Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κάτι αρχίζει να "βρωμάει"


1) Για τους Γερμανούς το ελληνικό πετρέλαιο...
 
Προχθές σε έκθεσή της Deutsche Bank ο αναλυτής υποστήριζε πως στον υποθαλάσσιο χώρο νοτίως της Κρήτης υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο άνω των 400 δισ. ευρώ από τα οποία με βάση τη συνήθη διεθνή πρακτική στα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να εισρεύσουν περί τα 200 δισ. ευρώ...

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή υιοθετούσε την γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως μια κατάρρευση και αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ευρωζώνη...

Πριν από λίγες μέρες πάλι η WSJ είχε αφιέρωμα στην φαινόμενο Γέρων- Παϊσίος οι εν ζωή θιασώτες του οποίου συνταράζουν το πανελλήνιο με αλλεπάλληλες εκδόσεις συλλογής προφητειών του τύπου: «Θάρθει η ώρα που θα κυβερνήσουν τα άλαλα και τα μπάλαλα... ή έχει κόλλυβα στο ζωνάρι της η Τουρκία...».

Είναι κατανοητό πως οι απελπισμένοι άνθρωποι γίνονται πιο εύπιστοι. Οι «αετονύχηδες» των χρηματιστηριακών αγορών το γνωρίζουν αυτό και έτσι εξηγείται πως τα περισσότερα χρήματα δεν τα βγάζουν κατά την άνοδο, αλλά στην πτώση υποσχόμενοι στους αδαείς ταχεία αναπλήρωση των χαμένων, με ένα - δυο κόλπα. Φυσικά στο τέλος όχι η αναπλήρωση δεν έρχεται αλλά τα θύματα χάνουν και αυτά που δεν έχουν...

Μπορεί ένας αναλυτής όση ιδιαίτερη πληροφόρηση και να διαθέτει να γνωρίζει την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Κρήτη και μάλιστα και την αξία τους;

Όσο μπορεί και ένας διαπιστευμένος στη ΝΑΣΑ δημοσιογράφος να γνωρίζει την ύπαρξη ζωής στο γαλαξία πριν το εξακριβώσει η ΝΑΣΑ. Από μαθηματική σκοπιά είναι βέβαιο πως υπάρχει ζωή στο σύμπαν, αλλά το πότε και το πόσο μακριά είναι άγνωστα.

Αν είναι δυνατό να συμβεί αυτό, γιατί γίνονται σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια αν υπάρξουν θετικές ενδείξεις μόνο στήνονται τα τρυπάνια;

Γιατί υπάρχουν και πληρώνονται με πολλά εκατομμύρια οι εταιρείες σεισμολογικής διάγνωσης του υπεδάφους για τους χάρτες που θα προκύψουν από τις έρευνες.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να μάθει πως υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία στην εξερεύνηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων με διαφορετικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο πολλά διαδοχικά στάδια της διαδικασίας.

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία ξεκινά με εξειδικευμένους γεωλόγους που εντοπίζουν τις πετρελαιοπιθανές περιοχές, μετά ακολουθούν οι «σεισμογράφοι» που δίνουν λεπτομέρειες για το υπέδαφος των πετρελαιοπιθανών περιοχών και μετά οι εταιρείες εξερεύνησης μέσω γεωτρήσεων. Οι τελευταίες δεν εκμεταλλεύονται κοιτάσματα, απλά τρυπάνε και με βάση τα ευρήματα εντοπίζουν πιθανά εκμεταλλεύσιμα πηγάδια και προσδιορίζουν το μέγεθός τους.

Όταν ολοκληρώσουν το έργο τους ακολουθούν οι εταιρείες που εγκαθιστούν τους μηχανισμούς άντλησης και τέλος ακολουθούν οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα... Περιληπτικά έχουμε λοιπόν α) Γεωλόγοι, β) «Σεισμοφωτογράφοι», γ) Ερευνητές με γεώτρηση, δ) Εγκαταστάτες μηχανισμών άντλησης, ε) Εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτάσματος από όποιον έχει αγοράσει το δικαίωμα.

Απ’ όλα αυτά τα στάδια στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο πρώτο (α) αυτό των γεωλόγων που έχουν εντοπίσει πετρελαιοπιθανές περιοχές. Τώρα έχει ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο (β) των σεισμικών ερευνών...

Για να έχουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει, αρκεί να λάβουμε υπόψη πως από τις περιπτώσεις όπου θα κριθεί πως πρέπει να μπει τρυπάνι, μόνο σε ένα ποσοστό 3-4% προκύπτουν στατιστικά με βάση τη διεθνή εμπειρία του κλάδου εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα...

Ας υποθέσουμε επίσης πως νοτίως της Κρήτης ή Βορείως της Πλατείας Ομονοίας εντοπιστεί με κάποιο μαγικό τρόπο το μεγαλύτερο κοίτασμα της υφηλίου αξίας όχι 400 δισ. ευρώ αλλά 400 τρισ. ευρώ και το κοίτασμα αυτό είναι σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Θα είναι δώρο άδωρο γιατί το μεγαλύτερο βάθος απ’ όπου η τεχνολογία μπορεί να αντλήσει σήμερα δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα.

Ακούγεται επίσης πολύ συχνά πως στο τάδε σημείο είχαν γίνει γεωτρήσεις παλιότερα, ενώ βρήκαν κάτι το έκλεισαν και έφυγαν. Οι ιστορίες αυτές συνήθως πυροδοτούν σενάρια συνωμοσίας.

Δεν αρκεί να υπάρχει πετρέλαιο κάπου, χρειάζεται το κοίτασμα να είναι εκμεταλλεύσιμο. Δηλαδή, η ποσότητα να είναι επαρκής να αποσβέσει το κόστος και να αφήσει και κέρδος ανάλογο με το ρίσκο που εμπεριέχει.

Ένα κοίτασμα π.χ. με κόστος εξόρυξης 30 δολάρια το βαρέλι, σήμερα συμφέρει να αντληθεί, όχι όμως πριν δώδεκα χρόνια όταν η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει στα 10 δολάρια το βαρέλι...

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχουν ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στην Ελλάδα πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές γεωτρήσεις. Εκτός φυσικά από τους Έλληνες ταξιτζήδες που τέτοια θέματα ή ζητήματα άλλων ορυκτών όπως και ελληνικής κατασκευής υπερόπλων, τα παίζουν στα δάκτυλα.

Το πιο πιθανό σενάριο...

Το μόνο «πετρέλαιο» που μπορεί να βρει ένας οικονομικός αναλυτής είναι κάποιος κρυμμένος αριθμός σε κάποιο ισολογισμό.

Από πού μπορεί να γνωρίζει λοιπόν η DB αυτό που η κοινή λογική μας λέει ότι θα ξέρουμε μόνο όταν αρχίσουν να μπαίνουν τρυπάνια;

Η έκθεση είναι προσεκτικά διατυπωμένη αλλά όταν μιλάς στον πεινασμένο για καρβέλια δεν προσέχει τις λεπτομέρειες. Εστιάζει την προσοχή στον όγκο των καρβελιών και στο κενό του στομάχου του.

Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιθανό η έκθεση αυτή να έχει σαν στόχο την μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Γερμανία και του Βορρά της Ευρωζώνης γενικότερα σε σχέση με πεποίθηση αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την οποία πιστεύει μια πλειοψηφική μερίδα. Η μεταστροφή αυτή φαίνεται πως είναι απαραίτητη και για ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και από τον επίσημο τομέα στα επόμενα χρόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις Σοϊμπλε για την καταστρεπτική επίδραση της εξόδου της Ελλάδας. Ο στόχος είναι η μεταστροφή της κοινής Γνώμης της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο που πριν έξι μήνες δεν το έλεγαν αυτό, αλλά άφηναν το ενδεχόμενο εξόδου ανοιχτό. Η στροφή έγινε το καλοκαίρι μετά τα εκλογές και επισημοποιήθηκε με την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο...

Εργασία, μόρφωση και επιχειρηματικότητα...

Κατά τα λοιπά η άποψη της στήλης παραμένει η ίδια η ανακάλυψη ενός άμεσα εξορύξημου κοιτάσματος 400 δισ. από την Ελλάδα αυτή την περίοδο με αυτή την κοινωνία, και αυτή την πολιτική και οικονομική ελίτ θα έμοιαζε με την κατάσταση όπου ένα πρεζάκι ή ένα αλκοολικός θα λάμβανε μια μεγάλη κληρονομιά. Η καταστροφή θα ήταν πιθανότερη από την αναδημιουργία...

Η έξοδος από την κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία χρειάζεται περισσότερο εργασία, μόρφωση και επιχειρηματικότητα παρά πλούσια κοιτάσματα, μεγάλες επιδοτήσεις ή πολλά δανεικά..

Πηγή:www.capital.gr από εδώ

Τι παραπάνω ξέρει η Deutsche Bank για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αυτή τη στιγμή πωλούνται στη διεθνή αγορά σεισμικά δεδομένα όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, έναντι 60 χιλιάδων ευρώ το χιλιόμετρο. Αυτό κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων Βασίλης Καρκούλιας, με αφορμή τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από την έκθεση της Deutsche Bank που αποκάλυψε το Capital.gr.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της γερμανικής τράπεζας προβαίνει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος και την αξία των πιθανών κοιτασμάτων της Κρήτης, εγείροντας ερωτήματα για την πηγή της πληροφόρησης της τράπεζας, αλλά και την πιθανή ύπαρξη ερευνών που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αλλά και το μέλος του ΕΛΛΙΝΥ, Μάριος Πατσουλές (γεωλόγος πρώην στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων), αποκάλυψε ότι πέρυσι στο συνέδριο του London Geological Society, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά άγνωστοι χάρτες σεισμικών δεδομένων, που αφορούσαν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και φυσικά και την περιοχή της Κρήτης. Οι χάρτες αυτοί ζητήθηκαν και παρότι ο ίδιος είναι μέλος του LGS, δεν του παραχωρήθηκαν.

Η έκθεση της Deutsche Bank δεν είναι το μοναδικό σημάδι που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά πετρελαίου και που δείχνει ότι «κάτι κινείται». Στα διεθνή πετρελαϊκά φόρα το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες συμμετέχοντες γίνονται δέκτες ενδιαφέροντος, ενώ ακόμη και μεγάλες εταιρείες που μέχρι πρόσφατα απέρριπταν την ιδέα να εμπλακούν στην ελληνική αγορά, φαίνεται να επανεξετάζουν τη στάση τους.

Το ΕΛΛΙΝΥ πάντως, δηλαδή το ινστιτούτο που αποτελείται από επιστήμονες που έχουν εργαστεί και έχουν εμπειρία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, επιβεβαίωσε χθες και ένα παλαιότερο δημοσίευμα του Κεφαλαίου, που είχε αποκαλύψει ότι η ισραηλινή Delek είχε έρθει στην Ελλάδα και είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την εκμετάλλευση της περιοχής νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο η συγκεκριμένη μέθοδος, δηλαδή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από συγκεκριμένες εταιρείες, που ακολουθείται από διεθνή διαγωνισμό, θα μπορούσε να επισπεύσει κατά τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια τη διαδικασία και να φέρει πιο κοντά χρονικά, τα όποια πιθανά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Οι ίδιοι άνθρωποι της αγοράς πετρελαίου, τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που μετά από πολλά χρόνια ανοίγει η υπόθεση της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, ωστόσο προειδοποίησαν ότι η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη καθώς θα καθορίσει τους όρους του παιχνιδιού τα επόμενα χρόνια, και άρα την επιτυχία ή όχι των προσπαθειών που καταβάλει η χώρα.

Καθώς μάλιστα παρατηρούνται καθυστερήσεις αλλά και δυστοκίες τόσο στον υπό ίδρυση φορέα (ΕΔΕΥ) όσο και στις επιτροπές που δημιουργούνται (καταγγέλθηκε ότι σε συγκεκριμένη πολυμελή επιτροπή για τα πετρέλαια υπάρχουν μόλις δύο άνθρωποι που έχουν δει γεωτρύπανο στη ζωή τους και την ίδια στιγμή υπάρχουν εκπρόσωποι από το ΕΛΚΕΘΕ και το λιμενικό μέχρι το... ΙΚΑ!) το ΕΛΛΙΝΥ πρότεινε τη δημιουργία μιας «task force» η οποία και θα βοηθήσει ώστε να ξεκινήσει σε σωστές βάσεις το εγχείρημα και να λυθούν σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα και κρατούν μακριά τους σοβαρούς επενδυτές: υπάρχουν κενά που ξεκινούν από την ασαφή περιβαλλοντική νομοθεσία μέχρι το ομιχλώδες σκηνικό γύρω από τη φορολογία και τα royalties. Ειδικά για το θέμα των royalties (το ποσό δηλαδή που θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις να καταλήξει στο ελληνικό δημόσιο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων) τονίστηκε ότι το ελληνικό κράτος θα κληθεί –εφόσον όλα πάνε καλά– να διαπραγματευτεί με έμπειρες εταιρείες και στελέχη για μια σειρά από εξειδικευμένα και περίπλοκα θέματα (από τα ποσοστά που θα αποκομίσει, μέχρι την ευθύνη της εταιρείας να αποσυναρμολογήσει τις εξέδρες μόλις τελειώσει η εκμετάλλευση). Πρέπει να έχουμε λοιπόν έμπειρα στελέχη που θα έχουν ικανότητες, θα ξέρουν την αγορά και θα έχουν εμπειρία διαπραγμάτευσης.

Εξάλλου για τις έρευνες που διεξάγει αυτή τη στιγμή η νορβηγική PGS και με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει, τονίστηκε από την πλευρά του ΕΛΛΙΝΥ ότι πυκνές γραμμές σεισμικών (έρευνες που θα δώσουν σαφή εικόνα για το τι υπάρχει) γίνονται στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Αντίθετα η περιοχή στα ανοιχτά του κόλπου της Κυπαρισσίας θα παραμείνει πρακτικά ανεξερεύνητη, ενώ και οι γραμμές που θα γίνουν στην Κρήτη είναι αραιές (40 χιλιόμετρα απόσταση πάντα σύμφωνα με τους δημοσιευμένους χάρτες της PGS).

Εκμετάλλευση

Σύμφωνα με το ΕΛΛΙΝΥ, με τη μέθοδο open door ή με τις σεισμικές έρευνες που γίνονται, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον βρεθούν μπορεί να ξεκινήσει περί το 2025 – 26. Αντίθετα με τη μέθοδο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εταιρείες μπορεί ο χρόνος να επισπευσθεί κατά 2 – 3 χρόνια δηλαδή ακόμη και το 2022 θα ξεκινήσει να παράγεται πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Και βέβαια όπως τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής της Energean Μαθιός Ρήγας, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που σήμερα εμπλέκεται σε παραγωγή πετρελαίου, καλό θα είναι να είμαστε συγκρατημένοι καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται μόνο μετά από γεωτρήσεις. Τα μηνύματα που μας έρχονται από την Κύπρο και το Ισραήλ, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα είναι ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και υπομονετικοί (στο Ισραήλ έγιναν 30 γεωτρήσεις προτού βρεθεί αέριο). Στην προσπάθειά μας, πρέπει να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες, να έχουμε σταθερότητα και να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδυτές.

Προτάσεις

Αλλά και το ΕΛΛΙΝΥ, κατέθεσε χθες από την πλευρά του στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις για την αγορά:

* Την εκπόνηση εθνική στρατηγικής για τους υδρογονάνθρακες
* Τη δημιουργία ομάδας έμπειρων επιστημόνων
* Τη συνεργασία με στρατηγικό σύμβουλο με τεχνικές και πολιτικές δυνατότητες
* Την επανεπεξεργασία, επαναξιολόγηση επανερμηνεία παλαιών στοιχείων
* Την ανακήρυξη ΑΟΖ
* Τον προσδιορισμός πετρέλαιο πιθανών περιοχών
* Τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας περιβάλλοντος
* Τη δημιουργία περιοχών παραχωρήσεων
* Την ενημέρωση τοπικών κοινωνιών με διαφάνεια
* Τη διενέργεια διαγωνισμών βάσει της νομοθεσίας
* Τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβάσεων που θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται αυστηρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα