Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Που το πάει η Τουρκία


Το παιγνίδι των τούρκων στο Αιγαίο κλιμακώνεται επικίνδυνα εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα.
Τα τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα εκτός από την κλασσική πρακτική της παραβίασης των χωρικών μας υδάτων και του εναέριου χώρου μας,παρενοχλούν πια συνεχώς τα μέσα της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX που περιπολούν για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, αλλά φθάνουν, όπως χθες και στο ακρότατο σημείο να επιχειρούν ελέγχους σε ελληνικά επιβατηγά πλοία ανοιχτά του Σουνίου!

Οι λόγοι που οι Τούρκοι μας προκαλούν με αυτό τον ακραίο τρόπο είναι τρεις.

Ο πρώτος είναι η εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει αδυνατίσει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

Κανείς στην Ευρώπη δε θα έχει διάθεση να ακούσει τώρα την Ελλάδα να γκρινιάζει εκτός από τα οικονομικά της προβλήματα και για τα ανοιχτά εθνικά της θέματα. 'Αρα είναι ιδανική περίοδος για να "γκριζάρουν" κι άλλο περιοχές και καθεστώς στο Αιγαίο.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας. Η διαμάχη Ερντογάν - στρατηγών όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονται συλλήψεις ακόμη και κορυφαίων στρατιωτικών με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης. Οι στρατιωτικοί επιδιώκουν με κάθε μέσο να δείξουν ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί εθνικοί ηγέτες. Και το Αιγαίο είναι εξαιρετικό πεδίο.

Ο τρίτος λόγος έχει επίσης να κάνει με την κρίση. Μέσα στα πολλά που ακούστηκαν κατά τη διάρκειά της ήταν και η κοινή διάθεση των κυβερνήσεων Αθήνας και 'Αγκυρας για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στη διεθνή πολεμική βιομηχανία και κυρίως στην αμερικάνικη που αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χάσει τεράστια έσοδα. 'Εσοδα που αυτό το διάστημα τα έχει μεγάλη ανάγκη αφού η ύφεση της αμερικάνικης οικονομίας δεν μπορεί να αντέξει μια ακόμα περικοπή.

Έτσι πάρα τις πολύ τεταμένες σχέσεις Η.Π.Α. - Τουρκίας με αφορμή την αναγνώριση από το κογκρέσο της γενοκτονίας των Αρμενίων τα "υπόγεια ρεύματα" επικοινωνίας των δυο χωρών βρίσκουν αυτό το σημείο για να επικοινωνήσουν."Φορτίζουν" με ένταση το Αιγαίο ώστε κανείς να μη διανοηθεί περικοπές στους εξοπλισμούς.

Συνοπτικά η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση αφού εκτιμά ότι ειδικά αυτό το διάστημα έχει μόνο να κερδίσει από αυτή την πρακτική.
Η Ελλάδα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να υποβαθμίσει τα συμβάντα γνωρίζοντας την αδύναμη θέση της.

Το ερώτημα που δεν έχει απάντηση είναι τι θα συμβεί εάν "κάτι πάει στραβά"και δημιουργηθεί ένα θερμό επεισόδιο. Τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και καταστροφικές ειδικά για τη χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα