Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ έπληξε τη Χιλή

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ έπληξε τη Χιλή

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010, 09:07Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά τι καταγράφει ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε -σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο- στις 8:34, ώρα Ελλάδος, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της Χιλής, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό από τον σεισμό προκλήθηκε τσουνάμι το οποίο «μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης».

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του Κέντρου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές». Ωστόσο, στην αναφορά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τσουνάμι.

Η «αιτία» του σεισμού

Όπως βλέπετε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, ο σεισμός συνέβη στο σημείο όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Νότιας Αμερικής και της Nazca. Η δεύτερη πλάκα «βυθίζεται» κάτω από την πρώτη και η μεταξύ τους τριβή προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό.Στο δεύτερο σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε τις τεκτονικές πλάκες του φλοιού της Γης και την σχετική κίνηση μεταξύ τους, η οποία ορίζεται από τα κόκκινα βελάκια.

Στον κύκλο βλέπετε το σημείο του σημερινού σεισμού της Χιλής που προκλήθηκε από την μετακίνηση της τεκτονικής πλάκας Nazca κάτω από την αντίστοιχη της Ν. Αμερικής.Δύο ώρες μετά από το χτύπημα του κύριου σεισμού, η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Τόκιο εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού.

Ο σεισμός έγινε στη θαλάσσια περιοχή 115 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κονσεπσιόν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα με πληθυσμό 200.000 κατοίκων, πολύ κοντά στις ακτές και σε βάθος 35 χιλιομέτρων.

Λόγος για έξι νεκρούς κάνουν τα τοπικά ΜΜΕ

Από τον σεισμό προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για θύματα ή ζημιές. Ωστόσο ο επικεφαλής του CNN στη Χιλή, Rolando Santos, δήλωσε ότι οι νεκροί στις πόλεις Maule και Bio Bio ανέρχονται στους έξι.

Τοιπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια τόσο στο Σαντιάγο, όσο και την Κονσεπσιόν και τις παράκτιες μικρότερες πόλεις της Χιλής.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους κατοίκους των δύο μεγάλων πόλεων.

Πληροφορίες του CNN λένε ότι έχουν εκκενωθεί κτίρια ακόμα και στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, αφού ο πολύ ισχυρός σεισμός της Χιλής έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη Νότια Αμερική.

Κομμένη στα δύο η χώρα

Η κεντρική γέφυρα που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο της Χιλής βρίσκεται αυτήν τη στιγμή εκτός λειτουργίας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν πρόκειται για μερική κατάρρευσή της ή αν η κυκλοφορία διακόπηκε από τις τοπικές Αρχές υπό τον φόβο κάποιου δυστυχήματος, αφού πρέπει να εξεταστεί από ειδικά συνεργεία η στατικότητα της γέφυρας.

Ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψε τον σεισμό

Ακόμα και δύο ώρες μετά από τον κύριο σεισμό στην Χιλή, ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών, με τον οποίο είναι συνδεδεμένη LIVE η zougla.gr, δείχνει ότι «πάλλεται» η γη.

Όπως εξηγεί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, αυτά είναι τα επιφανειακά κύματα, τα οποία ταξιδεύουν σε όλη την επιφάνεια της Γης και έτσι καταγράφηκαν και από τον σεισμογράφο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο σεισμός είχε ενδιάμεσο βάθος και αναμένεται να ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ακόμα και της τάξεως των 7 Ρίχτερ. Εξαιτίας του μεγέθους του είναι πιθανό να επηρεαστούν και άλλα γειτονικά ρήγματα ακόμα και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός της Χιλής, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Ευπάλιον Ναυπακτίας:


Αυτόπτης μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είπε ότι η δόνηση διήρκησε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.

Το ευρωπαϊκό σεισμολογικό ινστιτούτο υπολόγισε τον σεισμό στα 8,3R, ενώ έχει καταγράψει και δύο πολύ δυνατούς μετασεισμούς μεγέθους 6,3 και 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο CNN, μερικά κτίρια φαίνεται πως έχουν καταρρεύσει στην Κονσεπσιόν, αλλά οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει επανέλθει πλέον στα περισσότερα σημεία της πόλης. Ζημιές έχουν αναφερθεί σε νοσοκομεία και άλλα κτίρια.

Επίσης οι τηλεφωνικές γραμμές στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαντιάγο, επαναλειτουργούν και οι τοπικοί ανταποκριτές μπορούν να επικοινωνήσουν με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και να δώσουν πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα