Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Μετά τις εκλογές και σε πορεία για τις επόμενες ... 6

Μολυβιάτης - Φράγκος στο Σικάγο:"Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ισχυρότερες από ποτέ"

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=14643

"Η κρίση δεν έχει αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα έναν πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, υπογραμμίζοντας ότι "θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα".


Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις "άριστες σχέσεις" μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ Αμερικανοί πολιτικοί της περιοχής εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον Ελληνικό λαό.
Ο κ. Μολυβιάτης, αναφέρθηκε καταρχήν στη φιλοξενούσα χώρα, "έναν στενό φίλο και σύμμαχο, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα μοιράζεται μακροχρόνιους δεσμούς γνήσιας φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κοινών θεμελιωδών αξιών", όπως είπε, προσθέτοντας: "Αγωνιζόμενες για ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται πάντα η μία δίπλα στην άλλη, σε δύσκολες αλλά και ειρηνικές περιόδους και αποστολές".

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι "σήμερα, οι διμερείς μας σχέσεις είναι τόσο δυνατές όσο ποτέ. Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τη βαθιά μας εκτίμηση για την σταθερή υποστήριξη που η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ομπάμα προσωπικά έχουν προσφέρει στην Ελλάδα από την αρχή της τρέχουσας οικονομικής κρίσης".

Στη συνέχεια, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στα "επιτεύγματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και των ηγετών της", σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Είμαστε περήφανοι για εσάς. Ενώ δουλεύετε σκληρά και αριστεύετε στις ΗΠΑ, κρατήσατε την Ελλάδα, την πατρίδα των προγόνων σας, ζωντανή μέσα στην καρδιά σας. Συνδυάζετε τα καλύτερα στοιχεία και από τις δυο χώρες. Και έχετε καταστεί η καλύτερη απόδειξη των σταθερών δεσμών και αξιών που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ. Και αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη της Εκκλησίας μας. Θα ήθελα ακόμη να καλωσορίσω πολλούς φίλους από την αμερικανικοεβραϊκή κοινότητα, της οποίας οι στενοί δεσμοί και οι επαφές με την ελληνική διασπορά παρουσιάζουν μεγάλο δυναμισμό και προοπτική, κάτι που θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε περαιτέρω".

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που ταλανίζει τη χώρα μας, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι "αυτή την στιγμή, η Ελλάδα περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο γεμάτη προκλήσεις. Αντιμετωπίζει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με πραγματικές αντιξοότητες και έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση. Αλλά, ξέρετε επίσης, ότι για μας οι κρίσεις δεν είναι άγνωστες. Έχουμε περάσει δύσκολες περιόδους στο παρελθόν. Και στο μυαλό μου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι, όπως και στο παρελθόν. Όλοι μαζί θα βγούμε πιο δυνατοί και θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να χτίσουμε ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον για τις μελλοντικές γενιές".

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι "η κρίση δεν έχει αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα έναν πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο σταυροδρόμι ηπείρων, να αποτελεί πύλη για το εμπόριο και τις ενεργειακές μεταφορές, με μια ζωτικής σημασίας γεωστρατηγική θέση. Είναι παράγοντας σταθερότητας δίπλα σε μια άστατη γειτονιά. Έχει εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο".

Καταλήγοντας, μίλησε για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. "Εκπροσωπώ μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας η βασική αποστολή είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "ωστόσο, μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αύριο (σήμερα), οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα στείλουν για μια ακόμη φορά ένα θετικό, αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στους βόρειους γείτονές μας, ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές, εφόσον εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη Συμμαχία. Και για μια ακόμη φορά επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των Κύπριων αδελφών μας, καθώς συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επανένωση της νήσου".

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις "άριστες σχέσεις" της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας την 60χρονη συνεργασία μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, μιας και φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στη Συμμαχία. Ο κ. Φράγκος επισήμανε ότι οι δυο χώρες ήταν πάντα μαζί, στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγωνιζόμενες για "κοινές αξίες".
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε επίσης για τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διέρχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας τη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικότερα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, για την οποία εξέφρασε θαυμασμό, ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες για την στήριξή της προς την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας

Αμερικανοί πολιτικοί της περιοχής μίλησαν για τις "στενές σχέσεις" Ελλάδας και ΗΠΑ, τη "διαχρονική προσφορά" της χώρας μας στη Συμμαχία, σημειώνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί στην "ίδια πλευρά" σε όλους τους πολέμους και ότι η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο τη Δημοκρατία. Επίσης, τόνισαν με έμφαση ότι θα είναι δίπλα στον Ελληνικό λαό σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα μας σύντομα θα προχωρήσει στην ανάκαμψη, χωρίς να παραλείψουν να επισημάνουν ότι πρόκειται για μια "πολύ όμορφη χώρα" που θέλουν να επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Συμμετοχή στελεχών Ομογένειας

Την εκδήλωση διοργάνωσε η γενική πρόξενος της χώρας μας στο Σικάγο, Ιωάννα Ευθυμιάδου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς και για το γεγονός ότι φέτος είναι η 60η επέτειος συμμετοχής της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βασίλης Κασκαρέλης. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, η Τζιν Σασίν, Δημοκρατική γερουσιαστής, o Πατ Κουίν, κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόι, ο Τζέσι Κλαρκ, υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας και η Στεφανί Νίλι, υπουργός Οικονομικών. Συμμετείχαν ακόμα ο Αλέξης Γιαννούλιας, μέλος της Επιτροπής της πόλης του Σικάγου για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, πρόεδρος του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης HALC, ο Άντριου Άθενς, πρώην πρόεδρος του ΣΑΕ, και αρκετοί άλλοι παράγοντες της Ομογένειας στο Σικάγο.

___________

Γυρνάμε στην εποχή Όθωνα! Τρόϊκα τότε και τώρα. Ανάλυση Stratfor

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=9385


Η ανάλυση του Stratfor που είναι ταυτόχρονα και μία ιστορική αναδρομή των κρίσεων χρέους της Ελλάδας από τη γέννησή της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Κυρίως για τις εκπληκτικές και επαναλαμβανόμενες …συμπτώσεις του παρελθόντος μας με το δραματικό παρόν που ζούμε. Διαβάστε για την τρόϊκα που είχαμε επί …Όθωνα -κι όχι μόνο τότε- για τα δάνεια που μας έβαζαν να παίρνουμε με το ζόρι ,πολλά από τα οποία προορίζονταν για αγορά όπλων! Κι άλλα πολλά που προκαλούν πραγματικά τεράστια ερωτηματικά για τους κύκλους που κάνει η ιστορία!

Η Ελλάδα δεν είναι “ξένη” ως προς τις οικονομικές κρίσεις ,όπως η σημερινή. Η χώρα είναι χρεωμένη από την ανεξαρτησία της κι έχει περάσει από ένα κύκλο δανεισμού πολλές φορές.Οι ξένες δυνάμεις είχαν πάντα ενδιαφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ελλάδα και πάντα συμφωνούσαν στην αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Το μόνο νέο στοιχείο σ΄ αυτή τη κρίση είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πια τόσο μεγάλη στρατηγική σημασία ,όπως είχε πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Υπερχρεωμένο γεννήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος μετά από τον αγώνα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1821-1832).Χρειάστηκε η αποφασιστική δυτική επέμβαση το 1827 για να γύρει η πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας σ΄ αυτή τη σύγκρουση. Ο πόλεμος είχε διαταράξει το εμπόριο στην Ανατολική Μεσόγειο και η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι ένα κενό εξουσίας στην περιοχή θα έδινε τη δυνατότητα στη Ρωσική Αυτοκρατορία να βρει τη πρόσβαση που πάντα επιθυμούσε στη Μεσόγειο. Προσπάθησαν λοιπόν να περιορίσουν αυτή την επέκταση μ΄ ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Όταν η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της ήταν αυτές οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις -Γαλλία. Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία- που διαπραγματεύτηκαν τους όρους της ανεξαρτησίας.

Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1832,ανέφερε το Βασίλειο της Ελλάδας ως μία μοναρχία στην οποία διορίστηκε βασιλιάς ο πρίγκηπας της Βαυαρίας Όθωνας,17 ετών τότε. Λόγω της νεαρής ηλικίας του είχε δίπλα του ένα “συμβούλιο αντιβασιλέων” οι οποίοι ήταν τρεις βαυαροί σύμβουλοι που έγιναν γνωστοί ως τρόϊκα! Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και τώρα για το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ.


Τότε την εποχή του Όθωνα ένα μέλος της τρόϊκας είχε καθοριστικό ρόλο: ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Josef Ludwig von Armansberg,διορίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον των Οθωμανών δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μεγάλο εξωτερικό χρέος, για το οποίο υπήρξε αδυναμία πληρωμής του το 1826. Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις συμφώνησαν σε νέο δάνειο 600 εκατομμυρίων φράγκων. Ως προϋπόθεση ,οι τρεις χώρες είχαν διπλωματικούς αντιπροσώπους στην Αθήνα οι οποίοι είχαν την εποπτεία της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Μεγάλες Δυνάμεις ήθελαν να ελέγχουν την απόδοση των δανείων τους.

Η μοναδική πηγή εσόδων για την Ελλάδα ήταν η γεωργία. Τα δάνεια δόθηκαν σε αγρότες για να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους σε γη που είχε κρατικοποιηθεί μετά το πόλεμο. Οι όροι των κρατικών δανείων που έπαιρναν οι αγρότες όμως τους “έσπρωχναν” να ζητάνε δάνεια από λίγους ιδιώτες οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε μεγάλα κεφάλαια, ήταν μέλη της ελληνικής διασποράς ή έμποροι.

Αυτό δημιούργησε ένα κύκλο χρέους όπου οι προσπάθειες του κράτους να εξοφλήσει τα χρέη του οδηγούσε τον πληθυσμό του σε όλο και μεγαλύτερα…χρέη.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας βρέθηκε σε αδιέξοδο το 1870. Η αδυναμία της στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους συνέχισε να την κρατά εκτός από τις διεθνείς πιστωτικές αγορές . Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας προκάλεσε άλλη μια δυτική επέμβαση.

Η επιταχυνόμενη παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το κενό εξουσίας σε νέα ανεξάρτητα κράτη των Βαλκανίων ανησυχούσαν τους Δυτικούς. Αμέσως μετά το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία ήθελαν να αυξήσουν την στρατιωτική ισχύ της Ελλάδος. Ήθελαν να γίνει η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να ενεργούν ως μεσάζοντες του ελληνικού δημοσίου και ξένων πιστωτών για να διευκολύνουν τη παροχή νέων δανείων! Η Ελλάδα αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες αλλά και το χρέος της. Το 1893 έρχεται νέα αδυναμία πληρωμής.

Η Αθήνα αδυνατώντας να διαπραγματευτεί “παρέδωσε” την οικονομική και φορολογική πολιτική της σε μία Διεθνή Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου που αποτελούνταν από εκπροσώπους των ομολογιούχων -Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και Αυστροουγγαρία- η οποία επέβαλε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία .

Αυτή η επιτροπή καθόριζε τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας η Αθήνα σημείωσε κάποια πρόοδο στον εξορθολογισμό του προύπολογισμού της ,μεταρρύθμισε το τραπεζικό της σύστημα και έκανε κάποιες αλλαγές. Παρόλα αυτά η οικονομική της ανάπτυξη ήταν μικρή. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούσαν περισσότερο στις πληρωμές των δανείων της Ελλάδας. Πολύ λίγα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να επενδυθούν στην ανάπτυξη.

Παρά τη προσάρτηση της Θεσσαλίας το 1881 που θα μπορούσε να κάνει τη χώρα αυτάρκη σε σιτηρά, η χώρα παρέμεινε μεγάλος εισαγωγέας σιταριού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επιπτώσεις δύο Βαλκανικών Πολέμων, ενός Παγκοσμίου Πολέμου, ενός Ελληνοτουρκικού και η μεγάλη ύφεση,ήταν πάρα πολύ μεγάλες για την ελληνική οικονομία. Το 1932 ήρθε νέα αδυναμία πληρωμών.

Μέχρι το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι “χορηγοί “ της βρίσκονταν σε οικονομικά ερείπια. Το Μάρτιο του 1947 το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να τερματίσει την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Ο εμφύλιος που ξεκίνησε στην Ελλάδα ,μεγιστοποίησε την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης και έθεσε θέμα ελέγχου των στρατηγικών σημείων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα -στρατιωτική και οικονομική- εμπόδισε την επιρροή των κομμουνιστών στην χώρα.

Το 1981 η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της ΕΟΚ. Η Ελλάδα έλαβε μεγάλα δάνεια και επιδοτήσεις ,εκτός από τις αμερικανικές ενισχύσεις. Παρόλα αυτά από τις αρχές του 1990,η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού ,οδήγησαν το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εποπτεύει τα οικονομικά της χώρας.

Τα σημερινά προβλήματα στην Ελλάδα

Μεγάλο εξωτερικό χρέος, μεγάλες αμυντικές δαπάνες, ένα αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα ,αποκλεισμός από τις αγορές είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Το στρατηγικό ενδιαφέρον μεγάλων δυνάμεων τα τελευταία 200 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν και πολλά.

Δεν είναι σαφές πόσο σημαντική είναι για τις ξένες δυνάμεις η πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό σύστημα και η όποια αποτυχία της θα έχει επιπτώσεις. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι η σωτηρία της Ελλάδας είναι το “κλειδί” για τη δική τους οικονομική σωτηρία, τότε ίσως η Ελλάδα να μην έχει χάσει τη στρατηγική αξία για τη Δύση. Αυτό μένει να αποδειχτεί.

____

Ο Σκοπιανός υπ. Άμυνας ζήτησε να δει τον Φράγκο στο Σικάγο. "'Οχι" η απάντηση

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=14645

Με το που προσγειώθηκε στο Σικάγο ο ΥΕΘΑ Φ.Φράγκος,ενημερώθηκε ότι ο Σκοπιανός υπουργός Άμυνας, θέλει να τον συναντήσει. Η απάντηση Φράγκου ήταν αρνητική. Επικαλέστηκε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα για να αποφύγει τη συνάντηση.

Οι Σκοπιανοί έχουν ανέβει στο άρμα των Τούρκων σ΄ αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο προσπαθώντας να πιέσουν για την ένταξή τους. Ωστόσο τα μηνύματα που έχουν πάρει από πριν είναι τελείως αρνητικά. Άπαντες έχουν πει ότι θέμα ένταξής τους δεν πρόκειται καν να συζητηθεί.

Η κίνηση του Σκοπιανού να ζητήσει συνάντηση με τον Φράγκο δείχνει ότι η αντιπροσωπεία των Σκοπίων βρίσκεται σε δύσκολη θέση ,παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι που θα τους επέτρεπε να έχουν την παραμικρή ελπίδα για κάτι θετικό σ΄ αυτή τη Σύνοδο. Εκτός αν τέτοιο κλίμα τους είχαν δημιουργήσει οι γείτονές μας Τούρκοι. Υπενθυμίζουμε ότι κ. Μπαγίς είχε φθάσει στο σημείο να μας ...συμβουλεύσει να ασχολούμαστε με τα οικονομικά μας κι όχι με τα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα