Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Οι πρώτες δοκιμές του νέου φορητού σεισμογράφου στη Σαντορίνη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, 16:06 απο εδω

Στη Σαντορίνη έχει ξεκινήσει το «πείραμα» του νέου φορητού ψηφιακού δικτύου σεισμογράφων, που απέκτησε πρόσφατα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), στο πλαίσιο των ερευνητικών προσπαθειών του.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση και του τρίτου σταθμού και, με βάση τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία λειτουργούν μέσω κινητής τηλεφωνίας, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο όλων των σεισμολογικών δεδομένων από οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας στην Αθήνα. 

«Η Σαντορίνη είναι ένα ήσυχο μέρος χωρίς βιομηχανικό θόρυβο και μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε πόσο καλή είναι η μετάδοση δεδομένων από εδώ προς την Αθήνα» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπεύθυνος του Φορητού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται.

Αναφορικά με τις μικρές σεισμικές δονήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη, ο κ. Χουλιάρας τονίζει ότι αυτό είναι αφενός φυσιολογικό φαινόμενο και αφετέρου εντελώς τυχαίο. 

«Οπωσδήποτε η Σαντορίνη είναι μία σεισμογενής περιοχή και ασφαλώς κάθε τόσο μπορεί να έχει μικρούς σεισμούς που δεν γίνονται αισθητοί. Δεν είμαστε εδώ, επειδή μας έχει δημιουργήσει κάποια ανησυχία αυτή η μικρή σεισμική δραστηριότητα, κάτω από τρία Ρίχτερ, που δεν γίνεται καν αισθητή και είναι ένα απόλυτα σύνηθες φαινόμενο» επισημαίνει και προσθέτει ότι «πρωτίστως θέλουμε να δοκιμάσουμε το δίκτυο της επικοινωνίας. Από εκεί και πέρα, το θέμα της σεισμικής δραστηριότητας της Σαντορίνης αφορά σε έναν άλλο τομέα που θα ερευνηθεί. Παράλληλα, βέβαια, θα βγάλουμε κι ένα πόρισμα, αν είναι τεκτονική ή ηφαιστειακή η δραστηριότητα» τονίζει ο κ. Χουλιάρας

Τέλος, ο κ. Χουλιάρας λέει πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις σταθμοί στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει και παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα και στέλνουμε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», ενώ εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο παρακολούθησης.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, 16:10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα