Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010 - 06:59

Παιγνίδια στο Αιγαίο...

Οι Τούρκοι προειδοποιούν οποιοδήποτε ελικόπτερο πετάει πάνω από το Φαρμακονήσι να απομακρυνθεί, επειδή, λέει, βρίσκεται στην... τουρκική επικράτεια! Τα πολεμικά τους πλοία κάνουν τσάρκες στο Σούνιο και τα αεροπλάνα τους ασκήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αν αυτό δεν είναι σκηνικό θερμού επεισοδίου, πως αλλιώς μπορούμε να το πούμε;

Ήταν αναμενόμενο ότι με την Ελλάδα στο καναβάτσο, ελέω οικονομικής κρίσης, οι Τούρκοι θα πολλαπλασίαζαν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο. Οι άνθρωποι έχουν μία στρατηγική, ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνησή τους και την υπηρετούν πιστά: Θέλουν το μισό Αιγαίο.

Όσοι πιστέψαμε ότι η ένταξή μας στην Ευρώπη των ισχυρών θα εξασφάλιζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απατηθήκαμε οικτρά. Η κυρία Μέρκελ, για παράδειγμα, θεωρεί αδιανόητο να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για την ελληνική κρίση και πολύ καλά κάνει. Από την άλλη δεν μας λέει κάτι για το γεγονός ότι η Γερμανική Οικονομία αναπτύσσεται πουλώντας και όπλα σε Ελλάδα και Τουρκία. Τώρα, τι διάολο σχέση είναι αυτή που αφήνεις τον φίλο και συνέταιρό σου μόνο σε μία τέτοια περίσταση, όπου του επιβουλεύονται τα σύνορά του, αυτό είναι κάτι που μόνο όσοι διακατέχονται από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, όπως η κυρία Μέρκελ, μπορούν να το απαντήσουν.

Δεν χρειάζεται να έχουμε ψευδαισθήσεις, το μάθημά μας το έχουμε πάρει πολλές φορές στο παρελθόν. Μόνοι μας θα τα βγάλουμε πέρα. Κι αν κάτι πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο είναι οι «φίλοι». Αν έχουμε τέτοιους φίλους, δεν ξέρουμε τι χειρότερο μπορούν να μας κάνουν οι οχθροί.

Η Τουρκία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια και υπό την διακυβέρνηση Ερντογάν να κάνει άλματα και στην Οικονομία και να ισχυροποιήσει τη γεωπολιτική της θέση. Τα έχουν κάνει περίφημα, την ώρα που εμείς χορεύαμε τσάμικο και νομίσαμε ότι με μία... κουμπαριά θα λύναμε όλα μας τα θέματα. Αν μη τι άλλο η Τουρκία έχει επιδείξει σοβαρότητα, πράγμα που έχει λείψει σε εμάς τα τελευταία χρόνια.


Καλή Ανάσταση! Θανάσης Μαυρίδης thanasis.mavridis@capital.gr

_____________

DOW JONES ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010 - 07:10

Ελλάδα: Απογοήτευση από το υψηλό κόστος δανεισμού

Των Nick Skrekas και Costas Paris

ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) – Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα παρά τις δεσμεύσεις για περικοπές στον προϋπολογισμό και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει βοήθεια στην περίπτωση που η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.

«Υπάρχει απογοήτευση ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα», τόνισε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι οι αγορές προφανώς περιμένουν η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας.

Ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος καταλόγισε ως σφάλμα την έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων για το πώς και το πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε.

«Η ασάφεια του πακέτου στήριξης της Ε.Ε. διατηρεί τα spreads σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι υπογραμμίζουν τις κυβερνητικές ανησυχίες ότι τα υψηλά premium που οι επενδυτές απαιτούν πριν αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να διογκώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού και να υποδαυλίσουν τις προσπάθειες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Παραμένοντας πάνω από το 6% την Τετάρτη, οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διατηρήθηκαν πάνω από το διπλάσιο των γερμανικών.

Το νέο επταετές ομόλογο της Αθήνας ύψους 5 δισ. ευρώ εκδόθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα, ωστόσο ακόμη και το υψηλό επιτόκιο του 6% δεν κατάφερε να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον.

Το ετήσιο κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια αυξήθηκε την Τετάρτη στα 343.000 ευρώ από 333.500 την αμέσως προηγούμενη ημέρα, και 303.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εταιρεία CMA Data Vision.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τις διαβεβαιώσεις ότι τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας έχουν επιλυθεί.

Η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι σαν να κυνηγάς χίμαιρες, ανέφερε ο αναλυτής της Commerzbank AG, Lutz Karpowitz σε ενημερωτικό report.

«Τα αυξημένα επιτόκια περιορίζουν τις όποιες περικοπές πραγματοποιούνται», τόνισε. «Αυτό επηρεάζει το ευρώ καθώς γίνεται όλο και πιο πιθανό η Ελλάδα να μην μπορεί να επιλύσει μόνη τα προβλήματά της».

Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του ευρώ ήταν αυτές που έκαναν του Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν την περασμένη εβδομάδα, όταν δεσμεύτηκαν για την διάθεση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης ύψους 23 δισ. ευρώ στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Ωστόσο η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί με επιτόκια αγοράς.

Τα διφορούμενα του σχεδίου δεν έπεισαν τις αγορές. Το ευρώ παραμένει υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, καθώς διαπραγματευόταν στα 1,3431 δολάρια την Τετάρτη, αρκετά χαμηλότερα από τη βραχυπρόθεσμη ώθηση πάνω από τα 1,35 δολάρια την Τρίτη.

Στις αγορές επίσης κυριαρχεί αβεβαιότητα για την πολιτική ικανότητα της κυβέρνησης στο να προχωρήσει στη δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα τρέχοντα επίπεδα κοντά στο 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – τέσσερις φορές το όριο του 3% της Ε.Ε.

Μόλις την Τετάρτη, Έλληνες δικηγόροι και συμβολαιογράφοι ξεκίνησαν απεργία δύο ημερών διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας 21% στις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων ενάντια στις περικοπές του προϋπολογισμού που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αυτό το χρόνο.

Ο Στάθης Ανέστης, εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι οι χρηματαγορές δεν έχουν επιβραβεύσει τις οδυνηρές περικοπές με πιο ήπιους πιστωτικούς όρους.

«Ίσως χρειάζεται χρόνος να πειστούν οι αγορές ωστόσο θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα από το πικρό χάπι που καταπίνουν οι εργαζόμενοι», τόνισε ο Ανέστης.

Το κλίμα κατά της κυβέρνησης ενισχύεται και μεταξύ των επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι για το ενδεχόμενο οι δημοσιονομικές περικοπές να παρατείνουν την ύφεση στην Ελλάδα για ακόμη δύο χρόνια.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πακέτο στήριξης που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα.

«Η πρόσφατη εμπειρία μας στις εκδόσεις ομολόγων, το περιορισμένο ενδιαφέρον και τα διευρυμένα spreads επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορείς να εκβιάζεις την συμπεριφορά των αγορών και ότι δεν έχουν πειστεί από την χαρά και αισιοδοξία της κυβέρνησης», σχολίασε ο Σταϊκούρας.

«Επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι τα αποτελέσματα από τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών πρέπει να αξιολογηθούν με διαύγεια και επιφυλακτικότητα», σημείωσε.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει 20,39 δισ. ευρώ μέσω διάθεσης ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι συνολικές δανειακές της ανάγκες διαμορφώνονται στα 54 δισ. ευρώ.

Το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους τον Απρίλιο και το Μάιο ανέρχεται περίπου στα 23 δισ. ευρώ, ενώ κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να δανειστεί ακόμη 10 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους δύο μήνες για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό και την αναχρηματοδότηση.

© Dow Jones Newswires

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα