Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Αντίο μισθοί... καλημέρα φόροι!


Αντίο μισθοί... καλημέρα φόροι!


Του Στέλιου Κράλογλου

Περισσότερες από 200 σελίδες περιλαμβάνει η σημαντικότερη ίσως συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα μετά από την μεταπολίτευση προκειμένου να διασφαλίσει το πακέτο στήριξης ύψους 120 δισ. ευρώ. Το κείμενο που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο αύριο, θα αποτελεί οδηγό διακυβέρνησης και χάραξης οικονομικής πολιτική για την χώρα μας. Θα είναι όμως και το διαβατήριο για το φθηνό χρήμα που χρειάζονται τα κρατικά ταμεία. Το αντίτιμο όμως θα είναι βαρύ:

Με δύο μισθούς και συντάξεις το χρόνο λιγότερες θα πρέπει να μάθουν να ζουν εκατομμύρια πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο για τα φθηνά δάνεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Και ο λογαριασμός δεν σταματά εκεί! Οι δανειστές μας, ζητούν αυξήσεις φωτιά στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ο πρωθυπουργός προϊδέασε τους κοινωνικούς φορείς για το σκληρό πρόγραμμα τριετίας που ουσιαστικά... μας επιβάλλουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

* Ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο φαίνεται ότι τελικά θα κοπούν,

* ενώ παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται και οι αυξήσεις.

* Όσον αφορά τις συντάξεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μαχαίρι μάλλον θα μπει στη 13η και την 14η αν και απ’ ό,τι φαίνεται θα γλυτώσουν οι πολύ χαμηλές συντάξεις.

* Οι υψηλές συντάξεις θα μειωθούν ίσως και κατά 15%.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα. Πολλά είναι τα σενάρια που έχουν τεθεί τις τελευταίες στο τραπέζι. Όπως:

* η ενσωμάτωσή δώρων και επιδόματος αδείας στους 12 καταβαλλόμενους μισθούς αλλά και
* η καταβολή του ποσού αυτού κάθε μήνα ως πριμ παραγωγικότητας.

Οδυνηρά ωστόσο θα είναι τα ανταλλάγματα την ώρα μάλιστα που οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να μπουν στον πάγο για 3 έως 5 χρόνια. Επίσης φαίνεται να διπλασιάζεται στο 4% το ποσοστό των απολύσεων και να καταργείται το μαξιλάρι της διαιτησίας όπου οι εργαζόμενοι προσέφευγαν εξασφαλίζοντας αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.

Με ψαλιδισμένους μισθούς και συντάξεις οι καταναλωτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Κομισιόν και ΔΝΤ ζητούν:

* Να αυξηθεί ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 21% στο 23% ίσως και στο 25%.

* Και κατώτερος που επιβάλλεται στα τρόφιμα και τις ΔΕΚΟ να ανέβει από το 10% στο 11% ίσως και το 12%.

* Στο τραπέζι έχει πέσει και σενάριο για νέα αύξηση των ειδικών φόρων στην κατανάλωση κατά 10%.

* Κάτι που σημαίνει ότι η τιμή στα τσιγάρα θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ το πακέτο.

* Στα ποτά η αύξηση θα προσεγγίζει το 1 ευρώ.

* Ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης θα ξεπεράσει το 1,55€.

Κυβέρνηση, Κομισιόν και ΔΝΤ καταλήγουν σε σαφές χρονοδιάγραμμα για μείωση του ελλείμματος κατά 5% φέτος και 5% το 2011. Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να εξοικονομηθούν 24 δισ. ευρώ για να μην χρειαστούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα