Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

To πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού



Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του κάνει μία μίνι ανασκόπηση των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης και των όσων κατάφερε. 

Ελληνίδες και Έλληνες,

Εύχομαι στον καθένα σας προσωπικά, η νέα χρονιά να φέρει υγεία, αγάπη και Ελπίδα! Στο χρόνο που τελειώνει απόψε, δοκιμαστήκαμε όλοι. Πληρώσαμε τα σφάλματα των περασμένων ετών, κι όχι μόνο των Ελλήνων. Πληρώσαμε ακόμα κι όλες τις αμαρτίες, όλες τις στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος, της οικονομίας και του τρόπου που μάθαμε να ζούμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, δείξαμε ότι έχουμε το κουράγιο να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν, κι ότι έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε για όσα θα κάνουν ξανά την Ελλάδα ισχυρή. Την κοινωνία μας δίκαιη. Την οικονομία μας ανταγωνιστική. Και τον Έλληνα υπερήφανο...

Η αλήθεια είναι ότι μας είχαν «ξεγραμμένους»! Όλο και περισσότεροι πόνταραν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι θα βγούμε από το ευρώ, ότι θα μας θυσιάσουν σαν την «Ιφιγένεια» της Ευρώπης, για να γίνουμε «παράδειγμα προς αποφυγήν» για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, κι ότι τελικά θα μείνουμε απομονωμένοι από παντού!

Μέσα σε λίγους μήνες διαψεύσαμε τις «Κασσάνδρες»!

--Είπαμε ότι θα αποτρέψουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Λίγοι το πίστευαν τότε. Αλλά το πετύχαμε!

--Είπαμε ότι θα αλλάξουμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, για να υπάρξουν «ανάσες» για την Οικονομία. Τώρα με την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε, όλα όσα χρωστά το δημόσιο στους ιδιώτες εδώ και χρόνια, θα ξεπληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες! Οι τράπεζες πλέον ανακεφαλαιώνονται, για να μπορούν να δίνουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ρευστότητα θα επιστρέψει στην ελληνική αγορά. Και τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία, την επόμενη χρονιά, θα είναι - για πρώτη φορά - περισσότερα από εκείνα που θα βγουν εξ αιτίας της λιτότητας!

Εξασφαλίσαμε για το δάνειο όρους που δεν έχουν υπάρξει ποτέ και πουθενά: Για δέκα χρόνια δεν θα πληρώνουμε τόκους. Για δεκαπέντε χρόνια δεν θα πληρώνουμε χρεολύσια. Και με επιτόκια δανεισμού από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη...

Όλα αυτά, πράγματι, δίνουν «ανάσες» στην οικονομία. Επιτρέπουν να ξεκινήσουν επενδύσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να πάρει μπροστά η Οικονομία.

Μοναδική μου σκέψη είναι οι Έλληνες να έχουν τις ευκαιρίες που αξίζουν και την στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Αλλά κανένα εμπόδιο δεν μας σταματά, κανένα κόπο δεν υπολογίζουμε, για να αποκατασταθεί και η τελευταία αδικία, για να χτυπηθεί η διαφθορά, για να βρει δουλειά και ο τελευταίος άνεργος. Γιατί δεν υπάρχει Ανάπτυξη, χωρίς κοινωνική συνοχή και χωρίς δικαιοσύνη.

Τα περισσότερα απ’ αυτά που δεσμευτήκαμε να κάνουμε, έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια.

* Ήδη σταματά το «μεγάλο φαγοπότι» στο Δημόσιο. Κι όσοι σκέπτονται να συνεχίσουν τις παλιές κακές συνήθειες, διαπιστώνουν ήδη, ότι τους περιμένει η «τσιμπίδα» του νόμου και η Δικαιοσύνη.

* Η παλιά «ατιμωρησία» παίρνει τέλος. Πρώην μεγαλόσχημοι πιάνονται και λογοδοτούν. Και αυτό θα συνεχιστεί.

* Τεράστια δημόσια περιουσία παρέμενε ανεκμετάλλευτη. Κι αυτό σταματάει! Ήδη έχουν ξεκινήσει αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με βάση διεθνή πρότυπα απόδοσης και διαφάνειας. Εκτός από χρήματα στο δημόσιο ταμείο για ανακούφιση του χρέους, όλα αυτά θα φέρουν και επενδύσεις, Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Και μια που μιλάω για επενδύσεις, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες: Τουρισμό, Πολιτισμό, Ναυτιλία, Αγροτικά προϊόντα ποιότητας, Μεταποίηση, Ενέργεια. Αν έχει και σταθερότητα, θα έλθουν και οι επενδύσεις! Θα μπει μπροστά η Οικοδομή. Θα ξανά-έλθουν οι θέσεις εργασίας.

Θα μπορέσει ο άνεργος να βρει δουλειά. Και ο εργαζόμενος να δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται. Παραγωγικές επενδύσεις είναι το μεγάλο στοίχημα από δω και μπρος. Και θα κάνω τα πάντα, θα τις αναζητήσω παντού: από ξένους επενδυτές και από Έλληνες επιχειρηματίες. Για να επιστρέψει η ευημερία στον τόπο. Και για να βγούμε, μια για πάντα, από την ανάγκη δανεικών. Και από τους περιορισμούς των μνημονίων…

* Το τελευταίο διάστημα τολμήσαμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τα τελευταία χρόνια.

* Κι ακόμα, δείξαμε πως αυτά που λέμε τα εννοούμε!

--Είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε την τάξη, κι αυτό ξεκίνησε...

--Είπαμε ότι θα βγάλουμε τις κουκούλες, κι αυτό ήδη άρχισε...

--Είπαμε ότι θα σταματήσουμε τη λαθρομετανάστευση.

--Είπαμε ότι θα σταματήσουμε το παραεμπόριο.

Κι αυτά άρχισαν...

Βέβαια, είμαστε μόνο στην αρχή. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Αλλά όλοι βλέπουν πια τη διαφορά. Και δεν θα σταματήσουμε, αν δεν τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε...

Ξέρω πολύ καλά τι περνάει κάθε οικογένεια.

Μέσα σε όλη αυτή την κοσμογονία των αλλαγών υπήρξαν και αδικίες που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε.

Το ξέρω και τις γνωρίζω τις αδικίες.

Όμως, έχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε τις αδικίες αυτές. Και θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας!

Με προτεραιότητα στις χαμηλές συντάξεις, στα επιδόματα που καταργήθηκαν για τους πιο αδύνατους και στη φορολογία – ιδιαίτερα στον ΦΠΑ – που παραμένει πολύ υψηλή.

Στόχος μας είναι να πάρει μπρός η Οικονομία μιαν ώρα αρχύτερα και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικίες το συντομότερο δυνατό.

Παλεύουμε για την Ανάκαμψη, για να βγούμε από την κρίση. Αλλά δεν θέλουμε μια Ανάπτυξη όπου ευημερούν μόνον οι αριθμοί…

Θέλουμε μια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, όχι με δανεικά. Μια Ανάπτυξη που δυναμώνει την κοινωνική συνοχή. Που δίνει προοπτικές και ευκαιρίες σε όλους.

--Πραγματικές ευκαιρίες στους ικανούς και τους άξιους.

--Και ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύνατους. Αυτή την Ανάπτυξη θεμελιώνουμε σήμερα.

Την Ανάπτυξη που ταιριάζει σε ένα λαό άξιο, υπερήφανο, και κυρίως, ένα λαό με Αξιοπρέπεια!

-- Το 2012 ήταν πολύ δύσκολο. Και το 2013 δεν θα είναι εύκολο… Αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά θα φανεί η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

--Το 2012 κλείσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν. Το 2013 θα κερδίσουμε το στοίχημα με το μέλλον.

--Το 2012 είχαμε φτάσει στο χείλος της καταστροφής, έτοιμοι για το άλμα στο κενό! Το 2013 θα κάνουμε το άλμα προς το μέλλον.

--Το 2012, που αφήνουμε πίσω μας, συμβόλισε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής! Το 2013 συμβολίζει την αρχή της Αναγέννησης της χώρας μας.

Θέλουμε να είμαστε τμήμα μιας ισχυρής Ευρώπης. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για τη μελλοντική ισχύ και ευημερία της ίδιας της Ελλάδας. Θέλουμε την Ευρώπη στο πλάι μας, γιατί χρειαζόμαστε στηρίγματα, ώστε να αναδείξουμε τον ορυκτό μας πλούτο, τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, την ΑΟΖ μας!

Το 2012 αλλάξαμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Το 2013 θα αλλάξουμε την ελληνική πραγματικότητα, με έμφαση στην Ανάκαμψη και την Κοινωνική Συνοχή. Γιατί καλά είναι τα «στηρίγματα», καλές είναι οι ισχυρές συμμαχίες, αλλά εμείς οι Έλληνες θα σώσουμε τη χώρα μας.

Με τη δουλειά μας.

Με το «δαιμόνιό» μας...

Και με την Ενότητά μας!

Κι αυτή είναι η υπέρτατη ευχή μου για τον καινούργιο χρόνο. Εύχομαι ενότητα – που είναι και η πιο δύσκολη, αλλά και πιο αποτελεσματική προϋπόθεση επιτυχίας. Η κυβέρνηση μας σήμερα στηρίζεται σε μια - πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα – ενότητα: Τρία κόμματα με διαφορετική ιστορία, με διαφορετικές καταβολές, βάζουν τη σωτηρία της χώρας πάνω απ’ όλα. Πέρσι τέτοιον καιρό, λίγοι προέβλεπαν κάτι τέτοιο. Πριν έξι μήνες, λίγοι έδιναν πιθανότητες επιτυχίας σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Τώρα η ενότητα είναι πραγματικότητα, βρήκε το βηματισμό της και μετρά τις πρώτες επιτυχίες της. Ακόμα κι εκείνοι που δεν θα στηρίζουν κι εκείνοι κατά βάθος, εύχονται να πετύχουμε!

Μέσα από την Ενότητα!

Ενότητα όλων των Ελλήνων για να τα αλλάξουμε όλα... Όχι ψευδεπίγραφη «ενότητα» για να μην αλλάξει τίποτε. Γιατί μπορούμε καλύτερα κι αξίζουμε καλύτερα...

Ως τώρα αδικούσαμε τους εαυτούς μας, αδικούσαμε τη χώρα μας και – πάνω απ’ όλα – αδικούσαμε τα παιδιά μας. Γι’ αυτό πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Και μόνον ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε.

Εύχομαι από καρδιάς ενωμένοι να γιορτάσουμε απόψε το πέρασμα από τη χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας, στη χρονιά της Ελπίδας. Κι ενωμένοι, όλοι μαζί, την κοινή αυτή ευχή να την κάνουμε πραγματικότητα από δω και στο εξής. Και στη νέα χρονιά και σε όλα τα επόμενα χρόνια...

Το μπορούμε και το αξίζουμε!

Καλή Χρονιά!

από εδώ 

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές xmas 2012 - 2013


Το Blog και το www.astropro.gr σας εύχονται καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2013 με υγειά, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, γεροί και δυνατοί. Ότι «επιθυμείτε» να το πάθετε επί χίλια· και να χαίρεστε την οικογένεια σας. 
Μπαρδόπουλος Ιωάννης   

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Όταν Γράφαμε τα ετήσια σχόλια του 2010 που μένουν ...

Σχεδόν δυο χρόνια έχουν περάσει από το ετήσιο σχόλιο του 2010 στο περιοδικό ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ, και ένας από το ετήσιο του 2011, στο astrology.gr όπου μιλάγαμε και για το Black Roll στις 3 Οκτωβρίου 2011.
Ενώ σήμερα κάποιοι αστρολόγοι με αντιγράφουν χωρίς ντροπή. 
___
To Reuters βάζει ονοματεπώνυμα στη διαπλοκή

Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Αλαφούζος, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Κεδίκογλου είναι ορισμένοι από όσους κλήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το «τρίγωνο της εξουσίας».

Το ρεπορτάζ του Reuters ξεκινά με το χαράτσι της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ισχυρά ΜΜΕ, είτε δεν πλήρωσαν ή πλήρωσαν πολύ λιγότερο. Μάλιστα, υπάρχει και δήλωση του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου: «Ηταν ένα δώρο για τα πραγματικά αφεντικά, για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της χώρας». Κάτι που κατά το Reuters αναδεικνύει τις διασυνδέσεις πολιτικών με επιχειρήσεις και ισχυρούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

«Δεν ξέρουν τίποτα»…

Οι δημοσιογράφοι του Reuters Στέφεν Γκρέι και Ντίνα Κυριακίδου απευθύνθηκαν σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ορισμένοι εκ των οποίων αρνήθηκαν ότι ασκούν τέτοιες πρακτικές, ενώ άλλοι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις. Το πρακτορείο κάνει αναφορά σε παλιές δηλώσεις του Α. Τσίπρα ότι «στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και τα διεφθαρμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας».

Αλλά και του Πάνου Καμμένου: «Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια εικόνα ενός αμοιβαίου εκβιασμού…».

Σε ερώτηση του Reuters ο Ε. Βενιζέλος ρίχνει την ευθύνη στα αρχεία της ΔΕΗ, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου απαντά ότι τυχόν λάθη που εντοπίζονται θα διορθώνονται. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι χειρότερη από την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία όπου κυριαρχούν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ρούπερτ Μέρντοχ αντίστοιχα. Κάνει επίσης λόγο για άναρχη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι λειτουργούν χωρίς άδειες, ουσιαστικά με την κάλυψη των κυβερνήσεων.

Το Reuters απευθύνθηκε και στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, που σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα ουσιαστικά περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος». Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μάλιστα ότι αυτό αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για καπιταλιστική χώρα αλλά για… σοσιαλιστική.

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο Γιάννης Αλαφούζος παραδέχεται ότι «ορισμένα ΜΜΕ αποτελούν ουσιαστικά γραφεία Τύπου συγκεκριμένων επιχειρήσεων». Ομως το Reuters επισημαίνει ότι «o Αλαφούζος, του οποίου ο πλούτος προέρχεται από τη ναυτιλία, δήλωσε ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική ώστε να μην εξαρτάται από συναλλαγές με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι ο ΣΚΑΪ ήταν μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκαν να μην πληρώνουν το χαράτσι -ο ΣΚΑΪ επικαλείται τη γραφειοκρατία- και ότι τα κέρδη από τα ΜΜΕ που κατέχει οφείλονται στην κρατική διαφήμιση».

Η οικογένεια Μπόμπολα

Για το MEGA το πρακτορείο αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες του είναι ηγέτες ή έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με άλλους τομείς της οικονομίας. Κάνει αναφορές στα μέλη της οικογένειας του Γιώργου Μπόμπολα (Φώτης, διευθυντής της Τηλέτυπος), ενώ για τον άλλο γιο, τον Λεωνίδα, σημειώνει ότι είναι «διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μια γιγαντιαίας κατασκευαστικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα του και έχει συνάψει συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με το κράτος». Γίνονται επισημάνσεις για τα άλλα ΜΜΕ της οικογένειας (εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.) αλλά και για τα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται δίπλα στην Αττική Οδό».

Το Reuters κάνει αναφορά στη σύγκρουση με την οικογένεια Μπόμπολα μέσω «Εθνους». Η εφημερίδα αρχικά κατηγόρησε το πρακτορείο ότι «συνεχίζει να στοχοποιεί τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα», χαρακτηρίζοντάς το «πέμπτη φάλαγγα» της τρόικας.

Μετά από συνεχή αιτήματα του πρακτορείου, ο Μπόμπολας έστειλε επιστολή η οποία ανέφερε: «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση των συμφερόντων της μητρικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. … Η εφημερίδα “Εθνος” ποτέ δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της ούτε ζήτησε χάρη από τους κυβερνώντες προς όφελος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

Σε γραπτή δήλωσή της, η κατασκευαστική εταιρεία σημείωσε ότι «θυγατρικές εταιρείες της συμμετέχουν και σε ιδιωτικές και σε δημόσιες συμβάσεις και σε ό,τι αφορά τις τελευταίες συμμετέχει αποκλειστικά μέσω διεθνών ανοικτών διαγωνισμών, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Αναφορές γίνονται και στους συνιδιοκτήτες του MEGA, την οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη, που είναι κυρίαρχη στον τομέα του πετρελαίου και της ναυτιλίας, και τον Σταύρο Ψυχάρη που ελέγχει τον ΔΟΛ. «Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης βρίσκεται στη διοίκηση του MEGA, ενώ η οικογένεια κατέχει επίσης έναν μικρότερο σταθμό που ονομάζεται Star Channel. Η οικογένεια είναι επίσης ο κύριος μέτοχος της Motor Oil Hellas».

Mε e-mail, εκπρόσωπος της οικογένειας δήλωσε: «Οι περισσότερες από τις εταιρείες μας έχουν έδρα στο εξωτερικό… Καμία δεν βασίζεται σε κυβερνητικά συμβόλαια».

Η «σιωπή» Ψυχάρη

Ο Ψυχάρης, του οποίου η εταιρεία ΔΟΛ εκδίδει εφημερίδες και έχει κρατικές συμβάσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα ταξίδια, είναι πρόεδρος του MEGA Channel.

Το 2006 μήνυσε δύο δημοσιογράφους που ισχυρίστηκαν σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι είχε ασκήσει πιέσεις για την πώληση των Eurofighters στην Ελλάδα. Τρία χρόνια αργότερα, η μήνυση του εκδότη απορρίφθηκε. Ο Ψυχάρης δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την υπόθεση.

Στα τέλη Νοεμβρίου, μία από τις εφημερίδες του κατηγόρησε τον Απόστολο Κακλαμάνη όταν αυτός είπε ότι έχουν περάσει οι εποχές που οι ολιγάρχες διόριζαν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. «Το Βήμα» είχε άρθρο που αναφερόταν στα συγκεκριμένα σχόλια και υποσχόταν να κάνει δήθεν ενοχλητικές αποκαλύψεις για τον Κακλαμάνη.

Ο Δημήτρης Τρίμης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μιλώντας στο Reuters, χαρακτήρισε σοβαρή ήττα τη μη δημοσιοποίηση ονομάτων δημοσιογράφων που εργάζονταν σε γραφεία Τύπου και άλλους κρατικούς οργανισμούς και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα τρίγωνο από πολιτικές δυνάμεις, οικονομικές δυνάμεις και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και κανείς δεν μπορεί να πει ποιος έχει το πάνω χέρι».

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται στη γνωστή δήλωση Καραμανλή στον «Μπαϊρακτάρη» περί νταβατζήδων και σημειώνει ότι δεν έγινε ποτέ καμία σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

«Πρώην υπουργός που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι ιδιοκτήτης ΜΜΕ τού είχε ζητήσει να σταματήσει δικαστική έρευνα που τον αφορούσε, ενώ σε άλλη περίπτωση εκδότης εφημερίδας, που χρωστούσε 1.000.000 ευρώ σε κρατική εταιρεία, επικοινώνησε μαζί του για να του διαγράψει το χρέος.

Οπως είπε ο υπουργός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αφού αρνήθηκε να διαγράψει το χρέος, έβλεπε συνέχεια το όνομά του σε αρνητικά ρεπορτάζ για τον ίδιο στην εφημερίδα του εκδότη».

Το Reuters σημειώνει ότι ακόμη και χωρίς τη νομοθεσία το τοπίο στα ΜΜΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλάζει, καθώς οι οικονομικές πιέσεις εντείνονται, η διαφήμιση έχει συρρικνωθεί και εταιρείες ΜΜΕ έχουν δηλώσει χρέη ύψους άνω των δύο δισ. ευρώ.


18/12/2012 απο εδω 
__
ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ
12/18/2012 - 12:33
Οι δύο πρώτοι ήταν επιχειρηματίες που έγιναν ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ο τελευταίος ξεκίνησε από δημοσιογράφος και εκδότης για να σχοληθεί και με επιχειρήσεις.
Να σημειώσουμε ότι στην ανταπόκριση "αγιοποιείται" ο Γ.Αλαφούζος, εφοπλιστής ο οποίος εν συνεχεία έγινε ιδιοκτήτης ΜΜΕ (όμιλος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ), ο οποίος μάλιστα έχει καταφέρει στο Χρηματιστήριο να διαπραγματεύεται η εκδοτική εταιρεία μαζί με τον στόλο του ως μία ενιαία εταιρεία.
Κύκλοι των θιγόμενων επιχειρηματιών κατονομάζουν τον δημοσιογράφο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Τάσο Τέλλογλου, άτομο με άριστες προσβάσεις στο γερμανικό κρατικό σύστημα ως υπεύθυνο του δημοσιεύματος, μαζί με τον δημοσιογράφο , πρώην πολεμικό ανταποκριτή στο Αφγανιστάν, Στέφαν Γκρέϊ και έναν συνεργάτη του πρακτορείου, δημοσιογράφο πρώην εργαζόμενο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ως "αυτουργούς" της επίθεσης. Μάλιστα αφήνουν υπονοούμενα για σχέσεις με ξένες "υπηρεσίες" του Σ.Γκρέϊ.
Μια επίθεση που οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι έχει να κάνει κυρίως με την επικείμενη "αλλαγή χεριών" στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι αταβιστικά συνδεδεμένο με τα τρία πρόσωπα-"στόχους" με διάφορους τρόπους.
Οι σφοδρές επιθέσεις του Σ.Ψυχάρη στην κυβέρνηση μόλις έγιναν γνωστοί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και μόλις έγινε γνωστό ότι η τρόϊκα αναλαμβάνει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, μόνο τυχαία δεν ήταν φαίνεται ότι δεν ήταν και αυτήνη επίθεση πυροδότησε την απάντηση της τρόϊκα μέσω του Reuters.
Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ που έχουν δανειοδοτηθεί με εξαιρετικούς όρους από τους τραπεζίτες
Κατ'αυτό τον τρόπο, τα "μεγάλα" ελληνικά ΜΜΕ παθαίνουν αλλεργία μόνο στην ιδέα ότι θα αλλάξουν χέρια οι ελληνικές τράπεζες και θα περάσουν στην ιστορία οι τραπεζίτες που στηρίζουν εκδοτικές επιτυχίες ή αποτυχίες εδώ και δεκαετίες λειτουργώντας παραμορφωτικά στον χάρτη των ελληνικών ΜΜΕ.
Από την άλλη η τρόϊκα (βασικά η Γερμανία) ξέρει ότι για να ελέγξει τον τόπο, πρέπει να ελέγξει πρώτα τα ΜΜΕ που φτιάχνουν το κλίμα.
Έτσι σταδιακά από την μέθοδο της ένταξης στο pay-roll της δεκάδων δημοσιογράφων από αυτούς που βλέπουμε κάθε βράδυ στα διάφορα κανάλια να λένε μονότονα ότι "Δεν είναι ευχαριστημένη η τρόϊκα από τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να επιταχύνει η κυβέρνηση", θέλει να περάσει στον απ'ευθείας έλεγχο των μεγάλων ΜΜΕ για να μπορέσει να ελέγξει αρχικά τις τράπεζες και εν συνεχεία την χώρα.
Πρακτικά όλος ο ντόρος γίνεται για τους "νέους αφεντάδες". Αν θα μείνει η παλαιά τάξη ή θα έρθουν οι "ξένοι αφεντάδες"
Ας δούμε ολοκληρωμένα τι μεταδόθηκε χθες από το Reuters (το defencenet.gr ήταν από τα ελάχιστα ΜΜΕ που μετέδωσαν το τηλεγράφημα του Reuters και μάλιστα ίσως το μοναδικό, που κατέδειξε ότι η ανταπόκριση είχε "έντονο το άρωμα" της τρόϊκα).
Μεταξύ άλλων το εκτενές άρθρο έχει δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου του ΣΚΑΪ που σημειώνει ότι κάποια μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα « είναι στην ουσία γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων». Προσθέτει πως «έχει αναπτυχθεί μια εντελώς άρρωστη κατάσταση. Σκοπός των μέσων ενημέρωσης έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό η εξυπηρέτηση ειδικών αποστολών για τους ιδιοκτήτες τους».
Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση του Μega και στις οικογένειες των Γ.Μπόμπολα και Β.Βαρδινογιάννη που εμπλέκονται ιδιοκτησιακά στο κανάλι, ενώ φιλοξενούνται ακόμη και δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου.
Ο Γιώργος Μπόμπολας απαντώντας με επιστολή του σε ερωτηματολόγιο που του απέστειλε το Reuters (όπως και στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης) δήλωσε: «Δεν έχω εκμεταλλευτεί ποτέ μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι ιδιοκτησία εταιρειών στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση συμφερόντων της εταιρείας Ellaktor S.A.... Η εφημερίδα Έθνος δεν έχει κάνει ποτέ χρήση της επιρροής της ούτε έχει ζητήσει ποτέ χάρες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προς όφελος της Ellaktor S.A.»
Ο Γ.Μπόμπολας επικαλείται μάλιστα πρώην πρωθυπουργούς που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει ποτέ ζητήσει καμία χώρα λέγοντας σε επιστολή του:
«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η σκληρή κριτική του Εθνους στις κυβερνητικές πράξεις και στην πολιτική ευρύτερα, αποτελούν εμπόδιο και όχι βοήθεια για τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ellaktor S.A.»
Στο πλαίσιο της αναφοράς του Reuter στο κανάλι MEGA, το άρθρο αναφέρεται και στην οικογένεια Βαρδινογιάννη που εμπλέκεται μετοχικά στο κανάλι. Εκπρόσωπος τύπου της οικογενείας με email δηλώνει στο Reuters: «Οι περισσότερες επιχειρήσεις μας εδρεύουν στο εξωτερικό, ή έχουν διεθνή έκθεση. Η παραγωγή και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου Motor Oil Hellas, της μεγαλύτερης επένδυσής μας στην Ελλάδα, απορροφώνται κατά 70% από εξαγωγές. Καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν εξαρτάται από το δημόσιο ή την κυβέρνηση».
O Σταύρος Ψυχάρης από την πλευρά του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Reuters("παλιός στο κουρμπέτι" έκανε την πιο σωστή κίνηση επικοινωνιακά) για τις μετοχές του στα μέσα ενημέρωσης ή γενικότερα για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου.
Το άρθρο σημειώνει πως ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο πρόεδρος του ΜEGA, ενώ ο ΔΟΛ έχει κερδίσει δημόσιους διαγωνισμούς στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των εκτυπώσεων και του ταξιδιωτικού τομέα.
Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι το 2006 έκανε μήνυση σε δυο ρεπόρτερ που κατηγορήθηκαν πως δήλωσαν σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι έκανε λόμπι για την πώληση των Εurofighters στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τις εφημερίδες του. Αναφέρεται πως το δικαστήριο κατέρριψε τον ισχυρισμούς ενός εκ των δημοσιογράφων, αλλά παραδέχθηκε ότι οι εφημερίδες τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας για τα Eurofighter.
Ανεξάρτητα από το αν ήταν σωστή ή όχι η προμήθεια των Eurofighter (κατά  την εκτίμησή μας δεν ήταν η σωστή επιλογή), φαίνεται ότι αρνούνται σε ένα ΜΜΕ να λάβει θέση και να έχει άποψη σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας ενός κράτους...
Το Reuters ζήτησε ακόμη και τη γνώμη του ... Θοδωρή Ρουσόπουλου (!), πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος δήλωσε «Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος. Η Ελλάδα είναι επισήμως καπιταλιστική χώρα, αλλά στην πραγματικότητα σοσιαλιστική». Για το δικό του δημοσιογραφικό pay-roll όταν ήταν πανίσχυρος αναπληρωτής πρωθυπουργός, δεν είπε τίποτα...
Το Reuters αναφέρεται ονομαστικά και σε Ελληνες δημοσιογράφους αλλά και στην ΕΣΗΕΑ:
«Στο χώρο των μίντια, οι εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων μπορούν να ανακύψουν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. Καταχωνιασμένη στα κεντρικά γραφεία του αθηναϊκού σωματείου δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, βρίσκεται μία λίστα των μελών της τα οποία εργάζονται για την κυβέρνηση, λόγου χάρη σε γραφεία Τύπου. Δεκάδες εξ αυτών εργάζονται ταυτόχρονα ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδες.
 Ο κανονισμός του σωματείου απαγορεύει στα μέλη του να εργάζονται για λογαριασμό οργάνων και φορέων τους οποίους καλύπτουν ως δημοσιογράφοι. Σε μία προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβαίνουν τον κανονισμό, το σωματείο έλαβε το 2005 μία λίστα με δημοσιογράφους που εργάζονται για την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ» γράφει το πρακτορείο και κάνει ονομαστική αναφορά σε δημοσιογράφους.
Στο δημοσίευμα του Reuters, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2004, κατά τη διάρκεια γεύματος στην ταβέρνα Μπαϊρακτάρης, κήρυξε ανοικτά τον πόλεμο το δίκτυο οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται την πολιτική ζωή, χρησιμοποιώντας τη λέξη «νταβατζήδες», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποιους αναφερόταν.
Iδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρώην ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη – η οποία "ηρωποιείται"!
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μετά την ορκωμοσία της το 2009 οι εφημερίδες του ομίλου Μπόμπολα έσπευσαν να την ονομάσουν «Πράσινη Τίνα» και να ασκήσουν έντονη κριτική στις επιδόσεις της. Υπήρξε, όπως αναφέρεται, σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με «το μπλοκάρισμα διαφόρων ειδών ανάπτυξης». Το άρθρο σημειώνει χαρακτηριστικά «αυτά τα δημοσιεύματα δεν ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν οικογενειακά συμφέροντα στον κατασκευαστικό κλάδο, ή στα μεταλλωρυχεία».
Το άρθρο του Reuters, αναφέρει ότι αμέσως μετά την απομάκρυνση της Τίνας Μπιρμπίλη από το Υπουργείο το 2011, δόθηκε άδεια για να λειτουργήσει συγκεκριμένο ορυχείο στη Χαλκιδική. «Αμέσως μετά , η κατασκευαστική εταιρεία Ellaktor, σύμφωνα με τους ετήσιους ισολογισμούς, σημείωσε κέρδος 261 εκατομμυρίων ευρώ από την μερική πώληση του μεριδίου του σε Καναδική εταιρεία που είχε αγοράσει εν τω μεταξύ το 95% του ορυχείου» γράφει το Reuters.
Το Reuters επικαλείται συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος αναφέρει στο πρακτορείο πως η απομάκρυνση της Τίνας Μπιρμπίλη δεν σχετίζεται με αυτή την ιστορία. Τέλος, στην επιστολή του στο Reuters σχετικά με την υπόθεση του ορυχείου, ο κ. Μπόμπολας αναφέρει ότι η μοναδική σχέση που έχει η οικογένειά του με το ορυχείο, είναι η έμμεση κατοχή μεριδίου μικρότερου του 1% από τον γιό του.
Σε λίγο θα δούμε να αναγορεύεται και πολέμια της διαπλοκής, η απίθανή Τίνα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr από εδώ
 

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μάθετε γιατί δεν θα καταστράφουμε


μπορείτε να επιλέξετε και Ελληνικούς υποτίτλους. 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Το τέλος του κόσμου δεν έρχεται .....

Η επισκέπτρια στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Δρέσδης επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει αντίγραφο του «Κώδικα των Μάγια», οι προφητείες των οποίων παρερμηνευμένες από δεισιδαίμονες κάνουν αρκετούς να αγωνιούν, αναμένοντας την 21η Δεκεμβρίου τη συντέλεια του κόσμου. Ομως, οι σημερινοί απόγονοι των Μάγια, αυθεντικοί ερμηνευτές, τι λένε; «Ανοησίες, ένας μικρός κύκλος τελειώνει, όχι ο κόσμος».
από εδώ
______

Ιστορίες για... Μάγια, Παΐσιο και συντέλειες

Καταστροφολογίας το ανάγνωσμα 
Της Μαριλης Mαργωμενου από εδώ

Μέχρι το 2011, το χωριό Μπουγκάρας στη Νότια Γαλλία είχε δύο στενά δρομάκια, 170 κατοίκους, πολλές ορχιδέες και έναν δήμαρχο αγρότη, με τζιν και γαλότσες. Τώρα το Μπουγκάρας έχει Γιαπωνέζους δημοσιογράφους, μια τεράστια στρατιά από μισόγυμνους τουρίστες που κάνουν λιτανείες με κουδούνια στο γειτονικό βουνό, και 2,5 εκατομμύρια σελίδες στο Ιντερνετ που αναφέρονται στο χωριό ως «διαγαλαξιακή κιβωτό του Νώε». Γιατί το Μπουγκάρας υποτίθεται πως είναι το μοναδικό σημείο του παγκόσμιου χάρτη που θα υπάρχει σε δύο εβδομάδες από τώρα. Τότε που το ημερολόγιο των Μάγια υποτίθεται πως προβλέπει τη συντέλεια του κόσμου.

Tι λένε οι ίδιοι οι λιγοστοί Μάγια που έχουν απομείνει στη Γουατεμάλα; «Απάτες και βλακείες!», καταγγέλλει ο αρχηγός τους, ο Φελίπε Γκόμεζ πως είναι η προφητεία για την καταστροφή. «Ενας κύκλος τελειώνει, όχι το ημερολόγιό μας», λέει. Αλλά ποιος να πείσει την «ομάδα υποστήριξης Λος Αντζελες», που περιθάλπει τους μύστες της συντέλειας, και ποιος να αλλάξει μυαλά στον καταστροφολάγνο έμπορο που πουλά προς 89 δολάρια το «σετ της συντέλειας» στο Τομσκ της Ρωσίας, κι έχει μέσα τρία σπίρτα, ένα κουτί ασπιρίνες, και μια ρέγκα σε κονσέρβα;

Η NASA μπορεί να έφτασε να δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα για να ξετινάξει τα καταστροφολογικά φούμαρα, αλλά ο κόσμος δεν πείθεται. Πάντως, οι ρέκορτνμεν της αφέλειας ζουν στη Ρωσία: ένας στους πέντε Ρώσους είναι βέβαιος πως ο ιππότης της Αποκάλυψης τον έχει βάλει στο μάτι, ενώ ο συνδυασμός που σκοτώνει τη λογική είναι το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, τα λιγοστά εισοδήματα, και η μικρή ηλικία - κάτω των 35 ετών.

Βλέπετε, για όποιον θέλει να πιστέψει, δεν παίζει ρόλο αν η προφητεία των Μάγια δεν επαληθευτεί. Πάντα θα υπάρχει το επόμενο «τέλος του κόσμου». Το οποίο έχει προφητέψει ο πατέρας Μάξιμος, ένας ορθόδοξος μοναχός για το 2018. Αν κι αυτός πέσει έξω, πάμε στα γραπτά του Νεύτωνα: υποτίθεται πως πριν πεθάνει έγραψε στο πίσω μέρος ενός φακέλου πως το τέλος του κόσμου έρχεται το 2060! Αν κι ο Νεύτων ήταν υπό την επήρεια μήλου που του έπεσε στο κεφάλι, υπάρχει ο αστεροειδής «Απόφις» που θα σώσει την παρτίδα της συντέλειας, κατακαίοντας τη Γη το 2068. Αλλωστε, όπως λέει κι ο δήμαρχος του Μπουγκάρας όταν τον ρωτούν αν πιστεύει πως την άλλη εβδομάδα ο πλανήτης θα παρουσιάζει σαφείς ομοιότητες με το γνωστό πελεκούδι… «Μα τι είναι αυτά που λέτε; Εχετε καταλάβει πως αυτή είναι η 183η προφητεία για το τέλος του κόσμου;»!

Για πιο ειδικές, ελληνικές προβλέψεις, υπάρχει πάντα και ο τοπικός μας προφήτης, που μπορεί να σας διαφωτίσει επί παντός, αρκεί να πατήσετε το όνομά του στο Ιντερνετ. Συγκεκριμένα, ο γέροντας Παΐσιος είχε κάνει εξαιρετικά λεπτομερείς προφητείες για το εξωτερικό μας χρέος, για την οικονομική μας κατάσταση, ακόμα και για το ΚΚΕ και τους κουκουλοφόρους του Συντάγματος! Είναι μάλιστα τόσο λεπτομερείς οι προβλέψεις του, που μοιάζει σα να γράφτηκαν χθες (πράγμα που οι πολέμιοι του αείμνηστου γέροντα καθόλου δεν το αποκλείουν!). Οι δε πιστοί του είναι τόσο φανατικοί, που θυμίζουν εκείνους της τυφλής Βουλγάρας μέντιουμ ονόματι Vanga, που έκανε απίθανο μελλοντολογικό σουξέ στη γειτονική χώρα προβλέποντας ότι το 2010 θα ξεκινήσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, και ώς το 2016 που θα έχει λήξει, η Ευρώπη θα έχει γίνει έρημος! Η τυφλή μελλοντολόγος, μάλιστα, ήταν σίγουρη για όλ’ αυτά, επειδή της το είπαν οι «όμορφοι και αδύνατοι» εξωγήινοι που την επισκέφθηκαν «απ’ τον πλανήτη Vamfim»!

Αλλά ποιος μπορεί να ψέξει τη Vanga; Μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1919, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έφτασαν να γράφουν πως ο Κομήτης του Χάλεϊ είναι δυνατόν να πνίξει τη Γη με τα θανατηφόρα αέρια της ουράς του! Και το 1997 που ο Χάλεϊ ξανάρθε προς τη Γη, μέχρι και στην Ελλάδα διαδόθηκε η φήμη πως ένα διαστημόπλοιο με εξωγήινους τον ακολουθεί για να προσγειωθεί ύπουλα στα μέρη μας! Κι αν οι εξωγήινοι για μία ακόμα φορά μας περιφρόνησαν, οι λάτρεις της συντέλειας βρήκαν νέο πεδίο δόξης καταστροφικό στο έτος 2000. Το «millennium bug» που θα έκανε υπολογιστές να ανατιναχτούν και πιστωτικές κάρτες να λιώσουν ανάγκασε διάφορους πανικόβλητους Αμερικανούς να περάσουν την πρώτη νύχτα του 2000 σε αυτοσχέδια καταφύγια...

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Earth Quake out of Tokyo

12:00 -2 gmt Ελπίζω να μην είναι Προσεισμικοί ….. 
______

Magnitude M 7.3 r
Region OFF EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
Date time 2012-12-07 08:18:25.0 UTC
Location 38.01 N ; 143.93 E
Depth 40 km
Distances
267 km E Sendai (pop 1,037,562 ; local time 17:18:25.6 2012-12-07)
235 km E Ishinomaki (pop 117,233 ; local time 17:18:25.6 2012-12-07)
224 km SE Kesennuma (pop 59,116 ; local time 17:18:25.6 2012-12-07)
from here, here
Ο σεισμός είχε διάρκεια πάνω από 4 λεπτά  από περιγραφές: ξεκίνησε σαν μια μικρή δόνηση, "έδειξε" ότι επιβραδύνθηκε, στο τέλος της ένδειξης για την επιβράδυνση δυνάμωσε με τελική κατάληξη τα 4 και πάνω λεπτά διάρκεια. Εκδόθηκε προειδοποίηση για μέχρι ένα μέτρο tsunami στην περιοχή του Sendai.  

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κάτι αρχίζει να "βρωμάει"


1) Για τους Γερμανούς το ελληνικό πετρέλαιο...
 
Προχθές σε έκθεσή της Deutsche Bank ο αναλυτής υποστήριζε πως στον υποθαλάσσιο χώρο νοτίως της Κρήτης υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο άνω των 400 δισ. ευρώ από τα οποία με βάση τη συνήθη διεθνή πρακτική στα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να εισρεύσουν περί τα 200 δισ. ευρώ...

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή υιοθετούσε την γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως μια κατάρρευση και αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ευρωζώνη...

Πριν από λίγες μέρες πάλι η WSJ είχε αφιέρωμα στην φαινόμενο Γέρων- Παϊσίος οι εν ζωή θιασώτες του οποίου συνταράζουν το πανελλήνιο με αλλεπάλληλες εκδόσεις συλλογής προφητειών του τύπου: «Θάρθει η ώρα που θα κυβερνήσουν τα άλαλα και τα μπάλαλα... ή έχει κόλλυβα στο ζωνάρι της η Τουρκία...».

Είναι κατανοητό πως οι απελπισμένοι άνθρωποι γίνονται πιο εύπιστοι. Οι «αετονύχηδες» των χρηματιστηριακών αγορών το γνωρίζουν αυτό και έτσι εξηγείται πως τα περισσότερα χρήματα δεν τα βγάζουν κατά την άνοδο, αλλά στην πτώση υποσχόμενοι στους αδαείς ταχεία αναπλήρωση των χαμένων, με ένα - δυο κόλπα. Φυσικά στο τέλος όχι η αναπλήρωση δεν έρχεται αλλά τα θύματα χάνουν και αυτά που δεν έχουν...

Μπορεί ένας αναλυτής όση ιδιαίτερη πληροφόρηση και να διαθέτει να γνωρίζει την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Κρήτη και μάλιστα και την αξία τους;

Όσο μπορεί και ένας διαπιστευμένος στη ΝΑΣΑ δημοσιογράφος να γνωρίζει την ύπαρξη ζωής στο γαλαξία πριν το εξακριβώσει η ΝΑΣΑ. Από μαθηματική σκοπιά είναι βέβαιο πως υπάρχει ζωή στο σύμπαν, αλλά το πότε και το πόσο μακριά είναι άγνωστα.

Αν είναι δυνατό να συμβεί αυτό, γιατί γίνονται σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια αν υπάρξουν θετικές ενδείξεις μόνο στήνονται τα τρυπάνια;

Γιατί υπάρχουν και πληρώνονται με πολλά εκατομμύρια οι εταιρείες σεισμολογικής διάγνωσης του υπεδάφους για τους χάρτες που θα προκύψουν από τις έρευνες.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να μάθει πως υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία στην εξερεύνηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων με διαφορετικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο πολλά διαδοχικά στάδια της διαδικασίας.

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία ξεκινά με εξειδικευμένους γεωλόγους που εντοπίζουν τις πετρελαιοπιθανές περιοχές, μετά ακολουθούν οι «σεισμογράφοι» που δίνουν λεπτομέρειες για το υπέδαφος των πετρελαιοπιθανών περιοχών και μετά οι εταιρείες εξερεύνησης μέσω γεωτρήσεων. Οι τελευταίες δεν εκμεταλλεύονται κοιτάσματα, απλά τρυπάνε και με βάση τα ευρήματα εντοπίζουν πιθανά εκμεταλλεύσιμα πηγάδια και προσδιορίζουν το μέγεθός τους.

Όταν ολοκληρώσουν το έργο τους ακολουθούν οι εταιρείες που εγκαθιστούν τους μηχανισμούς άντλησης και τέλος ακολουθούν οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα... Περιληπτικά έχουμε λοιπόν α) Γεωλόγοι, β) «Σεισμοφωτογράφοι», γ) Ερευνητές με γεώτρηση, δ) Εγκαταστάτες μηχανισμών άντλησης, ε) Εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτάσματος από όποιον έχει αγοράσει το δικαίωμα.

Απ’ όλα αυτά τα στάδια στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο πρώτο (α) αυτό των γεωλόγων που έχουν εντοπίσει πετρελαιοπιθανές περιοχές. Τώρα έχει ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο (β) των σεισμικών ερευνών...

Για να έχουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει, αρκεί να λάβουμε υπόψη πως από τις περιπτώσεις όπου θα κριθεί πως πρέπει να μπει τρυπάνι, μόνο σε ένα ποσοστό 3-4% προκύπτουν στατιστικά με βάση τη διεθνή εμπειρία του κλάδου εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα...

Ας υποθέσουμε επίσης πως νοτίως της Κρήτης ή Βορείως της Πλατείας Ομονοίας εντοπιστεί με κάποιο μαγικό τρόπο το μεγαλύτερο κοίτασμα της υφηλίου αξίας όχι 400 δισ. ευρώ αλλά 400 τρισ. ευρώ και το κοίτασμα αυτό είναι σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Θα είναι δώρο άδωρο γιατί το μεγαλύτερο βάθος απ’ όπου η τεχνολογία μπορεί να αντλήσει σήμερα δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα.

Ακούγεται επίσης πολύ συχνά πως στο τάδε σημείο είχαν γίνει γεωτρήσεις παλιότερα, ενώ βρήκαν κάτι το έκλεισαν και έφυγαν. Οι ιστορίες αυτές συνήθως πυροδοτούν σενάρια συνωμοσίας.

Δεν αρκεί να υπάρχει πετρέλαιο κάπου, χρειάζεται το κοίτασμα να είναι εκμεταλλεύσιμο. Δηλαδή, η ποσότητα να είναι επαρκής να αποσβέσει το κόστος και να αφήσει και κέρδος ανάλογο με το ρίσκο που εμπεριέχει.

Ένα κοίτασμα π.χ. με κόστος εξόρυξης 30 δολάρια το βαρέλι, σήμερα συμφέρει να αντληθεί, όχι όμως πριν δώδεκα χρόνια όταν η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει στα 10 δολάρια το βαρέλι...

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχουν ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στην Ελλάδα πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές γεωτρήσεις. Εκτός φυσικά από τους Έλληνες ταξιτζήδες που τέτοια θέματα ή ζητήματα άλλων ορυκτών όπως και ελληνικής κατασκευής υπερόπλων, τα παίζουν στα δάκτυλα.

Το πιο πιθανό σενάριο...

Το μόνο «πετρέλαιο» που μπορεί να βρει ένας οικονομικός αναλυτής είναι κάποιος κρυμμένος αριθμός σε κάποιο ισολογισμό.

Από πού μπορεί να γνωρίζει λοιπόν η DB αυτό που η κοινή λογική μας λέει ότι θα ξέρουμε μόνο όταν αρχίσουν να μπαίνουν τρυπάνια;

Η έκθεση είναι προσεκτικά διατυπωμένη αλλά όταν μιλάς στον πεινασμένο για καρβέλια δεν προσέχει τις λεπτομέρειες. Εστιάζει την προσοχή στον όγκο των καρβελιών και στο κενό του στομάχου του.

Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιθανό η έκθεση αυτή να έχει σαν στόχο την μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Γερμανία και του Βορρά της Ευρωζώνης γενικότερα σε σχέση με πεποίθηση αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την οποία πιστεύει μια πλειοψηφική μερίδα. Η μεταστροφή αυτή φαίνεται πως είναι απαραίτητη και για ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και από τον επίσημο τομέα στα επόμενα χρόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις Σοϊμπλε για την καταστρεπτική επίδραση της εξόδου της Ελλάδας. Ο στόχος είναι η μεταστροφή της κοινής Γνώμης της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο που πριν έξι μήνες δεν το έλεγαν αυτό, αλλά άφηναν το ενδεχόμενο εξόδου ανοιχτό. Η στροφή έγινε το καλοκαίρι μετά τα εκλογές και επισημοποιήθηκε με την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο...

Εργασία, μόρφωση και επιχειρηματικότητα...

Κατά τα λοιπά η άποψη της στήλης παραμένει η ίδια η ανακάλυψη ενός άμεσα εξορύξημου κοιτάσματος 400 δισ. από την Ελλάδα αυτή την περίοδο με αυτή την κοινωνία, και αυτή την πολιτική και οικονομική ελίτ θα έμοιαζε με την κατάσταση όπου ένα πρεζάκι ή ένα αλκοολικός θα λάμβανε μια μεγάλη κληρονομιά. Η καταστροφή θα ήταν πιθανότερη από την αναδημιουργία...

Η έξοδος από την κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία χρειάζεται περισσότερο εργασία, μόρφωση και επιχειρηματικότητα παρά πλούσια κοιτάσματα, μεγάλες επιδοτήσεις ή πολλά δανεικά..

Πηγή:www.capital.gr από εδώ

Τι παραπάνω ξέρει η Deutsche Bank για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αυτή τη στιγμή πωλούνται στη διεθνή αγορά σεισμικά δεδομένα όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, έναντι 60 χιλιάδων ευρώ το χιλιόμετρο. Αυτό κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων Βασίλης Καρκούλιας, με αφορμή τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από την έκθεση της Deutsche Bank που αποκάλυψε το Capital.gr.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της γερμανικής τράπεζας προβαίνει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος και την αξία των πιθανών κοιτασμάτων της Κρήτης, εγείροντας ερωτήματα για την πηγή της πληροφόρησης της τράπεζας, αλλά και την πιθανή ύπαρξη ερευνών που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αλλά και το μέλος του ΕΛΛΙΝΥ, Μάριος Πατσουλές (γεωλόγος πρώην στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων), αποκάλυψε ότι πέρυσι στο συνέδριο του London Geological Society, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά άγνωστοι χάρτες σεισμικών δεδομένων, που αφορούσαν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και φυσικά και την περιοχή της Κρήτης. Οι χάρτες αυτοί ζητήθηκαν και παρότι ο ίδιος είναι μέλος του LGS, δεν του παραχωρήθηκαν.

Η έκθεση της Deutsche Bank δεν είναι το μοναδικό σημάδι που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά πετρελαίου και που δείχνει ότι «κάτι κινείται». Στα διεθνή πετρελαϊκά φόρα το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες συμμετέχοντες γίνονται δέκτες ενδιαφέροντος, ενώ ακόμη και μεγάλες εταιρείες που μέχρι πρόσφατα απέρριπταν την ιδέα να εμπλακούν στην ελληνική αγορά, φαίνεται να επανεξετάζουν τη στάση τους.

Το ΕΛΛΙΝΥ πάντως, δηλαδή το ινστιτούτο που αποτελείται από επιστήμονες που έχουν εργαστεί και έχουν εμπειρία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, επιβεβαίωσε χθες και ένα παλαιότερο δημοσίευμα του Κεφαλαίου, που είχε αποκαλύψει ότι η ισραηλινή Delek είχε έρθει στην Ελλάδα και είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την εκμετάλλευση της περιοχής νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο η συγκεκριμένη μέθοδος, δηλαδή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από συγκεκριμένες εταιρείες, που ακολουθείται από διεθνή διαγωνισμό, θα μπορούσε να επισπεύσει κατά τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια τη διαδικασία και να φέρει πιο κοντά χρονικά, τα όποια πιθανά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Οι ίδιοι άνθρωποι της αγοράς πετρελαίου, τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που μετά από πολλά χρόνια ανοίγει η υπόθεση της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, ωστόσο προειδοποίησαν ότι η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη καθώς θα καθορίσει τους όρους του παιχνιδιού τα επόμενα χρόνια, και άρα την επιτυχία ή όχι των προσπαθειών που καταβάλει η χώρα.

Καθώς μάλιστα παρατηρούνται καθυστερήσεις αλλά και δυστοκίες τόσο στον υπό ίδρυση φορέα (ΕΔΕΥ) όσο και στις επιτροπές που δημιουργούνται (καταγγέλθηκε ότι σε συγκεκριμένη πολυμελή επιτροπή για τα πετρέλαια υπάρχουν μόλις δύο άνθρωποι που έχουν δει γεωτρύπανο στη ζωή τους και την ίδια στιγμή υπάρχουν εκπρόσωποι από το ΕΛΚΕΘΕ και το λιμενικό μέχρι το... ΙΚΑ!) το ΕΛΛΙΝΥ πρότεινε τη δημιουργία μιας «task force» η οποία και θα βοηθήσει ώστε να ξεκινήσει σε σωστές βάσεις το εγχείρημα και να λυθούν σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα και κρατούν μακριά τους σοβαρούς επενδυτές: υπάρχουν κενά που ξεκινούν από την ασαφή περιβαλλοντική νομοθεσία μέχρι το ομιχλώδες σκηνικό γύρω από τη φορολογία και τα royalties. Ειδικά για το θέμα των royalties (το ποσό δηλαδή που θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις να καταλήξει στο ελληνικό δημόσιο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων) τονίστηκε ότι το ελληνικό κράτος θα κληθεί –εφόσον όλα πάνε καλά– να διαπραγματευτεί με έμπειρες εταιρείες και στελέχη για μια σειρά από εξειδικευμένα και περίπλοκα θέματα (από τα ποσοστά που θα αποκομίσει, μέχρι την ευθύνη της εταιρείας να αποσυναρμολογήσει τις εξέδρες μόλις τελειώσει η εκμετάλλευση). Πρέπει να έχουμε λοιπόν έμπειρα στελέχη που θα έχουν ικανότητες, θα ξέρουν την αγορά και θα έχουν εμπειρία διαπραγμάτευσης.

Εξάλλου για τις έρευνες που διεξάγει αυτή τη στιγμή η νορβηγική PGS και με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει, τονίστηκε από την πλευρά του ΕΛΛΙΝΥ ότι πυκνές γραμμές σεισμικών (έρευνες που θα δώσουν σαφή εικόνα για το τι υπάρχει) γίνονται στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Αντίθετα η περιοχή στα ανοιχτά του κόλπου της Κυπαρισσίας θα παραμείνει πρακτικά ανεξερεύνητη, ενώ και οι γραμμές που θα γίνουν στην Κρήτη είναι αραιές (40 χιλιόμετρα απόσταση πάντα σύμφωνα με τους δημοσιευμένους χάρτες της PGS).

Εκμετάλλευση

Σύμφωνα με το ΕΛΛΙΝΥ, με τη μέθοδο open door ή με τις σεισμικές έρευνες που γίνονται, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον βρεθούν μπορεί να ξεκινήσει περί το 2025 – 26. Αντίθετα με τη μέθοδο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εταιρείες μπορεί ο χρόνος να επισπευσθεί κατά 2 – 3 χρόνια δηλαδή ακόμη και το 2022 θα ξεκινήσει να παράγεται πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Και βέβαια όπως τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής της Energean Μαθιός Ρήγας, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που σήμερα εμπλέκεται σε παραγωγή πετρελαίου, καλό θα είναι να είμαστε συγκρατημένοι καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται μόνο μετά από γεωτρήσεις. Τα μηνύματα που μας έρχονται από την Κύπρο και το Ισραήλ, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα είναι ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και υπομονετικοί (στο Ισραήλ έγιναν 30 γεωτρήσεις προτού βρεθεί αέριο). Στην προσπάθειά μας, πρέπει να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες, να έχουμε σταθερότητα και να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδυτές.

Προτάσεις

Αλλά και το ΕΛΛΙΝΥ, κατέθεσε χθες από την πλευρά του στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις για την αγορά:

* Την εκπόνηση εθνική στρατηγικής για τους υδρογονάνθρακες
* Τη δημιουργία ομάδας έμπειρων επιστημόνων
* Τη συνεργασία με στρατηγικό σύμβουλο με τεχνικές και πολιτικές δυνατότητες
* Την επανεπεξεργασία, επαναξιολόγηση επανερμηνεία παλαιών στοιχείων
* Την ανακήρυξη ΑΟΖ
* Τον προσδιορισμός πετρέλαιο πιθανών περιοχών
* Τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας περιβάλλοντος
* Τη δημιουργία περιοχών παραχωρήσεων
* Την ενημέρωση τοπικών κοινωνιών με διαφάνεια
* Τη διενέργεια διαγωνισμών βάσει της νομοθεσίας
* Τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβάσεων που θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται αυστηρά.

Οι προφητείες του Νοστράδαμου για την Ελλάδα;


"Μελετώντας για χρόνια τις διάφορες προφητείες διαφόρων μεγάλων αντρών δεν μπορούσα να μην προσέξω τα τετράστιχα του ελληνόψυχου Νοστραδάμου.
Έτσι λοιπόν ξεχώρισα τα παρακάτω τα οποία χωρίς αμφισβήτηση έχουν να κάνουν με την τωρινή κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις προφητείες των πατέρων της εκκλησίας μας (Πατροκοσμά Αιτωλού, Πατέρα Παΐσιου, Ιωσήφ Βατοπεδινού, κ.ά.)
Ο διασυρμός και χλευασμός της Ελλάδος από τους Δυτικούς
Η Κόρη τους Φωτός, από τους φίλους τις θα καταδικαστεί Ότι τάχα το σκότος στη Παλιά Γη έχει φέρει. Θα την βρίζουν και θα την χτυπούν, θα λένε ότι αυτή φταίει Αλλά σύντομα θα καταλάβουν το λάθος τους.
Ερμηνεία: Η κόρη τους φωτός είναι η Ελλάδα (Ελ=φως, ‘λάδα’ εκ του ‘λας’ που σημαίνει γη ή χώρα, δηλαδή Ελλάδα = Χώρα του Φωτός.) Όταν λέει φίλους εννοεί τους Ευρωπαίους οι οποίοι θα γυρίσουν την πλάτη τους στην Ελλάδα επειδή θα νομίζουν ότι αυτή ευθύνεται για την κρίση στην Ευρωζώνη(«ότι τάχα το σκότος στη Παλιά Γη έχει φέρει»). Παλιά Γη είναι η Ευρώπη. Θα την κατηγορούν και θα την χλευάζουν αλλά όταν οι ίδιες τους οι χώρες βρεθούν στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα θα καταλάβουν το λάθος τους (τον διασυρμό της Ελλάδος).
Αποτυχία επίλυσης της οικονομικής κρίσης
Η αρρενωπή γυναίκα θα ασκήσει πίεση στον βορρά Θα δημιουργήσει δυσφορία σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, Δύο αποτυχίες θα την θέσουν σε τέτοια έλλειψη ισορροπίας Ώστε ζωή και θάνατος θα ισχυροποιήσουν τους Ανατολικούς Ευρωπαίους.
Ερμηνεία: Η αρρενωπή γυναίκα είναι είτε η Μέρκελ είτε η Χίλαρι Κλίντον. Οι δύο αποτυχίες είναι η αποτυχία της επίλυσης του προβλήματος της οικονομικής κρίσης. Η πρώτη αποτυχία έχει να κάνει με την κρίση στην Ελλάδα και η δεύτερη με την παγκόσμια κρίση. Μέσα από την κρίση θα ανατείλουν οι για χρόνια αδύναμοι ανατολικοί Ευρωπαίοι, δηλαδή οι ορθόδοξοι (οι οποίοι θα ενισχυθούν από την Ρωσία του Πούτιν.)
Οι G20 για την Ελλάδα
Θα πουν οι δυνατοί, στο άκρο του Θρόνου, Ότι με το δίκιο τους, ο χρυσός της τους ανήκει Μα δεν θα προφτάσουν. στη σκιά της Γης, Τα γεγονότα τρέχουν σε μια μεγάλη πόλη.
Ερμηνεία: Οι δυνατοί είναι οι G20 και το άκρο του θρόνου είναι η βάση των τραπεζιτών στην Wall Street, στην Νέα Υόρκη, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα μεταλλεύματα και το πετρέλαιο της Ελλάδος μη την δικαιολογία ότι η Ελλάδα χρωστάει πολλά στο ΔΝΤ. Αλλά δεν θα προλάβουν να κάνουν τίποτα (όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν οι πατέρες της εκκλησίας μας στις δικές τους προφητείες) επειδή κάτι θα συμβεί, μάλλον πόλεμος, στη Μεγάλη Πόλη που δεν είναι άλλη από την Κωνσταντινούπολη! Η «σκιά της γης» ήταν δύσκολο να ερμηνευθεί, αλλά μάλλον ο Νοστράδαμος αναφέρεται στην Ιερουσαλήμ όπου μάλλον θα γίνει εμπόλεμη σύρραξη και έτσι οι G20 θα ασχοληθούν με τον πόλεμο και θα αφήσουν την Ελλάδα στην άκρη.
Η πείνα στην Ελλάδα
Στις Κυκλάδες, στην Πείρινθο, και στην Λάρισα, Στην Σπάρτη και ολόκληρη την Πελοπόννησο, Ένας τρομερός λιμός, μια μάστιγα από ψεύτικη σκόνη Εννιά μήνες θα διαρκέσει δίνοντας μορφή σε όλα.
Ερμηνεία: Η Ελλάδα θα πεινάσει (όπως είπε και ο Πατροκοσμάς, ο Παΐσιος και ο Ιωσήφ ο Βατοπεδινός) και η πείνα θα διαρκέσει από τρεις μήνες μέχρι ένα χρόνο (όπως προφήτεψε ο Παΐσιος). Ο Νοστράδαμος μας λέει ότι θα διαρκέσει εννιά μήνες. Η πείνα όμως θα είναι «φτιαχτή», ψεύτικη, αλλά θα είναι τόσο έντονη που θα εξαπλωθεί σαν μάστιγα. «Δίνοντας μορφή σε όλα» εννοεί πως οι Έλληνες θα έρθουν πιο κοντά παίρνοντας μορφή, γινόμενοι έτσι πιο ανθρώπινοι. Δηλαδή η κρίση θα τους φέρει πιο κοντά και θα τους ενώσει.
Το μέλλον των καταπιεσμένων
Οι καταπιεσμένοι αφέντες θα γίνουν Γιατί ο Θεός την σειρά αλλάζει Το φως της, τον κόσμο ξανά θα φέξει Και τότε όλοι τους θα θυμηθούν ποια είναι Αυτή.
Ερμηνεία: (Η προφητεία αυτή δεν έχει σχέση μόνο με την Ελλάδα, αλλά με όλους όσοι ήταν καταπιεσμένοι και θα γίνουν στο τέλος αφέντες.) «Και τότε όλοι τους θα θυμηθούν ποια είναι Αυτή» Όπως είπαν ο Παΐσιος και ο Ιωσήφ ο Βατοπεδινός, η Ελλάδα θα αρχίσει η ίδια να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαιά της και θα γίνει υπερδύναμη («Το φως της, τον κόσμο ξανά θα φέξει»), «όλοι οι Έλληνες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια.» Και όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και όλοι οι ορθόδοξοι λαοί Σέρβοι, Ρουμάνοι κτλ. επειδή η προφητεία φέρεται γενικά σε όλους όσους ήταν καταπιεσμένοι".
trelokouneli.gr
________
Οι ερμηνείες δεν έχουν γίνει από εμάς.Ούτε γνωρίζουμε αν ο Νοστράδαμος ήταν ελληνόψυχος με κάθε επιφύλαξη όμως γνωρίζουμε ότι ιντριγκάρει τον κόσμο το όνομα αυτό, και επειδή οι ερμηνείες όπως έγιναν παρουσιάζουν ενδιαφέρον πήραμε το θάρρος να τις αναπαράγουμε.
Μόνο τροφή για σκέψη να δώσουν ήδη θα έχουν προσφέρει πολλα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr από εδώ 

Οι Αμερικάνοι έσωσαν τότε· τώρα;


Bloomberg: Άρθρο «γροθιά» για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Με σημερινό του άρθρο "γροθιά" το Bloomberg υπενθυμίζει στη Γερμανία τι έγινε το 1953, με τημεταπολεμική διαγραφή του γερμανικού χρέους, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.
«Η Γερμανία έχει ηθική υποχρέωση να βοηθήσει όπως ακριβώς έπραξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όταν βοήθησαν τη Γερμανία μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Την...


ιστορία αυτή φαίνεται πως πολλοί την έχουν ξεχάσει. Όσοι την ανακαλέσουν μπορεί να ανατρέψουν την εσφαλμένη εντύπωση για τους ενάρετους Γερμανούς και τους ανάξιους Έλληνες» αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύεται στη στήλη «Γνώμες» του πρακτορείου και υπογράφει ο John Sfakianakis
«Υπό την αιγίδα των ΗΠΑ η εισαγωγή του γερμανικού μάρκου το 1948 έσβησε το μεγαλύτερο μέρος από το εγχώριο χρέος της Γερμανίας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που το 1938 αντιστοιχούσε σε επίπεδα τετραπλάσια από το ΑΕΠ της χώρας. Η κίνηση αυτή βοήθησε τη Γερμανία να κάνει μία νέα αρχή και να ξεκινήσει το οικονομικό της θαύμα που άπαντες ακόμη θαυμάζουν.
Με την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ, οι εταίροι των ΗΠΑ παραιτήθηκαν από το δικαιώματά τους στο γερμανικό χρέος ενώ αναβλήθηκε και η πληρωμή τόκων την περίοδο 1947 – 1952. Το 1953, οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης την Συμφωνία του Λονδίνου για τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους της Γερμανίας.
Ο Arlbrecht Ritschl, οικονομικός ιστορικός του London School of Economics εκτιμά ότι η συνολική διαγραφή χρεών της Γερμανίας από το 1947 μέχρι το 1953 αντιστοιχούσε στο 280% του ΑΕΠ της χώρας το 1950. Συγκριτικά, στην Ελλάδα έχει δοθεί βοήθεια 200% του ΑΕΠ από το 2010.
Η Ελλάδα επίσης συνεισφέρεται στη μεταπολεμική διαγραφή του γερμανικού χρέους. Οι υπογράφοντες στη συμφωνία του Λονδίνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, συμφώνησαν να μεταφέρουν τις απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα χρέη που πραγματοποιήθηκαν μετά το 1933, μέχρις ότου ολοκληρώνονταν οι εργασίες συνεδρίου για την επανένωση της Γερμανίας. Το συνέδριο δεν έγινε ποτέ. Η Γερμανία κατέβαλε αποζημιώσεις σε χώρες κατά τη δεκαετία του 1960, αν και πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι οφείλονται ακόμη αρκετά.
Σύμφωνα με το άρθρο: “Η συμφωνία του 1953, μείωσε το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας κατά 50% και παράτεινε την αποπληρωμή του για τρεις δεκαετίες. Επέτρεψε στη Γερμανία να επιστρέψει στις αγορές, να γίνει μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Τη δεκαετία του 1950, η υπόλοιπη δυτική Ευρώπη πάλευε με χρέη ανώτερα του 200% του ΑΕΠ ενώ την ίδια περίοδο, η Δυτική Γερμανία είχε τελικά χρέος μικρότερο από 20% του ΑΕΠ.
Η Γερμανία οφείλει την οικονομική της επιτυχία στη μαζική διαγραφή των χρεών της το 1953, όπως επίσης και στην αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας. Αυτή η γενναιοδωρία έδωσε στη Γερμανία οδό διαφυγής από τη μη βιώσιμη κατάσταση των χρεών της. Οι Ευρωπαίοι γείτονές της παράλληλα, απέκτησαν με αυτό τον τρόπο ένα σταθερό και εύπορο εμπορικό εταίρο.
Η Γερμανία θα πρέπει να ενεργήσει σήμερα με την ίδια διορατικότητα για την Ελλάδα”

____

History Shows Why Germany Should Help Greece

Germany’s Chancellor Angela Merkel has at last opened the door to the possibility of writing off Greek debts, but only several years from now. As they decide on the right thing to do, Germans should take a close look at their own history.
As Merkel indicated in her Dec. 2 interview with Bild, a German tabloid, for the country to trigger the unraveling of the euro area by letting Greece default would damage its own economic and political interests. The economies of trading partners in Europe might collapse, costing Germany far more than the Greek debt forgiveness it refused.
More than this, Germany should recognize that it has a moral obligation to help, just as the U.S. and its allies, including Greece, helped Germany after World War II. This is a largely forgotten history that, if recalled, might counter the false narrative of virtuous Germans and feckless Greeks that has hardened popular opposition to bailouts.
Under the aegis of the U.S., the introduction of the deutsche mark in 1948 wiped out most of Germany’s domestic debt, both public and private, which amounted to roughly four times the country’s 1938 gross domestic product. This move helped Germany to start afresh and begin the economic miracle at which we all still marvel.

German Bailout

Germany was granted a waiver on its external debt, including the deferral of interest payments, from 1947 to 1952 as the Marshall Plan was implemented. In 1953, the U.S. also imposed the London Debt Agreement on its wartime allies, which wrote off Germany’s external debt.
Albrecht Ritschl, an economic historian at the London School of Economics, estimated earlier this year that the total debt forgiveness West Germany received from 1947 to 1953 was more than 280 percent of the country’s 1950 gross domestic product, compared with the roughly 200 percent of GDP that Greece has been pledged in aid since 2010.
Greece also contributed to the postwar German debt relief. Signatories to the London agreement, including Greece, agreed to defer settlement of war reparations and debts incurred after 1933 until a conference to be held after Germany’s reunification. Although Germany paid compensation to individuals in the 1960s, the conference never took place and many Greeks think that more was due.
The bailout of Germany was at least as controversial as the Greek one today. Just like Greece, Germany’s tax system in the 1950s was imperfect. Difficulties in changing it had led to revenue shortfalls in the interwar period.
Throughout the negotiations, discontent was voiced in the U.S. Congress, where legislators objected to taxpayer money being written off. The German Bundestag initially rejected the London agreement, with many legislators disagreeing on the treatment of postwar repayments to France, because they thought this would legitimize what they considered to be French occupation of German territory. It took U.S. pressure to push the agreement through at a second Bundestag vote.
The 1953 agreement reduced the repayable amount of Germany’s external debt by 50 percent and spread out its payment by three decades. It allowed Germany to return to internationalcapital markets and join the International Monetary FundWorld Bank and the World Trade Organization. While the rest of Western Europe in the 1950s struggled with debts of about 200 percent of GDP, West Germany, because of the restructuring, enjoyed a debt of less than 20 percent of GDP.

Stable Europe

Germany relinquished some sovereignty in this process, but it owes its economic success since then to the massive haircut that it was granted in 1953, as well as to the determination of the U.S. leadership -- and to a lesser extent its allies -- to rebuild Germany. That generosity provided Germany with an escape route from an unsustainable debt situation, and it provided the allies with a stable and prosperous neighbor through the Cold War and beyond.
Today, Germany should have the same foresight. A long- lasting debt-relief deal that removes uncertainty over Greece’s place in the euro area would trigger a virtuous cycle, encouraging much-needed foreign investment and growth. In doing so it would reduce deficits in Greece, while at the same time remove doubts about SpainItaly and the viability of the euro.
Critics accuse Greece of being dilatory, anti-reformist, corrupt and crony-capitalist. They’re right. Germany’s Konrad Adenauer was a visionary and a leader, traits that Greece’s politicians lack. Greece does now need to step up and reform, and at least Prime Minister Antonis Samaras and his fragile government are making slow progress, in contrast to the hapless dithering of George Papandreou.
The rhetoric of blame in Germany ignores that Greek society has reached the limits of endurance, meaning that additional taxes can’t be levied nor salaries cut without inciting social unrest. The rise of the neo-fascist Golden Dawn party, which ranks third in recent opinion polls, is a menace to democracy.
Countries can change in crisis, as Germans should know all too well. Germany’s inter-war experience, marked by harsh reparations after its defeat in World War I and unyielding creditors, led to social unrest and the rise of fascism. The Marshall Plan and debt forgiveness after World War II were designed by the U.S. to avoid a repetition of that bitter experience. They helped to forge a different Germany and a different Europe.
In 1953, West Germany was reassured that its debt would remain manageable. Foreign policy interests preceded pure returns on capital and West Germany was safeguarded. It helped that the Soviet Union was on the other side of a fence that Germany’s wartime foes wanted to strengthen. The Marshall Plan and the London agreement made Germans confident that the U.S. and its allies would safeguard German prosperity.

Reassure Greeks

A similar agreement with Greece would reassure its people that the excruciating measures they are being asked to accept in the short term will eventually pay off. As it stands, Greece today does not feel safeguarded.
Delaying a meaningful, long-term debt solution means that Greece’s growth prospects continue to dwindle as the economy implodes. At the core of Germany’s negotiating position in 1953 was the awareness that growth and exports had to be fostered in order for the country to be able to pay off debt. Harsh repayment terms wouldn’t have helped achieve that end. This is why the U.S. in 1953 forgave most of Germany’s Marshall Plan loans.
After the war, everything ultimately depended on the U.S. In the euro crisis, everything depends on Germany. Time is running out for Germany to do the right thing and show it’s willing to do what’s necessary to support Greece and the currency that binds Europe.
(John Sfakianakis is a Greek economist. The opinions expressed are his own.)
To contact the writer of this article: John Sfakianakis at jsfakia@gmail.com
To contact the editor responsible for this article: Marc Champion atmchampion7@bloomberg.net

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα