Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Σε ισχύ τα επιπλέον μέτρα από τον Ιούλιο

OIKONOMIA

Σε ισχύ τα επιπλέον μέτρα από τον Ιούλιο

Του Γιάννη Αγγέλη

Αύριο το αργότερο "πέφτουν" οι υπογραφές της Κυβέρνησης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραπτό κείμενο της απόφασης για την τελική μορφή του νέου Προγράμματος Σταθερότητας, που δρομολογεί την έναρξη εκταμίευσης του "πακέτου στήριξης" στο α΄ δεκαήμερο του Μαΐου.

Η διάχυση της απειλής χρεοστασίου και σε άλλες χώρες μετά την Ελλάδα –αφούπροηγήθηκαν οι υποβαθμίσεις από την S&P– “έπεισε” την Γερμανία να ενδώσει στη συμφωνία επίσπευσης εκταμίευσης της "βοήθειας" προς την Αθήνα.

Το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας που ετοιμάζεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα –όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο– έχει καθυστερήσει όχι τόσο λόγω των διαπραγματεύσεων για τη σκληρότητα ή μη των μέτρων (η Κυβέρνηση τα έχει αποδεχθεί όλα), αλλά από τη διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πότε αρχίζει και πόση θα είναι η διάρκεια του Προγράμματος!

Όπως αναφέρεται στο σημερινό τεύχος του “Κεφαλαίου” μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία καθώς το ΔΝΤ επιμένει η αρχή του Προγράμματος να περιλάβει το β΄ εξάμηνο του 2010 και να καλύψει όχι μόνο το 2011 και 2012, αλλά να φθάσει μέχρι και το 2014 και να αφορά το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να ξεπεράσει τις 10 μονάδες του ΑΕΠ δηλαδή τα 25 περίπου δισ. ευρώ.

Στην πρόταση αυτή προϋπόθεση είναι η εκκίνηση της εφαρμογής ορισμένων από τα μέτρα (φορολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά) από την 1η Ιουλίου και όχι από 1/1/2011. Αυτό σημαίνει επίσπευση της νέας ρύθμισης για τις εκ νέου αυξήσεις σε ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους, Ακίνητα, εργασιακά κ.ά.

Αντίθετα η Επιτροπή φέρεται να επιμένει στο "γράμμα" του κοινοτικού νόμου και προτείνει τριετή διάρκεια του Προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί την απαίτηση της κας Μέρκελ που ζητά μηνιαίο (!) και όχι κάθε τρίμηνο έλεγχο της εκτέλεσης του Προγράμματος...

Και οι δύο όμως συμφωνούν, ότι κάθε οικονομικός στόχος περικοπής δημόσιας δαπάνης θα συνδέεται με ορισμένη χρονική διάρκεια και με ασφαλιστική δικλείδα, την υποκατάσταση τυχόν αποκλίσεων με ισόποση περικοπή από τον ίδιο τομέα δραστηριότητας...

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο αύριο και να ανακοινωθεί την Κυριακή.

Παράλληλα "τρέχουν" οι διαδικασίες για την προώθηση των διμερών δανείων, μετά τη στροφή που υποχρεώθηκε να κάνει η κα Μέρκελ, όταν την Τετάρτη φάνηκε να διαχέεται και σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) η πίεση στα κρατικά ομόλογα με τις υποβαθμίσεις που έγιναν στο πορτογαλικό και ισπανικό δημόσιο χρέος από την S&P (όπως έκανε και με την Ελλάδα).

Την Δευτέρα ο κ. Σόϊμπλε καταθέτει στη γερμανική Βουλή την νομοθετική ρύθμιση στην βάση της οποίας θα υπογραφεί η σύμβαση (που βρίσκεται ήδη στο γραφείο της κας Μέρκελ) για την εκχώρηση δανείου στην Ελλάδα.

Πληροφορίες του “Κεφαλαίου” αναφέρουν ότι το πλαίσιο των διμερών δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες θα αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ για την τριετία (πέραν εκείνων του ΔΝΤ).

Το πλαίσιο αυτό δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεσμεύει τα διμερή δάνεια να αποπληρώνουν λήξεις προηγούμενων δανείων και όχι να καλύπτουν τρέχοντα ελλείμματα...

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι "η Ελλάδα συμφώνησε με τα νέα μέτρα λιτότητας των 24 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν τριετές πάγωμα των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, σε αντάλλαγμα των δανείων από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT ότι εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη

*
Στην τελική ευθεία τα νέα μέτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα