Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Θα επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός της Αϊτής;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010, 18:11
Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Θα επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός της Αϊτής;

Ερώτηση
Κύριε Χουλιάρα Καλησπέρα.

Με αφορμή τη σεισμική δόνηση μεγέθους 7R στην Αϊτή, θα ήθελα να ρωτήσω αν τόσο «μακρινοί» σεισμοί ή και πιο γειτονικοί (π.χ. Ιταλία-Τουρκία) θα μπορούσαν να επηρεάσουν ρήγματα στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Απάντηση

Ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή σίγουρα δεν θα επηρεάσει τη σεισμικότητα του ελληνικού χώρου, λόγω της μεγάλης απόστασης. Όμως, αυτό δεν ισχύει αν ο σεισμός γινόταν στη γειτονική Τουρκία ή Ιταλία που είναι σε μικρότερη απόσταση.Έχουμε το παράδειγμα του καταστροφικού σεισμού στην πόλη Ισμίτ της Τουρκίας στις 17 Αυγούστου του 1999 και, όπως φαίνεται σε δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, διήγειρε γενικότερα τη σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου και στις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010, 18:36
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=95257&cid=91

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα