Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Επικίνδυνη κλιμάκωση Τουλάχιστον 16 νεκροί από ισραηλινά πυρά

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Τουλάχιστον 16 νεκροί από ισραηλινά πυρά

31/05/2010 | 10:46 Τελευταία Ενημέρωση 12:01 31/05/2010

Άγνοια για το ποιος έδωσε διαταγή να ανοίξει πυρ ο ισραηλινός στρατός εναντίον τουρκικού πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου. «Δεν γνωρίζω ποιος έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε», τόνισε μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο και υπογράμμισε ότι «οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις».

Ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Δρούτσα, επανέλαβε την πολιτική θέση του Ισραήλ και έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για την επιχείρηση και τα θύματα, παραπέμποντας στο Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμα, ο πρέσβης επανέλαβε ότι ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ σε διεθνή ύδατα επειδή δέχθηκε επίθεση όταν ανέβηκε στο πλοίο και υποστήριξε ότι η βοήθεια προς τη Γάζα πηγαίνει προς βοήθεια της Χαμάς.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ στην Ελλάδα η οποία θα πραγματοποιείτο με αφορμή την ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία "Μίνωας 2010". Η συγκεκριμένη άσκηση που βρισκόταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα διεκόπη μετά τις εξελίξεις στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Μακελειό
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί και 60 οι τραυματίες από την ισραηλινή επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα στο τουρκικό πλοίο που συμμετέχει στην αποστολή "ο στόλος της ελευθερίας", με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Τα έξι πλοία της αποστολής κατελήφθησαν από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες και 4 ακτιβιστές, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή. Τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που συμμετείχε στην ανθρωπιστική επιχείρηση ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι τούρκοι υπήκοοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, κατά την ισραηλινή επιδρομή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10 ακτιβιστές. «Κατά την επιχείρηση οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Απαντήσαμε σε διεθνή ύδατα, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να διαφυλάξουμε την ασφάλειά μας" δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο εκπροσωπος Τύπου της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Διεθνής ανησυχία
Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε η Παλαιστινιακή Αρχή κάνοντας λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπιστικής αποστολής. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί στο Κάιρο σύνοδος για την υιοθέτηση συλλογικής αραβικής στάσης.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος εναντίον του "στολίσκου της ελευθερίας".

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε "βαθύτατα συγκλονισμένος" από την ισραηλινή επίθεση, ζήτησε "να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος" και ευχήθηκε να "αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος".

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα Κρίστοφερ Γκιούνζ χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΙ απολύτως αναγκαία την βοήθεια στην Γάζα. Έκανε λόγο για τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι το ποσοστό φτώχειας ανέβηκε κατά 300% την τελευταία χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα