Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Οι «γκουρού» των καναλιών

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

Ενα φρούτο που ενδημεί εσχάτως στα διεθνή κι εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι «εκείνος-που-πρόβλεψε-τη-χρηματοπιστωτική-κρίση». Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεται κάποιος, που του απονέμεται ο τίτλος του «γκουρού», για να κάνει κάποιες μαύρες προβλέψεις. Βέβαια, από προβλέψεις έχουμε πήξει σ’ αυτόν τον κόσμο. Εχει προφητευτεί το τέλος του πλανήτη λόγω της τρύπας του όζοντος, το τέλος του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η διατροφική κρίση (καμιά δεκαριά φορές από τον Μάλθους και μετά), πέντε έξι μορφές γρίπης που θα σκοτώσουν χιλιάδες κ.ά. Επειδή λοιπόν υπάρχει πληθωρισμός προβλέψεων και οι προφήτες χάνουν σε αξία, απονέμονται σε διάφορους παράσημα εγκυρότητας του στυλ «αυτός-που-πρόβλεψε-τη-κρίση».

Ενας από αυτούς τους «γκουρού» είναι ο λαλίστατος Nouriel Roubini, ο οποίος, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, λέει ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρουν. «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι απαραίτητη», είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο καθηγητής του New York University και πρόεδρος της RGEmonitor.com. Τόνισε δε ότι η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο φαινόμενο του ντόμινο μεταξύ των υπόλοιπων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

Το πρώτο ερώτημα, βέβαια, είναι: πότε στην ευχή δουλεύει αυτός; Πότε προλαβαίνει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις, αφού βρίσκεται στα κανάλια πιο συχνά ακόμη και από την κ. Ξενογιαννακοπούλου; Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς βγάζει τόσο κατηγορηματικά συμπεράσματα από ένα χαοτικό σύστημα που είναι οι αγορές συν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων; Τα παράσημα του στυλ «ο προφήτης της κρίσης», που τα ρηχά ΜΜΕ τού απονέμουν, είναι τσίγκινα. Για να πούμε την αλήθεια, μέχρι και ο τελευταίος Κνίτης προέβλεπε την κρίση. Οποιοσδήποτε έμαθε δύο μαρξιστικά κολλυβογράμματα και είχε ακουστά τη θεωρία των οικονομικών κύκλων μπορούσε να προβλέψει την κρίση. Αυτό, εξάλλου, δεν είναι και η επίσημη θέση του Περισσού, ότι δηλαδή «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι ο καπιταλισμός θα φτάσει σε αδιέξοδο»; Γιατί δεν καλούν τον κ. Κολοζώφ να τους τα πει, αφού έχει μεγαλύτερη προϋπηρεσία στην πρόβλεψη της κρίσης;

Ενας δεύτερος «γκουρού» που συχνάζει στο Bloomberg είναι ένας επενδυτής ονόματι Mark Mobius. Αυτός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρέπει να πληρώσει 25-50 σεντς για κάθε δολάριο που χρωστάει. Δήλωσε ότι «η χρεοκοπία της “πλούσιας” Ελλάδας θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μετριαστεί η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη και να εξαλειφθούν οι φόβοι εξάπλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο». Θαύμα! Η λογική του δηλαδή είναι αφού δεν ήρθε η κρίση που προβλέψαμε να τη φτιάξουμε μπας και γλιτώσουμε τίποτε από τα CDS που στοιχηματίσαμε.

Η αλήθεια είναι ότι «προφήτες» δεν κυκλοφορούν μόνο στα δικά μας πρωινάδικα. Βρίσκονται παντού. Αλλά το δικό μας στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να συμμαζέψουμε τη χώρα. Οχι για να διαψεύσουμε τους μαϊντανούς των ξένων καναλιών, αλλά γιατί το αναπτυξιακό μοντέλο μας είναι σε αδιέξοδο. Με ή χωρίς τις αγορές, δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε. Κι αυτό δεν χρειάζεται κανένας «γκουρού» να μας το πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα