Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο το ρήγμα της Αϊτής

Εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο το ρήγμα της Αϊτής

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010, 20:00

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου δεν απελευθέρωσε το σύνολο της συσσωρευμένης ενέργειας κατά μήκος του γνωστού σεισμικού ρήγματος του Ενρικίγιο-Πλαντέιν Γκάρντεν, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την πρωτεύουσα, το Πορτ-o-Πρενς, σύμφωνα με έκθεση ομάδας γεωλόγων του US Geological Survey της Καλιφόρνιας.

Ο σεισμός του Ιανουαρίου, μεγέθους 7 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου εντοπίσθηκε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Πορτ-ο-Πρενς, προκάλεσε τον θάνατο 250.000 ανθρώπων.

Η σεισμική δόνηση αποδόθηκε στο ρήγμα Ενρικίγιο-Πλαντέιν Γκάρντεν, το οποίο έχει εντοπισθεί, αλλά η λειτουργία του δεν έχει ακόμη κατανοηθεί και έχει προκαλέσει ήδη δύο σεισμούς ανάλογου μεγέθους, το 1751 και το 1770.

Το ρήγμα, μήκους 270 χιλιομέτρων, περνά κατά μήκος της στενής δυτικής χερσονήσου του νησιού Ισπανιόλα, το οποίο μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Ομως, σύμφωνα με την έκθεση, ο ρόλος του ρήγματος στον σεισμό του Ιανουαρίου είναι περισσότερο περιπεπλεγμένος από ό,τι φαίνεται.

Χερσαίες καταγραφές, αεροφωτογραφίες, δορυφορικές καταγραφές: οι ερευνητές εξέτασαν λεπτομερώς την επιφάνεια του εδάφους επάνω από το ρήγμα, αναζητώντας ίχνη που άφησε πίσω του ο σεισμός. Αλλά εντόπισαν πολλά στοιχεία που άφησαν οι σεισμικές δονήσεις του 18ου αιώνα (ρήγμα, ανυψώσεις του εδάφους, εκτροπές ποταμών), χωρίς να βρουν ίχνη του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου 2010.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μοναδικό στην ιστορία της σεισμολογίας, αλλά είναι σπάνιο, δεδομένης της έντασης του σεισμού και της εγγύτητάς του προς την επιφάνεια του εδάφους.

Ο σεισμός είναι πιθανόν να προκλήθηκε από γειτονικό ρήγμα, που δεν έχει εντοπισθεί, ή από το ρήγμα Ενρικίγιο-Πλαντέιν Γκάρντεν, αλλά σε μεγάλο βάθος.

Όποια και αν είναι η εξήγηση, οι παρατηρήσεις και οι καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν από τους γεωλόγους για την εξήγηση του φαινομένου δημιουργούν την υποψία ότι ο σεισμός του Ιανουαρίου δεν ήταν αρκετός για να εκτονώσει όλη την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στην επιφάνεια του ρήγματος μετά τις προηγούμενες δονήσεις, εδώ και 250 χρόνια.

Το ρήγμα Ενρικίγιο-Πλαντέιν Γκάρντεν "συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο σεισμικό κίνδυνο για την Αϊτή, κυρίως για την περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς ", προειδοποιεί η έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience.

Η ανησυχία επικεντρώνεται σε μία λωρίδα 110 χιλιομέτρων που διέρχεται ακριβώς νότια της πρωτεύουσας, ανάμεσα στη λίμνη Μιραγκοάν, προς δυσμάς , και το Ντιμέ, προς ανατολάς.

Αυτά τα τμήματα του ρήγματος είναι ικανά να προκαλέσουν σεισμό, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει στην περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς δονήσεις στην επιφάνεια ακόμη πιο ισχυρές από τη δόνηση της 12ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα