Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Προειδοποιούν για καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία

από εδώ
Τελευταία ενημέρωση: 05.03.2012 | 15:00
Πρώτη δημοσίευση: 05.03.2012 | 14:

Μόλις ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, οι ερευνητές προειδοποιούν και πάλι για "Ένα Μεγάλο Σεισμό", που απειλεί το Τόκιο με 50% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μετά την υποθαλάσσια σεισμική δόνηση των 9 βαθμών και το τεράστιο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που προκάλεσαν το θάνατο 19.000 ανθρώπων, η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε στο αρχιπέλαγος, το οποίο βρίσκεται πάνω στην ένωση τεσσάρων τεκτονικών πλακών. Σε μια χώρα όπου σημειώνεται το 20% των ισχυρότερων σεισμών στον κόσμο, η τραγική εμπειρία της 11ης Μαρτίου έφερε στο φως αρκετά κενά στην προετοιμασία αντιμετώπισης των σεισμών.
“Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον σεισμό που θα έρθει", επισήμανε ο Ασαχίκο Τάιρα, ερευνητής της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Επίγειων και Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογιών (Jamstec).

Σύμφωνα με άσκηση προσομοίωσης της υπηρεσίας, αν ένας σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειωθεί στο βόρειο τμήμα του Κόλπου του Τόκιο μια καθημερινή στις έξι το απόγευμα, με ανέμους να πνέουν με 15 μέτρα το δευτερόλεπτο, θα χάσουν τη ζωή τους 6.400 άνθρωποι και 160.000 θα τραυματιστούν.


Περίπου 471.000 κατοικίες και άλλα κτίρια θα καταστραφούν, εξαιτίας πυρκαγιών και άλλα από τις δονήσεις και την "ρευστοποίηση του εδάφους" από τις τεχνητές επιχωματώσεις, και θα προκληθούν 96 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων στο Τόκιο. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν άστεγοι, πάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες θα μείνουν χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή μέσα επικοινωνίας για αρκετές ημέρες. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες (μεγαλύτερες των 1.100 δισεκατομμυρίων ευρώ) και η αποδιοργάνωση της περιοχής θα είναι πλήρης.


Για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να υπάρξουν αποθέματα τροφίμων, να δημιουργηθούν σταθμοί παροχής βοήθειας. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει προσωρινές διοικητικές υπηρεσίες στην Οζάκα, 550 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, σε περίπτωση που η πρωτεύουσα καταστραφεί.


"Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί μια ημερομηνία για έναν σεισμό, όμως μπορούμε να φανταστούμε αυτό που θα συμβεί αν αντιληφθούμε τον μηχανισμό που βάζει σε κίνηση τη γη. Με αυτό δεδομένο θα πρέπει να εφαρμόσουμε στρατηγικές που θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις", υπογράμμισε ο Τάιρα.


Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ένα "υποθαλάσσιο δίκτυο παρατήρησης των σεισμών και των τσουνάμι" που επιτρέπει τον γρηγορότερο εντοπισμό των δονήσεων στα ανατολικά και στα νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας, εκεί όπου πιστεύεται ότι θα σημειωθούν οι ισχυρότεροι σεισμοί, σύμφωνα με τον διευθυντή του δικτύου Γιοσικούγι Κανέντα. Επίσης υπάρχει ένα σύστημα προειδοποίησης του κόσμου για σεισμό λίγα δευτερόλεπτα πριν.


Στο οικοδομικό σύμπλεγμα του Τόκιο, όπου ζουν 35 εκατομμύρια άνθρωποι, ο τρομακτικός σεισμός προκάλεσε την διακοπή όλων των συγκοινωνιών με αποτέλεσμα πλήθη εργαζόμενων να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στις 11 Μαρτίου, αμέσως μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι, πολλοί πίστεψαν ότι θα είναι ασφαλείς αν ανέβουν σε ψηλότερους ορόφους. Αρκετοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα