Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ο δίδυμος σεισμός του Κορινθιακού

από την zougla

Ο δίδυμος σεισμός του Κορινθιακού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010, 12:55 / Σχολιάστε το άρθρο »



Τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό, που έγινε στο Τρίκορφο Φωκίδας το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, ένας δίδυμος -σε μέγεθος- σεισμός, με ισότιμο μέγεθος και ίδιο επίκεντρο, αναστάτωσε την περιοχή τα ξημερώματα.

Ο σεισμός της Δευτέρας, ανακοινώθηκε ότι είχε μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ όλοι τον ένιωσαν ως ισχυρότερο, και οι σεισμολόγοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη του φαινομένου για να διαπιστωθεί μια φθίνουσα μετασεισμική ακολουθία (δηλαδή μια φθίνουσα πορεία της σεισμικότητας).

Ο δεύτερος, που σημειώθηκε στις 02:46 τα ξημερώματα, είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου και 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ήταν σαφής μιλώντας στην ραδιοφωνική εκμπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από τον ΑNT 97,2. «To μέγεθος των 5,2 Ρίχτερ δεν μας εφησυχάζει διότι η πρόβλεψή μας ήταν για σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ με την παλαιά κλίμακα, δηλαδή της τάξης του 5,5 - 5,6 με την νέα μέθοδο μέτρησης.»

Ο κ. Τσελέντης επιβεβαίωσε, άλλωστε, πως οι μετρήσεις του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου έδειχναν τόσο από τον περασμένο Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο την σεισμική διέγερση της περιοχής. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης, η διέγερση δεν είναι φθίνουσα, αφού μόλις λίγα λεπτά μετά τις 13:00 της Παρασκευής σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση της τάξης των 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακούστε τι δήλωσε ο Άκης Τσελέντης στη ραδιοφωνική εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.




Όπως επισημαίνουν τόσο ο κ. Τσελέντης όσο και ο επίσης σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, υπάρχει καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή όπου σημειώνονται δίδυμοι σεισμοί. Χαρακτηριστική είναι η σεισμική συμπεριφορά των ρηγμάτων το καλοκαίρι του 1995 και συγκεκριμένα την 15η Ιουνίου. Είχαν προηγηθεί δύο σεισμικές δονήσεις της τάξης των 5 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αμέσως μετά σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός με τις καταστροφικές επιπτώσεις στο Αίγιο. Το ρήγμα εντοπίστηκε και πάλι στην απέναντι πλευρά, επί της Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Άκης Τσελέντης επιμένει πως η καλύτερη προστασία είναι η εγρήγορση και για τον λόγο αυτόν δεν είναι καθησυχαστικός για την συνέχιση της σεισμικής ακολουθίας με επίκεντρο το Ευπάλιο Ναυπακτίας, στη Φωκίδα, όπου σημειώθηκαν οι δύο πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που στοιχειοθετούν δίδυμο σεισμό.

Οι προβλέψεις των σεισμολόγων αλλά και η ανησυχία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου επιβεβαιώθηκαν και στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» της περασμένης Δευτέρας, όπου τόσο ο κ. Τσελέντης όσο και ο κ. Χουλιάρας μίλησαν για τα σεισμικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού.

Παρακολουθήστε την συζήτηση του Άκη Τσελέντη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
Τις ανησυχίες αυτές επιβεβαίωσε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.





Το φαινόμενο των δίδυμων σεισμών χαρακτηρίζει ορισμένα ρήγματα της Ελλάδας, όπου, αντί να έχουμε μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, παρουσιάζεται και δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση.

Η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» την περασμένη Δευτέρα είχε αναφερθεί στο φαινόμενο των δίδυμων σεισμών.

Κλειστό το Ειρηνοδικείο


Οι κάτοικοι της Φωκίδας πετάχτηκαν από τα σπίτια τους, καθώς η ανησυχία τους από τη δόνηση της Δευτέρας δεν έχει καταλαγιάσει. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, το Δημαρχείο Ευπαλίου άρχισε να κατακλύζεται από τηλεφωνήματα πολιτών, οι οποίοι αναφέρουν τις πρώτες ζημιές σε σπίτια αλλά και κατολισθήσεις στις επαρχιακές οδούς.

Συνεργεία του Δήμου και της Νομαρχίας έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής ζημιές σε παλιά σπίτια, αλλά και στο Ειρηνοδικείο της Ναυπάκτου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου, Θανάση Παπαθανάση, έχουν υποβληθεί περίπου 15 αναφορές για ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυρίως στο τοπικό διαμέρισμα της Δάφνης, που είναι όμορο του Δήμου Ευπαλίου. Επίσης, έχουν γίνει κατολισθήσεις βράχων στην παλιά παραλιακή οδό της Ναυπάκτου.

Το Ειρηνοδικείο της πόλης έχει εκκενωθεί, καθώς έπεσαν σοβάδες, και συνεργεία από μηχανικούς διενεργούν αυτοψία στον χώρο.

Κλειστό και το ΕΠΑΛ



Την ίδια ώρα, μαθητές, γονείς και καθηγητές του Επαγγελματικού Λυκείου της Ναυπάκτου αποφάσισαν να μην κάνουν σήμερα μαθήματα, αφού φοβούνται ότι το κτίριο, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, θα καταρρεύσει. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει η zougla.gr είναι ενδεικτικές.

Μιλώντας στη zougla.gr η διευθύντρια του ΕΠΑΛ, Φιλιώ Αθανασίου, εκφράζει την αγωνία της για την κατάσταση του σχολικού κτιρίου. Αν και δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, οι μαθητές αρνούνται να μπουν στο σχολείο, ενώ οι γονείς προτίθενται να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα.



Τα προβλήματα με το Επαγγελματικό Λύκειο Ναυπάκτου είναι γνωστά στις Αρχές, όπως αναφέρει η κ. Αθανασίου. Η βόρεια πτέρυγα του σχολείου έχει κριθεί κατεδαφιστέα από το 2004, ωστόσο οι μαθητές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου.



Και η νότια πτέρυγα όμως χρήζει άμεσης κατασκευής, σύμφωνα με τους μηχανικούς του ΟΣΚ, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την αυτοψία τους από τις 19 Ιανουαρίου 2009 και έστειλαν ενημερωτικό έγγραφο στον δήμο και τη νομαρχία.



Δείτε ένα σχετικό ρεπορτάζ που παρουσιάζει τα προβλήματα του ΕΠΑΛ.



Οι πρώτες αντιδράσεις

Από την πρώτη στιγμή, η zougla.gr επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο του Ευπαλίου, η οποία έκανε λόγο για πιο ισχυρή δόνηση απ’ ό,τι εκείνη της Δευτέρας, την ώρα που συνεχίζονται οι ασθενείς μετασεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τους 4,5 βαθμούς.

Ακούστε την αντιδήμαρχο Ευπαλίου κ. Πλούμη Μαρία.




Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.




Η zougla.gr επικοινώνησε με τον σεισμολόγο βάρδιας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος μας ενημέρωσε για τη σεισμική δόνηση.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Φάνης Χάλαρης στη zougla.gr.




Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα