Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Νεες μεθοδοι για τους σεισμους ;;;;;;;;;;

Νέα ακολουθία σημάτων συνέλεξε το σύστημα ΒΑΝ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010, 16:36

Μάκης ΧουλιάραςΣτο πλαίσιο των ερευνητικών πειραμάτων της ομάδας ΒΑΝ, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται μια καινούργια μεθοδολογία που:

Α) βελτιώνει την ανίχνευση των προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων (SES) και ξεχωρίζει αυτά από πηγές βιομηχανικού θορύβου και

Β) βελτιώνει τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης του αναμενόμενου σεισμού.

Αυτή η νέα μεθοδολογία έχει παρουσιαστεί σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις της ομάδας ΒΑΝ που αφορούν στον ελληνικό σεισμογενή χώρο και έχει, επίσης, δοκιμαστεί πρόσφατα με επιτυχία στην Ιαπωνία, όπως ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Ακαδημία.

Η πιο εντυπωσιακή πρόσφατη επιτυχία αυτής της μεθοδολογίας αφορούσε στους «δίδυμους» σεισμούς που έγιναν στο Ευπάλιο στις 18 και 22 Ιανουαρίου του 2010. Θυμίζω ότι η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ, αρκετές εβδομάδες πριν από την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας, είχε καταγράψει προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα στον σταθμό που λειτουργεί στην Πάτρα και τα είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell.

Σε εκείνη τη δημοσίευση είχε, επίσης, προαναγγείλει την ευρύτερη περιοχή όπου αργότερα σημειώθηκε η σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, θυμίζω ότι, αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στις 18 Ιανουαρίου, ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και εγώ διατηρήσαμε τις επιφυλάξεις μας δημοσίως (στην τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα») για την εκδήλωση και δεύτερου πιο ισχυρού σεισμού στην ίδια περιοχή, βασιζόμενοι στις καταγραφές και τα αποτελέσματα των συνεργατών μας από την ερευνητική ομάδα ΒΑΝ. Η δικαίωση ήρθε μερικές μέρες αργότερα, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου, με έναν ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή.

Τον περασμένο μήνα, στις 9 και 10 Αυγούστου, ο σταθμός ΒΑΝ της Πάτρας κατέγραψε και πάλι μία ακολουθία προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων SES και η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ δημοσίευσε στις 23 Αυγούστου 2010 την εκτίμησή της για επερχόμενη ισχυρή σεισμική δραστηριότητα.

Το παρατηρητήριο σεισμών σάς παρουσιάζει σήμερα την επιστημονική μελέτη,Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την τελευταία επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ

τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα του σταθμού της Πάτραςαλλά και την εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ για την ευρύτερη περιοχή της αναμενόμενης σεισμικής δραστηριότητας:
Προσωπικά ήθελα να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για ένα πειραματικό στάδιο της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η ομάδα ΒΑΝ και τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να κρίνονται και να εκτιμούνται από τους αρμόδιους επιστήμονες των φορέων της αντισεισμικής προστασίας της χώρας μας και όχι να γίνονται χρήση για τη πρόκληση πανικού και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της ερευνητικής ομάδας ΒΑΝ του καθηγητή Φυσικής Παναγιώτη Βαρώτσου και των συνεργαζόμενων με αυτόν σεισμολόγων, Άκη Τσελέντη και Μάκη Χουλιάρα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010, 17:39

__________________________________________________

Νέα ακολουθία σημάτων συνέλεξε το σύστημα ΒΑΝ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010, 18:33

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα διάβασα στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Cornell την καινούργια δημοσίευση της ομάδας ΒΑΝ με ημερομηνία 23 Αυγούστου 2010. Επειδή δεν γνωρίζω καλά αγγλικά και επιστημονική ορολογία μπορείτε να μου εξηγήσετε περί τίνος πρόκειται;


Απάντηση

Η πιο πρόσφατη δημοσίευση της ομάδας ΒΑΝ που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell αφορά την εφαρμογή μιας καινούργιας μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η ομάδα ΒΑΝ για την βελτίωση της ανίχνευσης των προσεισμικών σημάτων που καταγράφουν.
Πρόσφατα καταγράφηκαν δύο ηλεκτρικά προσεισμικά σήματα (όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα), στις 09 και 10 Αυγούστου 2010 στο σταθμό που λειτουργεί η ομάδα ΒΑΝ, στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell η περιοχή που εντοπίζει η ομάδα ΒΑΝ μελετώντας τη σεισμική δραστηριότητα αποτυπώνεται στον χάρτη ως εξής:
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την τελευταία επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ


Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010, 19:42

1 σχόλιο:

John Bardopoulos είπε...

Και λοιπόν έχω χάσει τα αρχεία πριν από ένα χρόνο και κάτι είχα κάνει ένα σχόλιο που το έχω «χάσει» μεσα στην πληθώρα των δημοσιεύσεων. Και έλεγα ότι ο Βαρώτσος είναι λάθος στης συχνότητες που εχει και θέλει άλλες. Όχι ότι η τεχνική αυτή είναι λάθος. Απλά, ο Βαρώτσος στηρίζεται σε λάθος συχνότητες. Θα βρω που το έχω βάλει. Γενικά να πω ότι και αυτός μας παρακολουθεί, και με αυτό το δημοσίευμα κατάλαβα ότι αναγνωρίζει το λάθος του.

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα