Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Το κουβάρι με τα ακίνητα οικογενείας Τσοχατζοπούλου



Ο πρώην υπουργός και η offshore Torcaso της Αρεοπαγίτου «συμπίπτουν» και στην Κεφαλληνίας

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης και ενώ τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης ανακοίνωναν την έναρξη έρευνας από πλευράς ΣΔΟΕ, μετά τις αποκαλύψεις της «Κ» για την οικία Τσοχατζόπουλου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, ήδη από τα χρόνια του υπουργείου Ανάπτυξης, ανεβοκατέβαινε στον δεύτερο όροφο διαμερίσματος στον αριθμό 3 του πεζοδρόμου Κομνά Τράκα στα Πατήσια, μεταφέροντας σε αυτοκίνητο τσάντες αγνώστου περιεχομένου. Τα φώτα του γραφείου στον δεύτερο όροφο δεν έσβησαν παρά μόνο λίγο λεπτά πριν από τις τρεις τα ξημερώματα.

Ο μικρός πεζόδρομος της οδού Κομνά Τράκα φαίνεται να είναι ο δεύτερος αθηναϊκός πεζόδρομος στον οποίο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Τσοχατζόπουλος συμπίπτει με την offshore εταιρεία Torcaso Investments Limited, που κατείχε για δύο χρόνια την ιδιοκτησία της τωρινής του οικίας στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή.

Μεσοτοιχία με το «διανυκτερεύον» διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της οδού Κομνά Τράκα 3 στα Πατήσια, που σήμερα ανήκει στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται πενταώροφο κτίριο γραφείων που μέχρι το 2007 -οπότε και πουλήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου για σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ- βρισκόταν στα χέρια της offshore Torcaso.

O ξάδερφος

Δύο μήνες πριν η Torcaso αγοράσει το πενταώροφο ακίνητο στη γωνία ανάμεσα στην οδό Κεφαλληνίας 45 και Κομνά Τράκα, η ιδιοκτησία Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα 3 αγοράζεται από τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία κ. Νικόλαο Ζήγρα, ξάδερφο του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος και τη μεταβιβάζει στον πρώην υπουργό τέσσερα χρόνια αργότερα.

Σήμερα, το κουδούνι του διαμερίσματος Τσοχατζόπουλου γράφει ΛΗΘΑΙΑ. Η εταιρεία αυτή δεν είναι άλλη από την κατασκευαστική εταιρεία ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ, που συστήθηκε το 2007 από την κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, και τον υιό του Αλέξανδρο. Η ίδια εταιρεία μισθώνει όχι μόνο στην ίδια γειτονιά αλλά ακριβώς απέναντι από την ιδιοκτησία της Torcaso δύο οικόπεδα, ιδιοκτησίας Αρετής Τσοχατζοπούλου, προς 227 χιλιάδες ευρώ για δεκαπέντε χρόνια.

Μια δεύτερη κατασκευαστική, που ιδρύεται μεταξύ άλλων από την κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου το 2003, η ΑΤΕΦΑ ΕΠΕ, φέρνει την κόρη του πρώην υπουργού στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο με τη λογίστρια κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Ομως, η κ. Λαμπροπούλου εμφανίζεται το 2002 να ενεργεί και ως αντίκλητος της Torcaso κατά την αγοραπωλησία της τωρινής οικίας του κ. Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. H «Κ» επικοινώνησε με την κ. Λαμπροπούλου, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει και να απαντήσει στα ερωτήματα της «Κ» για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της εταιρείας Torcaso.

Την ίδια χρονιά που η κ. Λαμπροπούλου εμφανίζεται ως αντίκλητος της Torcaso, πάντως, στην πολεοδομία Αθηνών κατατίθεται ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της offshore, σύμφωνα με την οποία επικεφαλής του έργου, το οποίο μετέτρεψε το μικρό νεοκλασικό της Κεφαλληνίας 45 σε υπερσύγχρονο πενταώροφο κτίριο γραφείων, εμφανίζεται ο κ. Αστέριος Οικονομίδης. Ο κ. Οικονομίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας ARCON. Η εταιρεία ARCON, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει στο ενεργητικό της πλήθος κατασκευαστικών έργων, είναι γνωστότερη για τη συμμετοχή της στην ανακαίνιση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην οδό Πανεπιστημίου.

0 ίδιος άνθρωπος

Ο κ. Οικονομίδης συμπωματικά είναι ο ίδιος άνθρωπος που πουλάει τον Μάιο του 2006 τους δύο τελευταίους ορόφους, εμβαδού 272 τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας, στον αριθμό 60 της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, στην κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου για σχεδόν 700 χιλιάδες ευρώ. Παρόλο που η κ. Τσοχατζοπούλου αγοράζει την οικία αυτή το 2006, σύμφωνα με το συμβόλαιο υπ. αριθμ. 5975/01 τη δηλώνει ως κατοικία της ήδη από το 2001. Σύμφωνα με τα αρχεία του υποθηκοφυλακείου Αθηνών, όμως, το 2001 η κατοικία στην οδό Δεινοκράτους 60 ανήκει στην offshore εταιρεία Bluebell με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας. Η offshore Bluebell μεταβιβάζει το 2005 την ιδιοκτησία στην οδό Δεινοκράτους στον πρόεδρο της ARCOκ. Οικονομίδη, ο οποίος σε λιγότερο από έναν χρόνο τη μεταβιβάζει με τη σειρά του στην κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Οσο για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της Bluebell;

Η «Κ» επικοινώνησε με τον αρχικό ιδιοκτήτη της οικίας Τσοχατζοπούλου, ο οποίος δήλωσε ότι η μόνη του επαφή με την εταιρεία έγινε μέσω δικηγόρου που εδρεύει στο Θησείο. Ο δικηγόρος αυτός και αντιπρόσωπος της offshore Bluebell το 1998 εμφανίζεται μαζί με τον ίδιο συμβολαιογράφο σε δύο άλλες αγοραπωλησίες της οικογένειας Τσοχατζοπούλου - μία του πρώην υπουργού κ. Τσοχατζόπουλου την ίδια χρονιά, αλλά και μία του υιού του δύο χρόνια αργότερα.

Στον πεζόδρομο

Μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις της «Κ» για την οικία Τσοχατζόπουλου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, άγνωστοι παραμένουν ακόμα οι πραγματικοί δικαιούχοι των offshore εταιρειών Torcaso και Nobilis πριν από το 2006. Οσο για τον έτερο πεζόδρομο στη ζωή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ; Αυτές τις ημέρες, οι περίοικοι συνεχίζουν να παρατηρούν τα φώτα του «διανυκτερεύοντος» γραφείου της ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ. Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, όλοι κατάλαβαν ότι το γραφείο βρισκόταν «στο πόδι». Από την μπαλκονόπορτα του δευτέρου ορόφου μπορούσε κανείς να δει καθαρά -ώς τις 11 το βράδυ- τη φιγούρα του πρώην υπουργού να συζητά έντονα με συνεργάτες και συγγενείς.


Σε ανύποπτο χρόνο και, πάντως, πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου και ξεκινήσει η υπόθεση που ταλάνισε τα τελευταία έτη τον δημόσιο βίο, ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ξάνθης συναινούσε να αποδοθούν στο μοναστήρι εκτάσεις που είχαν δεσμευθεί για τον λιμένα του Πόρτο Λάγος. Είναι 2 Απριλίου 2001 όταν ο νυν γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος συμμετείχε στη «Λιμενική Επιτροπή του Λάγος» και εκλήθη να λάβει θέση για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος προκειμένου αυτός να αποδοθεί. Στην πράξη αριθμός 3/1 του 2001, η Λιμενική Επιτροπή, παρόντος του κ. Σωκρ. Ξυνίδη, αποφασίζει ομόφωνα τον αποχαρακτηρισμό δύο τμημάτων της Ζώνης Λιμένος Λάγος τα οποία και αποδίδονται στη Μονή.

Για την ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη της Επιτροπής επικαλούνται την υπ’ αριθμόν 26/98 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας με την οποία γίνεται αποδεκτή η μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου στην πρώην νησίδα Αντά-Μπουρού (σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών 1001113/28/Α0010/15-1-2001 περί της ιδιοκτησιακής κατάστασης έκτασης της πρώην νησίδας Αντά-Μπουρού, περιοχής λίμνης Βιστωνίδας Νομού Ξάνθης και, τέλος, αναλόγου περιεχομένου έγγραφο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας).

Ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων –ουσιαστικά πρόκειται για αποδέσμευσή τους για κάθε άλλη χρήση– γίνεται καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «στους προτεινόμενους προς αποχαρακτηρισμό χώρους δεν υφίστανται λιμενικά έργα ούτε προβλέπεται στο ορατό μέλλον να εκτελεστούν τέτοια».

Με την απόφαση της Επιτροπής τον Απρίλιο του 2001, στην οποία συναίνεσε ο κ. Ξυνίδης, καταγράφεται μία από τις πρώτες πρακτικές νίκες της Μονής Βατοπεδίου καθώς –πέραν των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου– καταγράφεται σε πράξεις της διοίκησης η ιδιοκτησία της επί της νησίδος της λίμνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περατωθεί διοικητικά η διαδικασία αμφισβήτησης της κυριότητας της λίμνης και των πέριξ εκτάσεων απαιτήθηκαν δύο πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής μεταξύ Δημοσίου και Μονής. Τα πρωτόκολλα της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης έχουν ημερομηνία 11/12/2002 και 25/6/2003 αντίστοιχα, ωστόσο, είναι προφανές ότι η Μονή ήδη ενέγραφε υποθήκη.

Στις 20 Μαΐου 2010, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (97,8) ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης αναγνώριζε τις ευθύνες των τότε κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι ο ίδιος τις κατήγγειλε. «Σε σχέση με τις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είχαν εκδοθεί από τον κ. Δρυ και από τον κ. Φωτιάδη, ασχέτως αν ο κ. Φωτιάδης τις ανακάλεσε και προσωπικά το έχω πει και σε ανύποπτο χρόνο, τότε στην Ξάνθη κατήγγειλα αυτές τις αποφάσεις οι οποίες είχαν βγει, δεν ήθελα να ήμουν “ανιστόρητος” απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό», είχε πει ο κ. Ξυνίδης.

Σε επικοινωνία με τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβήτησε την απόφαση του 2001. Εξήγησε, ωστόσο, ότι ζητήθηκε από τη Λιμενική Επιτροπή ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης, καθώς αυτή με την απόφαση του Γ. Δρυ είχε αποδοθεί στο Βατοπέδι. Ο κ. Ξυνίδης προσέθεσε ότι έχει στην κατοχή του αλληλογραφία της Επιτροπής με τα συναρμόδια υπουργεία επί του ιδιοκτησιακού, η οποία κατέληξε στο να ζητηθεί από τα μέλη της Επιτροπής να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό «άνευ ετέρου τινός». Ο ίδιος προσθέτει ότι η απόφαση αυτή ανεκλήθη το 2003, πριν δηλαδή από την αναπομπή της υπόθεσης από τον κ. Απ. Φωτιάδη, μετά τα σχετικά υπομνήματα των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής. Στην ίδια επικοινωνία, ο κ. Ξυνίδης απέδωσε την ανακίνηση του ζητήματος σε τοπικές έριδες και σε πιέσεις που τους ασκήθηκαν με στόχο να μεταβληθεί η έδρα του νέου Δήμου Αβδήρων, βάσει του «Καλλικράτη». Ωστόσο, η επίκληση του εκβιασμού ήρθε μόνο μετά την αποκάλυψη της απόφασης που παρουσιάζει η «Κ».


Της Ιωαννας Μανδρου

Την ώρα που η Εξεταστική Επιτροπή κατακλύζεται από μαρτυρίες και έγγραφα που ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο, οδηγώντας σε στείρες αντιπαραθέσεις και οξύτητες, με στοιχεία για ντουλάπια και διακοσμητές εσωτερικών χώρων, αλλά και για μπατζανάκηδες, η Δικαιοσύνη ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Επιχειρεί να δρομολογήσει τη δίωξη που έχει ασκήσει κατά του Τάσου Μαντέλη, του μοναδικού, προς το παρόν, υπουργού που εμπλέκεται δικαστικά στο σκάνδαλο της Siemens.

Με την κλεψύδρα του χρόνου να μετράει ανάποδα και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν για τα μέλη του Κοινοβουλίου που έχουν αναλάβει να πάνε ένα βήμα παραπέρα τις έρευνες για το πολιτικό χρήμα, τα αποτελέσματα του αιφνιδιαστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) στα γραφεία της Siemens αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η ολοκλήρωση της έρευνας της ΥπΕΕ, που ανέλαβε να αξιολογήσει παροχές και δώρα σε πολιτικά πρόσωπα – και όχι μόνο– από τον κωδικό για τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συγκεκριμένα, θα βάλει στη σωστή της διάσταση την εμπλοκή όσων βρίσκονται στις λίστες που θα προκύψουν από τον έλεγχο, για να μπει ένα τέλος σε σενάρια για δωροληψίες που δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό.

Πρόγευση για τις έρευνες της ΥπΕΕ έδωσε, άλλωστε, και ο επικεφαλής της κ. Γ. Καπελέρης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούν τα μέλη της Επιτροπής. H ενημέρωση αφορούσε και το συνολικό έργο της Υπηρεσίας, που εκτιμάται ότι θα προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα στη Δικαιοσύνη και τη Βουλή.

Κι ενώ στις έρευνες για το πολιτικό χρήμα και τα «μαύρα ταμεία» η Εξεταστική συνεχίζει να αναζητεί τους πραγματικούς δωρολήπτες των εκατομμυρίων ευρώ, η Δικαιοσύνη καταβάλλει προσπάθεια να δρομολογηθεί η δικαστική εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη.

Το Συμβούλιο των Εφετών αναμένεται, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να αποφανθεί για τη νομιμότητα της απαγόρευσης εξόδου που του έχει επιβληθεί, αλλά ουσιαστικά θα κρίνει και την ουσία της δίωξης του πρώην υπουργού. Η απόφασή του θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ της Δικαιοσύνης. O πρώην υπουργός έχει κατηγορηθεί ως απλός πολίτης για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», μετά την εμφάνισή του στη Βουλή και την παραδοχή του πως πήρε χρήματα από τη Siemens, έστω κι αν τα χαρακτήρισε «χορηγία».

Ο αρμόδιος εισαγγελέας κ. Κ. Χατζίκος, πάντως, έδωσε στο δικαστικό συμβούλιο δείγμα γραφής, καταθέτοντας πρόταση, σύμφωνα με την οποία ορθώς διώκεται για κακούργημα ως απλός πολίτης ο Μαντέλης, μια και τα αδικήματά του δεν έχουν παραγραφεί. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, που δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, δεν πρόκειται να εμμείνει, σε αυτό το στάδιο, σε θέματα παραγραφής.

Θα υποβάλει τις απόψεις του με νομικά επιχειρήματα σε ένα κείμενο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κατάθεσή του στην Εξεταστική, που τόσο επικρίθηκε για το ύφος της, αλλά θα μείνει μόνο σε όσα δικαστικά τον αφορούν. Την απαγόρευση εξόδου του, δε, από τη χώρα τη χαρακτηρίζει μέτρο επαχθές και αδικαιολόγητο.

Kλειστά χαρτιά

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τάσος Μαντέλης θα τονίζει, μεταξύ άλλων, πως δεν πρέπει να του απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, διότι είναι γνωστής διαμονής και δικηγόρος στο επάγγελμα και όταν κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη αμέσως ανταποκρίθηκε. Οσο για την ουσία της υπόθεσης, ο πρώην υπουργός, στο δικαστικό συμβούλιο, θα αποφύγει να μιλήσει για άλλα θέματα σχετικά με το πολυσυζητημένο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία», κρατώντας τα χαρτιά του κλειστά τουλάχιστον προς το παρόν.

Σε περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο δρομολογήσει τη δικαστική του εμπλοκή, το κατηγορητήριο «πάει» στους εφέτες ανακριτές, που θα είναι η επόμενη συνάντηση του πρώην υπουργού με τις δικαστικές αρχές. Κάτι τέτοιο χρονικά τοποθετείται μέσα στο προσεχές 20ήμερο. Μέχρι τότε, όπως όλα δείχνουν, και οι εργασίες της Εξεταστικής, εκτός απροόπτου, θα βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ ουδείς μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις σε περίπτωση που ο πρώην πανίσχυρος άνδρας της Siemens, Mιχ. Χριστοφοράκος, όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο, υλοποιήσει την πρόθεσή του «στο μέλλον να μιλήσει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα