Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Alter Channel

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Alter. Δεν το αφήνουν να «σκάσει» γιατί θα πάρει μαζί του δύο τράπεζες και πέντε διαφημιστικές.


(Διαβάστε εδώ τι ακριβώς συμβαίνει με τον τηλεοπτικό σταθμό Alter και ποιοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να μην καταρρεύσει ολόκληρη αγορά).

Λοιπόν, πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έχετε ακούσει όλοι για τις υποθέσεις των εικονικών τιμολογίων, για τους ελέγχους, για τις αυτοκτονίες εφοριακών κλπ. Αυτά, προς το παρόν, ούτε μας ενδιαφέρουν ούτε και έχουν σχέση με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο κανάλι. Παλιές αμαρτίες και λαμογιές που όταν θα ψάξει κάποιος σοβαρά θα βρει την άκρη. Αν όντως, δηλαδή, υπάρχουν ...
πλαστά τιμολόγια ή είναι υπόγειος πόλεμος εναντίον του καναλιού στο Περιστέρι!

Πάμε τώρα στα πραγματικά. Το κανάλι είναι ανοικτό σε δάνεια με 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν προσθέσετε όλα τα δάνεια του Τύπου (ΔΟΛ, Πήγασος, Λυμπέρης, Κωστόπουλος) δεν φτάνουν το ύψος των δανείων που έχει πάρει το Alter.

Ποιος έχει δώσει αυτά τα δάνεια στο κανάλι και πού πήγαν τα λεφτά; Στη χρηματοδότηση του Alter με αυτά τα ποσά έχουν ανακατευτεί δύο ιδιωτικές τράπεζες πολύ γνωστές και μία κρατική. Τα λεφτά τα έδωσαν απολύτως νόμιμα, γιατί στη χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου η αποτίμηση του Alter δικαιολογούσε τέτοιου είδους ομολογιακά δάνεια. Μιλάμε ίσως στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη μεγαλύτερη φούσκα στο χώρο των μίντια.

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί πολύ απλά το Alter, εκτός από την άδεια εκπομπής, δεν διαθέτει απολύτως κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Όλα στηρίζονταν στο γεγονός ότι η οικονομία πήγαινε καλά, οι διαφημιστικές «χώνανε» χρήματα και άρα το κανάλι θα μπορούσε να επιβιώσει.

Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στη σημερινή κατάσταση, που δεν υπάρχουν διαφημιζόμενοι, το Alter έχει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Και πώς αντιμετωπίζει το κανάλι τα προβλήματα ρευστότητας λέτε εσείς; Με δάνεια; Όχι βέβαια. Γιατί κανένας πλέον δεν επενδύει σε μια φούσκα. Άρα, πώς το κανάλι συνεχίζει να πληρώνει μισθούς, ενοίκια κλπ; Με προκαταβολές από διαφημιστικές εταιρείες! Τι είπατε; Δεν το καταλάβατε;

Είναι πολύ απλό. Το κανάλι έχει προεισπράξει 67 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις που ΘΑ παίξουν στο κανάλι την επόμενη σαιζόν. Έχετε καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε; Το κανάλι του Γιαννίκου και του Κουρή χρωστάει 500 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 67 εκατ. ευρώ σε όλη τη διαφημιστική αγορά. Και καλά οι τράπεζες, λεφτά έχουν. Τι θα γίνει όμως αν κάποια τραγική στιγμή το κανάλι βαρέσει φαλιμέντο; Όλες οι διαφημιστικές εταιρείες που του έχουν προκαταβάλει τα 67 εκατ. ευρώ πώς θα καλυφθούν; Σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν και οι τραπεζίτες που δάνεισαν στο Alter, αλλά και οι διαφημιστικές που έχουν προκαταβάλει τα ποσά και τις διαφημίσεις της επόμενης σαιζόν.

Και εδώ φίλοι μου παίζεται το εξής γαϊτανάκι: ο Γιαννίκος απειλεί τις τράπεζες και τις διαφημιστικές για extra budget λέγοντάς τους ότι «εάν δεν με χρηματοδοτήσετε, η εταιρεία θα βαρέσει κανόνι». Από την άλλη, τα άλλα συγκροτήματα Τύπου βλέποντας αυτή την κατάσταση, αντιλαμβανόμενοι ότι το Alter τραβάει χρήματα από την αγορά δίχως να τα αξίζει ρίχνουν στην ιδιοκτησία και το κανάλι πισώπλατες μαχαιριές, στέλνοντάς το αργά αλλά σταθερά σε μια πιο γρήγορη χρεοκοπία. Σου λένε ότι αν καταρρεύσει το Alter εύκολα θα πάρουμε τα χρήματα από τις διαφημιστικές του εισροές και θα έχουμε ένα άλλοθι να μειώσουμε μισθούς και budget εκπομπών με την απειλή ότι θα καταρρεύσουμε κι εμείς! Έλα όμως που αν καταρρεύσει το Alter δεν θα υπάρχουν και διαφημιστικές. Αυτό το έχουν καταλάβει οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων Μέσων; Ο μόνος που φαίνεται ότι τα έχει καταλάβει όλα είναι ο Κουρής, ο οποίος έφτιαξε καβάτζα κανάλι, το Kontra για να αντιμετωπίσει το χαμό.

Και τώρα θέλω την προσοχή σας για μερικά χρήσιμα συμπεράσματα. Διαβάστε για να είστε τουλάχιστον ενημερωμένοι.

1. Το Alter για να βαρέσει κανόνι είναι λίγο δύσκολο, διότι αν συμβεί αυτό θα καταρρεύσουν δύο ιδιωτικές τράπεζες και πέντε διαφημιστικές. Είναι σαν να έχουν βάλει τοξικά μέσα στους οργανισμούς τους όσοι μέχρι τώρα έχουν συναλλαχθεί με το συγκεκριμένο Μέσο. Οι ίδιοι δεν πρέπει και δεν μπορούν να το αφήσουν να καταρρεύσει.

2. Μέχρι πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Μέχρι να μπορέσει ο Γιαννίκος να εξισορροπήσει την ιστορία και να κάνει διακανονισμό με τράπεζες και διαφημιστικές. Το ερώτημα είναι ο επιχειρηματίας αυτός θέλει κάτι τέτοιο. Οι γνωρίζοντες λένε ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση με ακραίο κυνισμό («δεν με χρηματοδοτείτε; Κλείνω και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας). Μάλλον θα πρέπει να βρεθεί ένας άνθρωπος που πραγματικά να θέλει να δώσει τη μάχη για τη σωτηρία του Alter.

3.Τι θα γίνει εάν καταρρεύσει ο σταθμός; 550 άνθρωποι από τη μία στιγμή στην άλλη θα μείνουν στην ανεργία, 5 διαφημιστικές θα κλείσουν και 2000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. 2 ιδιωτικές τράπεζες θα ταρακουνηθούν και σίγουρα θα παρουσιάσουν τεράστιες ζημιές. Μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο που θα συμπαρασύρει σαν ντόμινο τον ΔΟΛ, τον Λυμπέρη και την Ιμάκο. Παρακαλάτε να μην συμβεί.

4.Ποια είναι η λύση που επεξεργάζονται; Υπαγωγή στο άρθρο 99. Ίσως να είναι η λύση για να μπορέσουν κάπως τα πράγματα να έρθουν σε ισορροπία. Λέμε τώρα, γιατί για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να το αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές τους.
5.Ποιες είναι οι διαφημιστικές που έχουν δώσει προκαταβολές στο Alter; Bold 20 εκατ. ευρώ, Upset 9 εκατ ευρώ, Spot Thompson 11 εκατ. ευρώ, Ashley 2 εκατ. ευρώ, DDB 6 εκατ. ευρώ! Παρατήρηση: το ότι το Alter έχει πάρει 67 εκατ. ευρώ από μελλοντικές διαφημίσεις που θα παιχτούν στο κανάλι είναι απολύτως νόμιμο και θεμιτό. Συμβαίνει σε πολλές εκδοτικές εταιρείες και έχει να κάνει σε πολλές περιπτώσεις και με τις επιστροφές. Απλά θα έπρεπε να φροντίσουν οι συγκεκριμένες διαφημιστικές εταιρείες να εξασφαλίσουν ότι πρώτον οι διαφημίσεις θα παιχτούν και δεύτερον ότι το κανάλι θα μπορεί να εκπέμπει και στο μέλλον.

Τώρα θα μου πείτε, ποιος περίμενε τέτοιες εξελίξεις. Ρε αδέλφια, με 500 εκατ. ευρώ δάνειο που πάτε και εσείς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα