Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

...και η επισκεψη ...

Συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με το Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010, 20:31Οι σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν και οι εύθραυστες ισορροπίες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αλλά και την Κεντρική Ασία, ήταν το κατ’ εξοχήν αντικείμενο συζήτησης που είχαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο νησί του Πόρου, όπου φιλοξενήθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα της στενότερης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας θα εξειδικεύσουν οι Επιτελάρχες καθώς και ειδικοί συνεργάτες των δύο κυβερνήσεων. Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συζήτηση αυτή αφορά και την προοπτική συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων αιχμής αλλά και εισαγωγής τεχνογνωσίας σε τεχνικές ασφαλείας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στον Πόρο, προσέλαβαν νέα διάσταση από τη στιγμή που συνεκτιμήθηκε σε βάθος η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με τις σχέσεις του Ισραήλ και του Ιράν να εξελίσσονται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το Ιράν πρόκειται ν’ αρχίσει τη μεταφορά εμπλουτισμένου πυρηνικού καυσίμου προς τον πρώτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια της Περσίας εντός των επομένων ημερών. Το πυρηνικό καύσιμο προέρχεται από την Ρωσία. Πρώην αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν ελάχιστο χρόνο για να επιτεθούν κατά του πυρηνικού σταθμού χωρίς να διακινδυνεύσουν ευρύτερη μόλυνση της περιοχής από έκλυση πυρηνικής ενέργειας.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Νετανάχιου φέρονται να συζήτησαν διεξοδικά τις πτυχές των σχέσεων Ισραήλ – Ιράν καθώς, επίσης, και τις λεπτομέρειες που αφορούν την προβληματική σχέση του Τελ Αβίβ με την Τουρκία. Η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας -Τελ Αβίβ επηρεάζει άμεσα τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ αλλά και τις σχέσεις ορισμένων ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία. Υπ αυτές τις συνθήκες οι συζητήσεις στο Πόρο καθώς και η έντονη δυσαρέσκεια για την συμπεριφορά της Τουρκίας ως προς τις επαφές της με το Ιράν, που εκφράζει η Ουάσιγκτον, προσδίδει μεγαλύτερη σημασία και περιεχόμενο στις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ Παπανδρέου και Νετανιάχου.

Η Αθήνα αντιλαμβανόμενη τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή συντήρησε ένα ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ ως προς τις δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα. Ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ Έλληνες διπλωμάτες καθώς και επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας αποκόμισαν την εντύπωση πως η επίσκεψη αυτή, κατά την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ξεπερνά κατά πολύ μία απλή «σύσφιξη διμερών σχέσεων» και ακόμη περισσότερο το πλαίσιο μιας απλής «επίθεση φιλίας» εκ μέρους του Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010, 20:31


απο την Ζουγκλα του Μακη, και το επομενο απο το news it,

- Στον Πόρο συζήτησαν τα αμυντικά θέματα οι δύο πρωθυπουργοί
- Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστική με την Τουρκία, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου
- Πως επηρεάζει τις σχέσεις των τριών χωρών η "γκρίνια" Ομπάμα στον Ερντογάν


Τη βούλησή τους για σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένων των τομέων της άμυνας και της οικονομίας, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας.

Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας. Μάλιστα θα οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις αξιωματούχων και επιχειρηματιών, με άξονα κυρίως τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους.

«Η σημερινή επίσκεψη προάγει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι η πρώτη από πολλές άλλες, για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο αρχαίους λαούς, που έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους», ανέφερε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Οι δυο λαοί μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν σε σειρά από τομείς μεταξύ των οποίων ο τουρισμός και άλλες επενδύσεις. Μιλήσαμε για συνεργασία σε επίπεδα άμυνα και ασφάλειας γιατί πάνω από όλα θέλουμε μια ειρηνική Μέση Ανατολή. Ενημέρωσα τον κ. Παπανδρέου για τα βήματα που κάνουμε για απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Ελπίζω αυτή τη συνάντηση να είναι η πρώτη πολλών άλλων μεταξύ των δύο αρχαίων λαών» είπε ο κ. Νετανιάχου.

Για την Τουρκία

Η επίσκεψη καθώς και η διάθεση που έδειξαν οι δύο πλευρές για προσέγγιση, συμπίπτει χρονικά με την κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ, καθώς και με την Ουάσινγκτον, μετά και την αυστηρή προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τα εξοπλιστικά και με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα με το Ισραήλ και το Ιράν.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίστηκε, πάντως, ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε ότι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά».

«Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να απευθύνει μήνυμα προς την Αγκυρα ότι «είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας».

«Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

Γάζα, Μεσανατολικό

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη.

«Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλει στο σκοπό αυτό.

«Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι εν όψει της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Σήμερα το πρωί ο κ. Νετανιάχου συναντήθηκε με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Γιώργο Παπανδρέου αναχώρησε για τον Πόρο.


Ο κ. Νετανιάχου, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, κατέλυσε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Το βράδυ, επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Άντα παρέθεσαν γεύμα στο πρωθυπουργικό ζεύγος του Ισραήλ δείπνο στο εστιατόριο Διόνυσος, με θέμα τον Ιερό Βράχο.

Επαφές πριν από τη συνάντηση

Πριν δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νετανιάχου

Η επίσκεψη Νετανιάχου προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας προς την ιρσαηλινή πρεσβεία. Με ανακοίνωσή του κάλεσε το λαό "να εκδηλώσει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη χώρα μας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον κ. Νετανιάχου “ανεπιθύμητο στην Ελλάδα και συμπληρώνει: «Το να επιλέγει ειδικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Ελλάδας την αναθέρμανση των οικονομικών, τουριστικών, επιστημονικών και κυρίως των στρατιωτικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την εμπλοκή και της Ελλάδας στα καταστροφικά αδιέξοδα της ισραηλινής επιθετικότητας”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα