Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας ; ;




Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της Λήμνου την Τρίτη, 8 Ιανουαρίου, και που έγινε αισθητός σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Βουλγαρία, αλλά και Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι δύο ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν με το ίδιο επίκεντρο (4,7 Ρίχτερ την Τετάρτη και 4,5 Ρίχτερ σήμερα, Παρασκευή) έχει γεμίσει με ανησυχία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.

Στην παραπάνω εικόνα είναι ορατή η ιστορικότητα και η ένταση των δονήσεων
Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας «ξύπνησε» και εκφράζουν φόβους για μεγάλους σεισμούς που θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στο Αιγαίο. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους και παρακολουθείται στενά.

Μετά το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ η σεισμική δραστηριότητα μέχρι τώρα περιλαμβάνει 150 με 160 μετασεισμούς, οι περισσότεροι μικρής έντασης.



Ποσό τυχαίο είναι ότι ενεργοποιήθηκε το δυτικό άκρο του τόξου της Ανατολίας, το ανατολικό άκρο του ρήγματος έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς. Από την παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι ένα παρακλάδι του ρήγματος είναι πάνω στην Κωνσταντινούπολη που κινδυνεύει άμεσα μέχρι το Πάσχα, επίσης έδωσε το μεγάλο σεισμό στη πόλη Ιζμιτ στις 17 Αυγούστου 1999· ο σεισμός σε λιγότερο από μήνα, τον Σεπτέμβριο του 1999 στην Αθηνά είναι απλή σύμπτωση!! 
Να σημειωθεί πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινάει από την Τουρκία και καταλήγει στις νήσους Σποράδες, σε μήκος 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Στο δευτερεύοντα κλάδο του νοτιοδυτικού του άκρου, είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν δύο ισχυροί σεισμοί.

Το Φεβρουάριο του 1968, σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, στο νησί του Αη Στράτη και να προκληθούν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια. Επίσης, το 1775, είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο.
πληροφορίες εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ,

1 σχόλιο:

John Bardopoulos είπε...

( http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=185335&catid=6 )

Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2013 | 13:47
Πρώτη δημοσίευση: 13.01.2013 | 11:29

Δεν έχουν τέλος οι σεισμικές δονήσεις στο Βόρειο Αιγαίο...
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν της τάξης των 4.8 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10.55 το πρωί της Κυριακής.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 40 χλμ νοτιοανατολικά της Λήμνου.

Είναι ο τρίτος σεισμός μεγέθους άνω των 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφεται στην περιοχή από την 8η Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για μετασεισμό του σεισμού της 8ης Ιανουαρίου», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Σεισμολογίας, είναι μία εξέλιξη τελείως φυσιολογική και η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Μετά από επαναπροσδιορισμό των εστιακών βαθών των σεισμικών δονήσεων των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Λήμνου προκύπτει ότι αυτά κυμαίνονται από 5 έως 15 χιλιόμετρα, διευκρίνισε ο κ. Καρακώστας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε άλλος ένας σεισμός, κοντά στη Λέσβο μεγέθους 3,6 Ρίχτερ.
___

( http://www.zougla.gr/sismoi/article/sismos-49r-notia-tis-limnou )

Σεισμός 4,9 R νότια της Λήμνου
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013, 11:35

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.55 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λήμνου.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 34 χλμ. νοτιανατολικά του Μούδρου.

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα