Οι Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι εξωγήινοι μπορεί να μην είναι και τόσο φιλικοί
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010, 19:23
Σε Διεθνείς Οργανισμούς πρέπει να απευθυνθούμε, προκειμένου να αποφύγουμε τις τυχούσες επιθετικές βλέψεις των εξωγήινων όντων, υπογραμμίζει Βρετανός αστρονόμος.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μάρεκ Κούκουλα, του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Greenwich, «εν μέρει συμφωνώ με τους ενθουσιώδεις αναζητητές εξωγήινης ζωής και θα ήθελα να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με έναν σοφότερο και πιο ειρηνικό πολιτισμό».
Εξήγησε ότι θα ήταν ένα καλό σενάριο «η ζωή σε άλλους πλανήτες να είναι σοφή και αγαθή», ωστόσο προειδοποίησε ότι ίσως να μην είναι όλα τόσο «αγγελικά πλασμένα».
«Δεδομένων των συνεπειών από μια επαφή που δεν θα είναι αυτό που αρχικά ελπίσαμε, καλό θα ήταν οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ να εμπλακούν στις σχετικές διαβουλεύσεις», δήλωσε ο αστρονόμος σε βρετανικές
εφημερίδες.
Η Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου (ουσιαστικά η Ακαδημία Επιστημών της Βρετανίας), ένα άκρως συντηρητικό ίδρυμα, διοργανώνει, αυτή την εβδομάδα, διήμερο συνέδριο με θέμα «Η ανίχνευση εξωγήινης ζωής και οι συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία», όπου θα συμμετάσχουν καθηγητές πανεπιστημίων και εκπρόσωποι από τη NASA, την ESA, τον ΟΗΕ κ.α.
Ο κορυφαίος Βρετανός αστρονόμος, επιφανής λόρδος Ρις, θα προεδρεύσει του συνεδρίου.
Στην ομιλία θα συμμετάσχει και ο βιολόγος του πανεπιστημίου του Cambridge, Σίμον Κόνγουεη Μόρις, ο οποίος θα προσπαθήσει να εξηγήσει, βάσει της Θεωρίας της Εξέλιξης, για ποιο λόγο θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη εξωγήινων όντων κι εξωγήινης τεχνολογίας.
Στην ερώτηση πολλών ερευνητών «Γιατί παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη μετάδοση ράδιο-σημάτων και άλλων μηνυμάτων σε άλλους πλανήτες, δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση» ο βιολόγος απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελα να απαντήσω στο τηλέφωνο», υποδηλώνοντας έτσι την ανησυχία του για τις βλέψεις των εξωγήινων.
Ο καθηγητής Άλμπερτ Χάρισον του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έχει εκφράσει την ανησυχία του για το ότι οι κοινωνικές συνέπειες μιας πιθανής συνάντησης με εξωγήινους ενδέχεται να ήσαν καταστροφικές, καθώς το γεγονός πιθανότατα θα προκαλούσε πανικό και χάος.
Το βρετανικό συνέδριο συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος SETI για αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010, 20:17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου