Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στο σκαμνί για τον φονικό σεισμό στη Λ’ Ακουιλα

Λ’ Ακουιλα Αρχισε στην πόλη Λ’ Ακουιλα, στην κεντρική Ιταλία, η δίκη έξι επιστημόνων και ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία επειδή δεν προέβλεψαν τον σεισμό του Απριλίου του 2009, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι, παρά τις ενδείξεις για αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Η δίκη προκαλεί δημόσια αντιπαράθεση στην Ιταλία, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι έχουν προσαχθεί αδίκως στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι κάτοικοι της Λ’ Ακουιλα, στην ορεινή περιοχή του Αμπρούτσο, θα έπρεπε να έχουν ειδοποιηθεί για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέρες πριν από τον σεισμό. «Ζητούμε απλώς δικαιοσύνη», δήλωσε ο εισαγγελέας της Λ’ Ακουιλα, Αλφρέντο Ροσίνι. Oι ζημιωθέντες στην υπόθεση διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη μιας επιτροπής, που είχε συνεδριάσει έξι ημέρες πριν από τον σεισμό για να εκτιμήσει τον κίνδυνο αφότου είχαν σημειωθεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις μικρής ισχύος στην περιοχή. Στη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης, έγινε ανάλυση των στοιχείων των δονήσεων και οι επιστήμονες απεφάνθησαν ότι όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν ήταν προάγγελος ισχυρού σεισμού.

Ο μόνος εκ των επτά κατηγορουμένων που εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατά την έναρξη της δίκης, ήταν ο Μπερνάρντι ντε Μπερναρντίνις, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας. Μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων είναι ο Εντζο Μπόσκι, πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας και ο Κλάουντιο Εβα, καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Γένοβας. «Αυτή η δίκη αρχίζει με έωλα επιχειρήματα. Δεν μπορεί να προσάγεται σε δίκη η επιστήμη», τόνισε ο συνήγορος του Εβα, Αλφρέντο Μπιόντι, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πελάτης του είχε δηλώσει, στην επίμαχη συνεδρίαση των επιστημόνων, έξι μέρες πριν από τον σεισμό, ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επιστήμονες έδωσαν καθησυχαστικές πληροφορίες στους κατοίκους της Λ’ Ακουιλα, οι οποίοι θα είχαν λάβει κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του σεισμού αν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.

Οι επιστήμονες είχαν αποσαφηνίσει ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλέψουν αν θα ακολουθούσε ισχυρός σεισμός, είχαν ωστόσο συστήσει τη λήψη αντισεισμικών μέτρων. Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πάνω από 5.000 επιστήμονες τονίζουν ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι εγκλημάτισαν, μόνο και μόνο επειδή δεν κατάφεραν να προβλέψουν τον σεισμό, κάτι που εξακολουθεί να παραμένει τεχνικώς αδύνατον. Ωστόσο, ο Βιτσέντσο Βιτορίνι, γιατρός που στον σεισμό έχασε τη σύζυγο και την κόρη του, τόνισε ότι «κανείς μας δεν περίμενε να μας πουν την ακριβή ώρα του σεισμού. Θέλαμε απλώς να ξέρουμε ότι καθόμαστε σε μια ωρολογιακή βόμβα».


από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα