Αν μας βγάλουν από το ευρώ μπαίνουν στη ... κόλασή τους - Τι λένε οι αριθμοί
Οι απειλές εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι πρακτικά κενές περιεχομένου. Οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο τρομακτικές που ολόκληρος ο πλανήτης θα έκανε για να συνέλθει αρκετά χρόνια. Κατ'αρχήν μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσαν άμεσα μαζική απόσυρση καταθέσεων, τουλάχιστον από Πορτογαλία και Ισπανία, ίσως και από Ιταλία, κάτι που θα σήμαινε ταυτόχρονη χρεοκοπία, ενώ θα γκρέμιζαν τις αγορές ομολόγων και τη διατραπεζική αγορά στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ…
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα τρομακτικό ευρωπαϊκό αλλά και ευρύτερα διεθνές "ντόμινο χρεοκοπιών".
Τα ακόλουθα νούμερα που φέρνει στην δημοσιότητα το defencenet.gr, "ζαλίζουν":
Μόνον από δάνεια–ρέπος σε ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ μπορεί να έχει απώλειες 140 δισ. ευρώ δηλαδή μεγάλο μέρος του ξοδευμένου ισολογισμού της.
Αυτό, χωρίς να υπολογιστεί το αυξανόμενο το κόστος του ντόμινο από αυτό, που σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών της ΕΚΤ, υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ (!) ΜΟΝΟΝ για το ευρωσύστημα της κίνησης κεφαλαίων...
Αυτά τονίζουν διεθνείς αναλυτές για την Ελλάδα και εντοπίζουν εμμέσως πλην σαφώς, την ανάγκη των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα και να δημιουργήσει τη δημοσιονομική Ένωση που θα περιλαμβάνει και την κοινή έκδοση ομολόγων, για να πληρωθούν τα χρέη και να σώσει το ευρώ…
Παράλληλα γίνεται ξεκάθαρα η παραδοχή, ότι η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για χάρη της κας Μέρκελ, ώστε να αποτελέσει "το παράδειγμα προς αποφυγήν", για τους άλλους. Το πρόγραμμα λιτότητας και φτώχειας δηλαδή ήταν σχεδιασμένο για να πονέσει, παρά για να επιτύχει, όπως ομολόγησε η ίδια η Α.Μέρκελ και δημοσιεύει το defencenet.gr σήμερα. Όλοι γνώριζαν ότι θα αποτύγχανε.
Τα παραπάνω σενάρια και εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε δημοσιεύματα των πλέον έγκυρων εντύπων του διεθνούς οικονομικού τύπου.
Όμως το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι το εκτενέστατο αφιέρωμα της αμερικανικής Wall Street Journal, όπου αποκαλύπτεται και όλο το πολτικό παρασκήνιο της μεθόδευσης και των πιέσεων για να γίνει η Ελλαδα πειραματόζωο. Το δημοσίευμα αναφέρει:
«Η Ευρώπη φοβάται ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να διασπείρει τη μαζική φυγή κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία ή άλλες χώρες μέλη του ευρώ, που δυσκολεύονται… Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρηματολογούν σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι το ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, επειδή οι αγορές κατανοούν ότι η κρίση του χρέους στην Ελλάδα είναι μοναδικά σοβαρή» (σ.σ. τι επιχείρημα).
«Άλλοι ανησυχούν ότι αυτό θα προκαλέσει πανικό και απόσυρση καταθέσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ξεπούλημα κρατικών ομολόγων το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το νόμισμα. Αυτό θα παρουσιάσει τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη με φοβερή επιλογή: Είτε να παρακολουθεί την κατάρρευση του Ευρωπαϊκού κέντρου μετά από δεκαετίες πολιτικής ολοκλήρωσης ή να σπεύσει σε «βαθύτερη» δημοσιονομική ένωση, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ευρωομολόγων , για να σώσει το ευρώ».
Παρουσιάζονται αναλυτικά τις θυσίες των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν σωρευτική ύφεση (μείωση ΑΕΠ) 14% έως τώρα και επιπλέον 6,5% υπολογιζόμενη για φέτος, επίσημη ανεργία 21% και ονομαστική μείωση χρέους μόλις 29 δις ευρώ μετά από κούρεμα μεγαλύτερο από 100 δις ευρώ, το οποίο χρέος παραμένει 50% μεγαλύτερο από το θεωρητικό (περσινό προ του κουρέματος) ΑΕΠ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χρέος στην Ελλάδα μετά το κούρεμα «μειώθηκε» από 356 δις ευρώ το 2011 σε προβλεπόμενο 327 δις ευρώ φέτος!!!
Το δημοσίευμα παρουσιάζει επίσης πόσο καταδικαστική ήταν το πρόγραμμα για την Ελλάδα και πόσο λανθασμένο αν και αναφέρει επίσης πόσο λανθασμένα εφαρμόστηκε. Ρίχνει όμως το βάρος στην επιμονή της Γερμανίας ώστε να φανεί ότι «η Ελλάδα τιμωρείται και πονάει, ώστε να μην ξανακάνει κανείς το ίδιο…»
Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε "λειψό ποσόν" και έχει κρατηθεί ένα δις ευρώ η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο, σχολιάζουν οι Finanacial Times. Γιατί; Επειδή οι επιπτώσεις από χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πολλαπλάσιες λένε, παρουσιάζοντας σημείωμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί άμεσα να ταρακουνήσει τις αγορές καθώς:
1.Το 70% του ελληνικού χρέους μετά το κούρεμα, έχει περάσει σε ευρωπαϊκές χώρες, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με ομόλογα και δάνεια που υπολογίζονται σε 140 δισ. ευρώ.
2.Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνάψει δάνεια ρέπος 140 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ.
Αναφέρεται ακόμα ότι η ΕΚΤ έχει και ελληνικά ομόλογα 40-52 δισ. ευρώ, για τα οποία είναι γνωστό ότι δεν έχουν ποτέ δοθεί λεπτομέρειες αν κουρεύτηκαν, πως και πόσο… Υποτίθεται πως η ΕΚΤ, ελληνικές τράπεζες και funds ή ξένες τράπεζες όπως η ολλανδική ΑBN Amro και τα funds Vega και Elliott, έχουν και ελληνικά ομόλογα διεθνούς δικαίου.
Έτσι το δημοσίευμα αναφέρει ότι μία στάση πληρωμών, θα προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλες απώλειες στους διεθνείς πιστωτές και τις αγορές, άμεσα, χωρίς να υπολογιστούν οι πολλαπλάσιες έμμεσες απώλειες, (ντόμινο) για το οποίο αναφέρεται ότι δεν είναι καν προετοιμασμένες οι αρχές!!!
Σε κάθε περίπτωση και σε όλα τα ξένα αμερικανικά και βρετανικά δημοσιεύματα, η λύση που παρουσιάζεται είναι σταθερά, η εκτύπωση χρήματος και η πληρωμή των Ευρωπαϊκών χρεών (συνολικά) με αυτά, αλλά η Γερμανία και η Ευρώπη επιμένουν σε καταστροφικές πολιτικές λιτότητας, που μεγαλώνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα.
_______
Μέρκελ: "Θέλαμε να πονέσει η Ελλάδα, για παραδειγματισμό"!
Πειραματόζωο και παράδειγμα εξιλαστήριου θύματος έγινε ο ελληνικός λαός σύμφωνα με την WSJ.
Αποκαλύψεις για τους πραγματικούς και εμπαθείς λόγους για όσα έγιναν κατά τη συμφωνία εφαρμογής του δανειακού προγράμματος διάσωσης, κάνει η εφημερίδα Wall Street Jouranl σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, εκτός από την επισήμανση της αδυναμίας των ελληνικών αρχών για εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης κυρίως της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, παρουσιάζεται η εικόνα -και μέσα από αναφορές για τις θέσεις Μέρκελ- ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πείραμα για μια πειθαρχημένη Ευρώπη στο δημοσιονομικό τομέα.
Στο δημοσίευμα καταγράφεται ειδικά η γερμανική πολιτική για τις χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης. «Είναι πρόγραμμα αυτοκτονίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρώ», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι «στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, παντού, το ίδιο λάθος γίνεται», αναφερόμενη στην εμμονή της ΕΕ για περικοπή των δαπανών σε περίοδο ύφεσης.
Με αναφορά στις γερμανικές προειδοποιήσεις για πιστή εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, σημειώνεται ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι το πιο δαπανηρό στην ιστορία για τη σωτηρία μιας χώρας.
«Ήταν σχεδόν αδύνατη αποστολή», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο «άτυχος», όπως σημειώνεται, Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την «αρχική διάσωση» και στη συνέχεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, «από εξέγερση στο κόμμα του, το περασμένο φθινόπωρο». Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε, κατά την εφημερίδα ότι όταν ζήτησε από τη Μέρκελ ηπιότερα μέτρα το 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος του είπε ότι το πρόγραμμα βοήθειας έπρεπε να πονέσει, πως «θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως κανένας άλλος δεν θα θέλει αυτό».Δηλ.όλη η ιστορία είναι μια πράξη εκδίκησης γιατί ο Εληνας πολίτης τόλμησε να περάσει καλά και να έχει δικό του σπίτι κάτι που ο Γερμανός- που νομίζουμε λοτι περνάει καλά, έτσι μας λένε- δεν έχει.Είναι πια ξεκάθαρο με δική τους ομολογία ότι στόχος τους είναι η καταστροφή του ελληνικού λαού, και η εξαθλίωσή του, για αυ΄το το λόγο του χτυπάει την ακίνητη περιουσία,η οποία είναι το τελευταίο κάστρο ανεξαρτησίας, και αξιοπρέπειας.
Αναφορά γίνεται και στις θέσεις που είχε διατυπώσει ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, οι οποίες ήταν αντίθετες με τις ευρωπαϊκές, παρουσιάζοντας μια σειρά από αλλαγές που προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης, όπως την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και των προνομίων που είχαν διάφορες επαγγελματικές ομάδες.Eμείς βέβαια μένουμε με την απορία αν το "σκάνδαλο" της καμαριέρας είχε καμμία σχέση με τις αλλαγές που πρότεινε ο Στρος Καν. Όπως καταλάβατε ο μύθος των καλών Ευρωπαίων που θέλουν το καλό μας και είναι "αγνοί" άνθρωποι κατέρρευσε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
______
Το Μνημόνιο καταρτίστηκε με στοιχεία που δεν ισχύουν!
Λάθος ή "λάθος" ήταν όλα τα στοιχεία βάσει των οποίων καταρτίστηκε το Μνημόνιο: Ύφεση 4,7% το 2012 και μηδενική ανάπτυξη (0%) το 2013 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, ενώ στις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου του 2011 βάσει των οποίων καταρτίστηκε το δεύτερο Μνημόνιο, η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση -2,8% για το 2012 και ανάκαμψη +0,7% το 2013!
Έγκυροι και σοβαροί οικονομικοί παρατηρητές που έχουν κάνει επανειλειμμένα απόλυτα επιτυχημένες οικονομικές προβλέψεις σημειώνουν στο defencenet.gr ότι "Αποκλείεται να κλείσει κάτω από 7% η ύφεση στην Ελλάδα το 2012, όπως επίσης αποκελίεται να μην έχουμε νέα υψηλή ύφεση του 2013. Θα πρέπει να είμαστε πολύ τυχεροί να έχουμε μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου και να έχουμε ανάκαμψη στη ναυτιλία και την βιομηχανία για να κρατηθεί η ύφεση σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 2% του 2013. Για το 2012 δεν συζητάμε. Πρακτικά η χρονιά ήδη έχει κλείσει ως οικονομικά αποτελέσματα"
Η ύφεση στην ευρωζώνη (μέσος όρος) θα φτάσει το -0,3% το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται ανάπτυξη 1%. Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι 0% για το 2012 και ανάπτυξη +1,3% το 2013.
Αρνητική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από το 17,7% το 2011 στο 19,7% το 2012 και στο 19,6% το 2013.
Εδώ αναδεικνύεται η αποτυχία ή η ανικανότητα των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ενώ ήδη έχουμε 21,5% ανεργία με ανοδική τάση κάθε μήνα, αυτοί λένε ότι έχουμε 19,7%! Πόσο περισσότερο απάτη μπορεί να είναι τα στοιχεία που δίνουν;
Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία (24,4% το 2012 και 25,1% το 2013).
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στο 9,1% του ΑΕΠ το 2011, για να μειωθεί σε 7,3% το 2012 και να αυξηθεί στο 8,4% το 2013. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για το 2013 βασίζονται στο υποθετικό σενάριο ότι δεν θα αλλάξει σε σχέση με σήμερα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύσει.
Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 165,3% του ΑΕΠ το 2011, θα μειωθεί στο 160,6% το 2012, για να φτάσει στο 168% το 2013.
Και εδώ ο στόχοι έχει αναθεωρηθεί. Για να φτάσουμε το 120% που είναι ο βασικός στόχος του Μνημονίου το 2020 πρέπει να πέφτει το έλλειμμα ... 7% περίπου κατ'έτος!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
_____
"Μέρκελ-Ολάντ έχουν ένα μήνα για έξοδο της Ελλάδας"!
Ο Αχιλλέας πληγωμένος στο μοναδικό τρωτό σημείο του σώματός του, την πτέρνα του, αλλά γονατιστός μπροστά στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο (του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς) στο χέρι, κοσμεί το τελευταίο τεύχος του Economist, σε μια σύνθεση το Jon Berkeley.
«Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης», τιτλοφορείται το τεύχος, που προειδοποιεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχουν μόνο ένα μήνα στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν την Ευρώπη και να την προστατεύσουν από τις παρενέργειες της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Το γνωστό για τις ευρωσκεπτικιστικές απόψεις του βρετανικό περιοδικό - στο εξώφυλλο του αμέσως προηγούμενου τεύχους του εμφάνιζε τον Ολάντ να βγαίνει από το εκλογικό παραβάν και ρωτούσε τους αναγνώστες του «πόσο επικίνδυνος είναι αλήθεια;» - αναλύει στο κύριο άρθρο του τις αναντιστοιχίες λόγων και προθέσεων των Ευρωπαίων ηγετών (σσ. οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τον όρο «Ευρωπαίοι» όταν αναφέρονται σε όσους βρίσκονται από την απέναντι πλευρά της Μάγχης και όχι για να αυτοχαρακτηριστούν).
Ο Economist στο ανυπόγραφο, όπως όλα, άρθρο του αναφέρει ότι ο Ολάντ (αποφεύγει να τον χαρακτηρίσει και πάλι επικίνδυνο) έχει δίκιο να πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται αναπτυξιακά μέτρα και θεωρεί ότι η Μέρκελ θα δεχόταν με ευχαρίστηση να συμπεριλάβει στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ασχέτως αν δεν το παραδέχεται. Οπως επίσης θεωρεί το περιοδικό ότι η Μέρκελ αναγνωρίζει ότι η οικονομία της χρειάζεται λίγο περισσότερο πληθωρισμό και μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μισή αλήθεια είναι ότι οι Βορειοευρωπαίοι δεν της δείχνουν την εμπιστοσύνη, ούτε της δίνουν πιστώσεις, παρά τις θυσίες που έχει κάνει. Διότι είναι φανερό ότι η χώρα δεν πρόκειται ουδέποτε να καταφέρει να πληρώσει τα χρέη της. «Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση;», αναρωτιέται το περιοδικό.
Και απαντά: «Ισως, αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χάος, καταστροφή των καταθέσεων, ενώ πιθανότατα σύντομα τα οφέλη από την υποτίμηση του νομίσματος και την ανταγωνιστική ώθηση που θα λάβει η χώρα να εξανεμιστούν πολύ σύντομα, όπως συνέβη στις άλλες χώρες».
Διαβάστε σχετικά και ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ του defencenet.gr to άρθρο με τίτλο "Αν μας βγάλουν από το ευρώ μπαίνουν στην... κόλασή τους" http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=41547&Itemid=139
Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη πιθανώς να είναι καλύτερα με την Ελλάδα στους κόλπους της, εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες και εξ αιτίας της ελλιπούς προετοιμασίας που έχει γίνει για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας. «Η Ελλάδα συμφέρει να μείνει στο ευρώ, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Η έξοδός της μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη. Η Μέρκελ και ο Ολάντ έχουν μόνο ένα μήνα για να προετοιμαστούν για κάτι τέτοιο. Εχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για να κάνουν», καταλήγει ο Economist.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου