Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ έπληξε τη Χιλή UPDATE

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ έπληξε τη Χιλή

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010, 09:07



Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά τι καταγράφει ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών


Πατήστε εδώ για να δείτε τι μεταδίδει για τον σεισμό της Χιλής το CNN Chile



Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε -σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο- στις 03:34 τοπική ώρα (8:34 ώρα Ελλάδος), στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της Χιλής. Μέχρι και αυτή την στιγμή, 16:40 ώρα Ελλάδας, ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό φτάνει τους 78, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ. Η σύνδεση μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος της χώρας έχει διακοπεί, εξαιτίας της παύσης λειτουργίας της κεντρικής γέφυρας που ενώνει τα δύο τμήματα. Η ηλεκτροδότηση καθώς και οι επικοινωνίες αποκαθίστανται σταδιακά, ενώ το αεροδρόμιο του Σαντιάγο θα παραμένει κλειστό για τις επόμενες 24 ώρες. Πολλά είναι τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τον αριθμό εκείνων που έχουν καταρρεύσει.




Η zougla.gr επικοινώνησε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημέρωσε πως η ελληνική ομογένεια αριθμεί περίπου 1.500 ανθρώπους που κατοικούν κυρίως στον Βορρά της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να αναφέρει ότι υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, από τον σεισμό προκλήθηκε τσουνάμι το οποίο «μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης».




Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Κέντρου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές».




Σύμφωνα με το CNN, το Κέντρο ανέφερε ότι το τσουνάμι υπολογίζεται πως έφτασε τα 2,6 μέτρα σε ύψος και ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα. Το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο είπε ότι κύματα τσουνάμι εντοπίστηκαν από ειδικούς αισθητήρες στον ωκεανό κοντά στην πόλη Valparaiso, δυτικά του Σαντιάγο. Τα κύματα αυτά είχαν ύψος 1,69 μέτρα.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα βλέπετε την εκτίμηση των επιστημόνων για την εξάπλωση του τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό και την απόσταση (σε ώρες) που υπολογίζουν ότι θα φτάσει σε κάθε περιοχή.



Η πρόεδρος της Χιλής, Michelle Bachelet, η οποία παραθέτει αυτήν τη στιγμή συνέντευξη Τύπου, προέτρεψε τους κατοίκους στις παράκτιες περιοχές της Χιλής να μεταφερθούν σε υψηλότερα σημεία, ενώ έκανε λόγο για «καταστροφή» στις σοβαρότερα πληγείσες περιοχές και κήρυξε τη Χιλή σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Οι ειδικοί περίμεναν ότι το τσουνάμι θα φτάσει στο Περού μέχρι τις 13:30, ώρα Ελλάδας, στο Εκουαδόρ μέχρι τις 15:15, στην Κολομβία μέχρι τις 15:40 και στον Παναμά μέχρι τις 17:00. Προειδοποίηση για τσουνάμι έχει πλέον εκδοθεί για περίπου 53 χώρες. Ακόμα και στις ακτές της Ρωσίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει το τσουνάμι από τον σεισμό της Χιλής.

Ο σεισμός χτύπησε μέσα στη νύχτα και ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν
Ο σεισμός χτύπησε μέσα στη νύχτα και ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές από παράκτιες περιοχές που να έχουν χτυπηθεί από το κύμα. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι περιοχές στις ακτές της Χιλής και του Περού, ενώ ολοένα και περισσότερα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού παίρνουν μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση που το τσουνάμι φτάσει στις ακτές τους και έχει ακόμα μεγάλη ισχύ.

Ωστόσο, πριν από λίγη ώρα, ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι στη νότια Χιλή, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια στην πόλη Κουρίκο.

Στους 78 οι νεκροί λέει η κυβέρνηση της Χιλής

Από τον σεισμό προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Οι κυβερνητικές Αρχές ανακοίνωσαν επισήμως ότι από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 78 άνθρωποι.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο CNN ότι ένα κτίριο 15 ορόφων στην Κονσεπσιόν κατέρρευσε ολοκληρωτικά, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τυχόν εγκλωβσιμένους στα ερείπια.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια τόσο στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο όσο και στην Κονσεπσιόν και τις παράκτιες μικρότερες πόλεις της Χιλής.

Τοπικοί ανταποκριτές λένε ότι παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι, αφού είναι συνηθισμένοι στην έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής τους.

Χιλιανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η περιοχή που επηρρεάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη είναι η Parral, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Η χιλιανή τηλεόραση ανακοίνωσε ότι από τον σεισμό ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκες χημικών υλών στην πόλη Colina, 20χλμ βόρεια του Σαντιάγο, αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Όλες οι πτήσεις με προορισμό το Σαντιάγο έλαβαν εντολή να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό της πόλης Mendoza της Αργεντινής, τουλάχιστον μέχρι και αύριο.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους κατοίκους των δύο μεγάλων πόλεων.

Πληροφορίες του CNN λένε ότι έχουν εκκενωθεί κτίρια ακόμα και στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, αφού ο πολύ ισχυρός σεισμός της Χιλής έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη Νότια Αμερική.

Εικόνες καταστροφής με το πρώτο φως της ημέρας











Η «αιτία» του σεισμού

Όπως βλέπετε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, ο σεισμός έγινε στο σημείο όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Νότιας Αμερικής και της Nazca. Η δεύτερη πλάκα «βυθίζεται» κάτω από την πρώτη και η μεταξύ τους τριβή προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό.



Στο δεύτερο σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε τις τεκτονικές πλάκες του φλοιού της Γης και τη σχετική κίνηση μεταξύ τους, η οποία ορίζεται από τα κόκκινα βελάκια.

Στον κύκλο βλέπετε το σημείο του σημερινού σεισμού της Χιλής που προκλήθηκε από τη μετακίνηση της τεκτονικής πλάκας Nazca κάτω από την αντίστοιχη της Ν. Αμερικής.



Χαρακτηριστικό της ενέργειας που απελευθερώθηκε από τον σημερινό σεισμό της Χιλής είναι πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του σεισμού της Αϊτής στις 12 Ιανουαρίου.

Δύο ώρες μετά από το χτύπημα του κύριου σεισμού, η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Τόκιο εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού.

Ο σεισμός έγινε στη θαλάσσια περιοχή 115 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κονσεπσιόν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα με πληθυσμό 675.000 κατοίκων, πολύ κοντά στις ακτές και σε βάθος 35 χιλιομέτρων.

Το πάρκινγκ που κατέρρευσε στο Σαντιάγο
Το πάρκινγκ που κατέρρευσε στο Σαντιάγο
Κομμένη στα δύο η χώρα


Η κεντρική γέφυρα που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο της Χιλής βρίσκεται αυτήν τη στιγμή εκτός λειτουργίας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν πρόκειται για μερική κατάρρευσή της ή αν η κυκλοφορία διακόπηκε από τις τοπικές Αρχές υπό τον φόβο κάποιου δυστυχήματος, αφού πρέπει να εξεταστεί από ειδικά συνεργεία η στατικότητα της γέφυρας.

Η οροφή ενός κτιρίου-πάρκινγκ στην περιοχή Las Condes του Σαντιάγο κατέρρευσε καταστρέφοντας ολοσχερώς περίπου 50 αυτοκίνητα.

Η χώρα που κατεγράφη ο μεγαλύτερος σεισμός της ιστορίας


Στη Χιλή καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στην ιστορία. Επρόκειτο για έναν σεισμό μεγέθους 9,5R που έγινε το 1960 και προκάλεσε τον θάνατο 1.655 ανθρώπων. Το επίκεντρο εκείνου του σεισμού υπολογίστηκε σε γεωγραφικό πλάτος -38,29ο και γεωγραφικό μήκος -73,05ο.

Στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί βλέπετε τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό του 1960. Με κόκκινο ορίζεται η περιοχή από όπου ξεκίνησε το τσουνάμι.



Πριν από τρία χρόνια, στις 14 Νοεμβρίου του 2007, ένας ακόμα καταστροφικός σεισμός χτύπησε στην περιοχή Antofagasta της Χιλής. Το μέγεθος του σεισμού ανερχόταν στα 7,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός του 2007
Ο σεισμός του 2007
Ο συγκεκριμένος σεισμός προκάλεσε το θάνατο μερικών ανθρώπων και καταστροφές σε πολλά κτίρια.

Στα video που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τον τρόπο με τον οποίο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατέγραψαν τα πρώτα λεπτά εκείνου του σεισμού.










Ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψε τον σεισμό

Ακόμα και δύο ώρες μετά από τον κύριο σεισμό στην Χιλή, ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών, με τον οποίο είναι συνδεδεμένη LIVE η zougla.gr, δείχνει ότι «πάλλεται» η γη.

Όπως εξηγεί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, αυτά είναι τα επιφανειακά κύματα, τα οποία ταξιδεύουν σε όλη την επιφάνεια της Γης και έτσι καταγράφηκαν και από τον σεισμογράφο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο σεισμός είχε ενδιάμεσο βάθος και αναμένεται να ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ακόμα και της τάξεως των 7 Ρίχτερ. Εξαιτίας του μεγέθους του είναι πιθανό να επηρεαστούν και άλλα γειτονικά ρήγματα ακόμα και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός της Χιλής, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Ευπάλιον Ναυπακτίας:


Αυτόπτης μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είπε ότι η δόνηση διήρκησε περίπου 45 δευτερόλεπτα.

Το ευρωπαϊκό σεισμολογικό ινστιτούτο υπολόγισε επίσης τον σεισμό στα 8,8R, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 25 μετασεισμοί, οι κυριότεροι από τους οποίους κυμαίνονται από 5,4R έως και 6,9R.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο CNN, μερικά κτίρια φαίνεται πως έχουν καταρρεύσει στην Κονσεπσιόν, αλλά οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει επανέλθει πλέον στα περισσότερα σημεία της πόλης. Ζημιές έχουν αναφερθεί σε νοσοκομεία και άλλα κτίρια.

Επίσης οι τηλεφωνικές γραμμές στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαντιάγο, επαναλειτουργούν και οι τοπικοί ανταποκριτές μπορούν να επικοινωνήσουν με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και να δώσουν πληροφορίες.

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο από το 1900

Αυτοί είναι οι ισχυρότεροι σεισμοί που καταγράφηκαν στην ιστορία από το 1900 έως σήμερα. Ο σημερινός σεισμός της Χιλής θα καταγραφεί στην πέμπτη θέση της συγκεκριμένης λίστας:



1. Νότια Χιλή, 9,5 Ρίχτερ, 22 Μαΐου 1960
2. Prince William Sound, 9,2 Ρίχτερ, 28 Μαρτίου 1964
3. Σουμάτρα, Ινδονησία, 9,1 Ρίχτερ, 26 Δεκεμβρίου 2004
4. Καμτσάκα, 9,0 Ρίχτερ, 4 Νοεμβρίου 1952
5. Εκουαδόρ, 8,8 Ρίχτερ, 31 Ιανουαρίου 1906
6. Νησιά Rat, 8,7 Ρίχτερ, 4 Φεβρουαρίου 1965
7. Σουμάτρα, Ινδονησία, 8,6 Ρίχτερ, 28 Μαρτίου 2005
8. Θιβέτ, 8,6 Ρίχτερ, 15 Αυγούστου 1950
9. Νησιά Andreanof, 8,6 Ρίχτερ, 9 Μαρτίου 1957
10.Σουμάτρα, Ινδονησία, 8,5 Ρίχτερ, 12 Σεπτεμβρίου 2007
* Αϊτή, 7,0 Ρίχτερ, 12 Ιανουαρίου 2010

Οι πιο «φονικοί» σεισμοί του κόσμου από το 1900

Το μέγεθος του σεισμού δεν είναι πάντα ανάλογο των θυμάτων που προκαλεί. Αυτοί είναι οι σεισμοί που προκάλεσαν τους περισσότερους νεκρούς από τον περασμένο αιώνα:



1. Tangshan, Κίνα, 8 Ρίχτερ, 27 Ιουλίου 1976
2. Σουμάτρα, 9,1 Ρίχτερ, 26 Δεκεμβρίου 2004
3. Haiyuan, Κίνα, 7,8 Ρίχτερ, 16 Δεκεμβρίου 1920
4. Kwanto, Ιαπωνία, 7,9 Ρίχτερ, 1 Σεπτεμβρίου 1923
5. Τουρκμενιστάν, 7,3 Ρίχτερ, 5 Οκτωβρίου 1948
6. Ανατολική Σιτσουάν, Κίνα, 8,7 Ρίχτερ, 12 Μαΐου 2008
7. Δυτικό Ιράν, 7,4 Ρίχτερ, 20 Ιουνίου 1990
8. Βόρειο Πακιστάν, 7,6 Ρίχτερ, 8 Οκτωβρίου 2005
9. Μεσίνα, Ιταλία, 7,2 Ρίχτερ, 12 Δεκεμβρίου 1908
10. Chimbote, Περού, 7,9 Ρίχτερ, 31 Μαΐου 1970
* Αϊτή, 7,0 Ρίχτερ, 12 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα