Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Νέα «σοδειά» φοροφυγάδων εντόπισε το ΣΔΟΕ

από εδώ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011, 00:17

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος

Εξήντα πανεπιστημιακοί, 240 ακαδημαϊκοί ερευνητές, έξι μεγαλογιατροί, ένας αστρολόγος, ένας κομμωτής, μια τεχνική εταιρεία, ένα σούπερ μάρκετ και ένα τουριστικό γραφείο, βρίσκονται πίσω από μια απίστευτη υπόθεση φοροδιαφυγής συνολικού ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), τα ερευνητικά κλιμάκια του οποίου, αφού έκαναν φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς και καταθέσεις, ανακάλυψαν ένα πραγματικό όργιο φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 60 καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλα 240 συνεργαζόμενα μέλη ερευνητικού προσωπικού κατά τα έτη 2009 και 2010 απέκρυψαν εισοδήματα ύψους άνω των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από πρόσθετες αμοιβές για συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Σύμφωνα, πάντα, με τα αρμόδια κλιμάκια του Σ.Δ.Ο.Ε., εκτιμάται πως καθένας από τους καθηγητές κατόρθωσε να αποκρύψει εισόδημα ύψους 6.000 ευρώ. Η κομπίνα γινόταν μέσω ενός ειδικού λογαριασμού του Πανεπιστημίου, του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), μέσα από τον οποίο διακινούνται κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού που συμμετέχουν σε έρευνες για εκπαίδευση και επιμόρφωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ιδρύματος.

Οι ελεγκτές συνέταξαν ήδη εκθέσεις ελέγχου, βάσει των οποίων αναμένεται να καταλογιστούν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα αλλά και οι ανάλογες προσαυξήσεις για μη καταβολή ποσών προς το Δημόσιο, τα οποία φτάνουν μέχρι και 200% του αρχικού ποσού και τις απέστειλαν σε περίπου 80 Εφορίες, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.

«Ξεσκονίζουν» 2.000 λογαριασμούς

Ωστόσο, οι έλεγχοι του Σ.Δ.Ο.Ε. δεν σταμάτησαν εκεί. Στο «δόκανο» πιάστηκαν, παράλληλα, ένας αστρολόγος, ο οποίος, ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ, δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, ένας κομμωτής με «άνοιγμα» δήλωσης - κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ, μια τεχνική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει όταν αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις του.

Κραυγαλέα περίπτωση φοροδιαφυγής και η περίπτωση ενός τουριστικού γραφείου, το οποίο νοίκιαζε σε πελάτες του πολυτελείς βίλες ανά την Ελλάδα έναντι 15.000 έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά χωρίς να δηλώνει ούτε σεντς στην Εφορία.

Στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, καθώς έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η εισαγγελική εντολή του κ. Ι. Διώτη, για άρση του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες-εξπρές.

Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, τα περιστατικά αυτά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, με το Σ.Δ.Ο.Ε. να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Αθήνα, 16.8.2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Οι γιατροί και πάλι στο στόχαστρο ενόψει εφαρμογής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ»

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα που αφορούν ιατρούς φοροφυγάδες, το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δηλώνει τα ακόλουθα:

• Η θέση του Ι.Σ.Α είναι πάγια και ξεκάθαρη. Τεκμηριωμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής από επαγγελματίες οποιουδήποτε κλάδου και των ιατρών συμπεριλαμβανομένων είναι καταδικαστέες και οφείλουν να επισύρουν τις νόμιμες συνέπειες.

• Καταδικαστέες είναι, επίσης, επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις που στοχοποιούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τις ρίχνουν βορρά στην κοινή γνώμη με στόχο τον αποπροσανατολισμό της από τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

• Την ίδια ώρα η ανεργία και η υποαπασχόληση έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και στον ιατρικό χώρο με τα ασφαλιστικά ταμεία να αδυνατούν να αποπληρώσουν επί 18 και 20 μήνες τους συμβεβλημένους ιατρούς, τα νοσοκομεία, επίσης, να δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες των εφημεριών των γιατρών και το πολυδιαφημισμένο υπό έγκριση Σ/Ν για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, που εκτιμάται ότι συνολικά θα αποκλείσει 16.000 γιατρούς που σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασφαλισμένους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

• Αυτές τις δύσκολες ώρες απαιτείται σοβαρότητα από όλους μας και κοινωνική συνοχή προκειμένου να απαλλαγούμε από τις παθογένειες του παρελθόντος και με σωστό βηματισμό να ξανακτίσουμε την νέα Ελλάδα.

• Οφείλουν πρώτοι η επίσημη Πολιτεία και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αναλογιζόμενοι και τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες, με σύνεση, αποφασιστικότητα, χωρίς κραυγές και στοχοποιήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή των δίκαιων εκείνων μέτρων που θα επιτρέψουν στον τόπο να ορθοποδήσει.

• Οφείλουν να επιδιώξουν τη σύμπραξη της ελληνικής κοινωνίας στην εθνική αυτή προσπάθεια χωρίς αυτό να σημαίνει άφεση αμαρτιών για τους πάσης φύσεως, ιδιότητας και επαγγέλματος παραβάτες.

• Η άποψη του ιατρικού κόσμου είναι ότι αποσπασματικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω πυροδότησης του κοινωνικού αυτοματισμού, που μοιραία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας.

Το Δ.Σ του Ι.Σ.Α. αναμένει τη συνεργασία της Πολιτείας για τον εντοπισμό και την τιμωρία των φοροδιαφυγόντων γιατρών, όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά με ουσιαστικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Βέβαια, οι περιπτώσεις αυτές δεν ακυρώνουν το γεγονός ότι οι Έλληνες γιατροί ασκούν με συνέπεια τα ιατρικά τους καθήκοντα και παρέχουν στον ελληνικό Λαό υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ελπίζουμε ότι η συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα φέρει ένα καλύτερο και αποδοτικότερο υγειονομικό σύστημα με ποιοτική Δημόσια Υγεία και αξιοπρεπή Έλληνα γιατρό.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ι.Σ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα