιών αλλά και όσων συνελήφθησαν από τους ισραηλινούς κομάντος είναι αδιευκρίνιστη.
Το χρονικό της επίθεσης
'Ολα ξεκίνησαν στις 11 χθες το βράδυ όταν οι ισραηλινές αρχές και ενώ η νηοπομπή έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, ζήτησαν από τους καπετάνιους να μην προσεγγίσουν την Γάζα.
Τα σκάφη, εντοπίστηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη σε απόσταση 124 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.
Λίγες ώρες αργότερα και ενώ "Ο στόλος της ελευθερίας", με περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν σε διεθνή χωρικά ύδατα 70 ναυτικά μίλια από τις ακτές σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε πορεία ώστε να αποφευχθεί νέα εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό.
Ωστόσο, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ισραηλινοί κομάντος χωρίς καμία δικαιοδοσία, εισέβαλαν κατ' αρχήν στα τουρκικά πλοία και τα αιματοκύλισαν!
Ακούστε πως περιγράφει την ώρα της επίθεσης το μέλος της οργάνωσης Free Gaza Βαγγέλης Πισσίας.


Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος γύρω στις 3 με 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ.
Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στο σκάφος και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.
Από εκείνη την στιγμή διακόπηκε κάθε επαφή με τους ακτιβιστές και τα έξι πλοία που κατελήφθησαν από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.
Όπως διακρίνετε στα πλάνα που μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα φαίνονται οι ισραηλινοί κομάντος που ανεβαίνουν στα πλοία και χωρίς οίκτο χτυπούν και τραυματίζουν τους ακτιβιστές ενώ δεν διστάζουν να πυροβολήσουν.


Φαίνονται επίσης πολύ καθαρά ματωμένα φορεία αλλά και αρκετοί που είναι στο πάτωμα τραυματισμένοι και προσπαθούν οι υπόλοιποι να τους περιθάλψουν ενώ περιφέρονται δίπλα τους ισραηλινοί στρατιώτες.

Ολόκληρη η λίστα των ελλήνων επιβατών

Φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος»
Πλήρωμα
Στυλιανάκης
Κληρονόμος Εμμανουήλ
Χρυσοχοϊδης Νεκτάριος
Μισεμικές Γεώργιος
Γρηγορόπουλος Μιχαήλ
Μπόλος Νικόλαος

Επιβάτες
Γασπαράτου Ευγενία
Θεοχαροπούλου Αικατερίνη
Καρατζάς Γεώργιος
Καρυπίδης Ιωάννης
Κοσματόπουλος Νικόλαος
Λάμπρου Ηλίας
Μαθιουλάκης Εμμανουήλ
Μουστάκας Ανδρέας - Μάριος
Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης
Πισσίας Ευάγγελος
Πολίτης Παναγιώτης
Συγγελάκης Πολυάνθης
Τζιούμπας Αθανάσιος
Τικτόπουλος Μιχαήλ - Αχιλλεύς
Ψαρά Μαρία

Επιβατηγό «Σφενδόνη»
Πλήρωμα
Μπούκας Θεόδωρος
Παπακινός Πέτρος
Παπαδημητρίου Απόστολος
Αυγήρης Σπυρίδων

Επιβάτες
Βαλκάνος Νικόλαος
Γελάλης Δημήτριος
Κιτίδη Αικατερίνη
Κυρίλλου Δήμητρα
Λιερός Γεώργιος
Τραβάλου Αφροδίτη
Τσιγαρίδας Χρήστος

Επιβατηγό «Mavi Marmara»
Επιβάτες
Πλειώνης Δημήτριος
Χατζηστεφάνου Αριστείδης - Κυριάκος

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας.
Όπως δήλωσε στο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας η αποστολή δέχτηκε πολεμική επίθεση με πραγματικά πυρά, από ελικόπτερο και από φουσκωτό σκάφος.
Ο Έλληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δ.Δρούτσας κάλεσε εκτάκτως τον πρέσβη του Ισραήλ γιά εξηγήσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, στο Πεντάγωνο έχει κληθεί στη μία το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα για να του ανακοινωθεί η απόφαση για τη διακοπή της άσκησης Μίνωας. Πρόκειται για ελληνοισραηλινή αεροπορική άσκηση που είχε ξεκινήσει στις 25 Μαίου και θα ολοκληρωνόταν τη Πέμπτη.


Οργή στην Τουρκία
Σκληρή όμως είναι η απάντηση της Τουρκίας και συγκεκριμένα του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.
"Είναι απαράδεκτη (η επιχείρηση)...Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. "Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ", τονίζεται στην ανακοίνωση. "Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.
Επίσης, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αγκυρα από επίσημη επίσκεψη στην Αιγυπτο το τούρκος στρατηγός Μπαμπού.
Σε εξέγερση κάλεσε η ΧΑΜΑΣ
Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε «εξέγερση» μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, ύστερα από την επιδρομή των Ισραηλινών καταδρομέων.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.
Δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού.
Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο,συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας,που φρουρούσαν το κτίριο.
Διαδηλωτές εξώ από το ισραηλινό προξενίο στην Κωνσταντινούπολη. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλωτές εξώ από το ισραηλινό προξενίο στην Κωνσταντινούπολη. ΦΩΤΟ REUTERS

"Δεν περιμέναμε να γίνει μιά τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα" δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. " Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ" δήλωσε ο Κορκμάζ.
Σοκαρισμένος από την ισραηλινή επίθεση κατά της διεθνούς νηοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη χρήση τέτοιας βίας», εκτίμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα