Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Κατηγορίες κατά Goldman Sachs για το ελληνικό χρέος

Κατηγορίες κατά Goldman Sachs για το ελληνικό χρέος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Απριλίου 2010, 06:38

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street άσκησε δίωξη κατά του οίκου «Goldman Sachs», με την κατηγορία ότι στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, που αναστάτωσε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, «εξαπάτησε πολλούς επενδυτές» του.

Συγκεκριμένα, ο οίκος κατηγορήθηκε ότι «σε συμπαιγνία» με μεγάλο «αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνων» --αυτό του πρώην υπουργού των Οικονομικών Πόλσον- επιχείρησε με τρόπο ανορθόδοξο να σώσει τα κεφάλαια από πολλά δικά της στεγαστικά δάνεια στον χώρο της κλυδωνιζόμενης αμερικανικής αγοράς ακινήτων.

Όλα αυτά, την ώρα που στην αγορά διεκινούντο αθρόα τραπεζικά δάνεια, με υψηλά επιτόκια μεν, αλλά με αποδέκτες πιστωτές με αμφίβολη πιστοληπτική ικανότητα.

Από την πλευρά του, ο χρηματοπιστωτικός οίκος χαρακτήρισε σε σχετική ανακοίνωση «αστήρικτες νομικά και αθεμελίωτες» τις κατηγορίες.

Οι ραγδαίες εξελίξεις συμπαρέσυραν καθοδικά τους βασικούς δείκτες πολλών χρηματιστηρίων στη Δυτική Ευρώπη, στα «κλεισίματα» της Παρασκευής, ενώ είχαν σαφώς ανασταλτικό χαρακτήρα στη συνεδρίαση της 1ης ημέρας στη Wall Street.

Για παράδειγμα, μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε ενδοσυνεδριακά ως και 12%.

Στο θέμα, νωρίτερα την εβδομάδα, ενεπλάκη -ουσιαστικά στο πλευρό της Goldman Sachs- και ο διοικητής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ( Fed), Μπεν Μπερνάνκι.

Καταθέτοντας στο Κογκρέσο ανέφερε πως η «Goldman Sachs» δεν παραβίασε καμία νομοθεσία, βοηθώντας την Ελλάδα να μειώσει το επίπεδο του δημόσιου ελλείμματός της στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τη διαδικασία των swaps.

«Εξετάσαμε τις συμφωνίες της Goldman Sachs με την Ελλάδα. Ανακαλύψαμε πως το 2000 και το 2001 υπεγράφη συμβόλαιο, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν να μεταβληθεί κατά τι το επίπεδο του χρέους και το ποσοστό του ελλείμματος που η Ελλάδα ανακοίνωνε στην Eurostat» τόνισε ο επικεφαλής της Fed ενώπιον της μικτής οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα