Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ελληνική αποστολή στο νησί του Πάσχα για την ολική έκλειψη Ηλίου





Απαντήσεις στον τρόπο θέρμανσης του στέμματος του Ηλίου και τα αίτια που προκαλούν την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου κάθε περίπου 11 χρόνια θα αναζητήσει η ελληνική αποστολή, που θα αναχωρήσει την Κυριακή 4 Ιουλίου για το Νησί του Πάσχα, όπου θα παρατηρήσει την πρώτη ολική έκλειψη ηλίου που συμβαίνει μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου (το 2009).

Η πρώτη...
αυτή έκλειψη αναμένεται με ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, καθώς θα προσφέρει νέα δεδομένα για την κατάσταση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και κατά πόσο αυτή επηρεάζει ή όχι τη θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος, που ωστόσο καμία σχέση δεν έχει με τη θερμοκρασία στη Γη.

«Όταν γίνεται αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου (π.χ. ο νότιος πόλος γίνεται βόρειος), παρατηρείται ελάττωση της έντασης του μαγνητικού πεδίου και αντίστοιχη μείωση της θερμοκρασίας στέμματος», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης.

Οι παρατηρήσεις θα δώσουν απαντήσεις στο βασικό ερώτημα «πως θερμαίνεται ο Ήλιος;». Σύμφωνα με τις σημερινές θεωρίες, αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω του μαγνητικού του πεδίου, είτε δια των κρούσεων των στοιχείων του (που δημιουργούν πίεση και συνεπώς μετάδοση της ενέργειας).

Στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό όργανο - τηλεσκόπιο, ικανό να ανιχνεύει συγχρόνως και με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση ιονισμού (ηλεκτρικό φορτίο) διαφόρων χημικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα του ήλιου, καθώς και ο καθηγητής πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος έχει κατασκευάσει διαστημικές συσκευές για αποστολές της NASA.

Η ολική έκλειψη Ηλίου στο νησί του Πάσχα - στις 11 Ιουλίου - θα διαρκέσει μόλις τέσσερα λεπτά (ώρα Ελλάδος 23.10) και δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, θα τη δουν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι, γιατί το ίχνος της που διασχίζει τον Ειρηνικό ωκεανό, διέρχεται μόνο από μερικά μικρά νησάκια.

οι εκλειψεις του 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα