Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Μετανάστευση» σεισμών & Σεισμικότητα και σεισμικός κίνδυνος

Οπτικά φαινόμενα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010, 15:08

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, είμαι κάτοικος Ζακύνθου και ο παππούς μου είπε ότι παλιά είχε ακούσει ότι οι κάτοικοι είχαν δει λάμψεις στον ουρανό και μετά έγινε ο μεγάλος σεισμός.

Ισχύει κάτι τέτοιο; Εξηγείται επιστημονικά;


Απάντηση

Έχει αναφερθεί ότι είχαν παρατηρηθεί οπτικά φαινόμενα πριν από μεγάλους σεισμούς το 1840 στη Ζάκυνθο, το 1867 στη Λέσβο, το 1870 στην Άμφισσα και το 1886 στα Φιλιατρά.

Πολλές από αυτές τις αναφορές είναι αόριστες, αλλά το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες πιο πρόσφατα, άρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

Το πιο πιθανό είναι το φαινόμενο αυτό να δημιουργείται από την αλλαγή στο ηλεκτρικό πεδίο που συμβαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010, 15:08

_____________


«Μετανάστευση» σεισμών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010, 14:05

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, μετά από έναν μεγάλο σεισμό, πολλές φορές ακούω και διαβάζω τους φόβους των επιστημόνων για «μετανάστευση» των σεισμών σε γειτονικές περιοχές. Τώρα μετά τον σεισμό της Αϊτής είχαμε σεισμό στη Χιλή και μετά τον σεισμό στο Μεξικό.

Στην Ελλάδα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο;


Απάντηση

«Μετανάστευση» σεισμών έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου.

Το 1954 άρχισε σεισμική δραστηριότητα στη Θεσσαλία, συνεχίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο το 1964 και τελείωσε στη Δυτική Τουρκία το 1969.



Το ίδιο επανελήφθη το 1980 με σεισμική δραστηριότητα στη Μαγνησία, η οποία συνεχίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο το 1981 και στη Δυτική Τουρκία το 1983.

Θεωρείται, επίσης, πιθανό ότι ο σεισμός της Νικομήδειας 15-8-1999 διέγειρε τον σεισμό της Αθήνας στις 7-9-1999 και τον σεισμό της Σκύρου στις 26-7-2001.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010, 15:04

____________

Οι Επιφανειακοί Σεισμοί της Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Απριλίου 2010, 17:42

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, καλησπέρα σας και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Παρακολουθώντας τα διάφορα sites που καταγράφουν και μετρούν τους σεισμούς παγκοσμίως, παρατηρώ ότι πολλοί σεισμοί έχουν πολύ μικρό εστιακό βάθος, μερικοί μάλιστα 2 χλμ. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Και πόσο επικίνδυνο είναι;

Ευχαριστώ.

Απάντηση

Η παρατήρηση σας είναι απόλυτα σωστή. Το σύνολο των επιφανειακών σεισμών του Ελληνικού χώρου έχουν βάθη μέχρι 15 χιλιόμετρα. Επιφανειακοί σεισμοί με μεγαλύτερα βάθη μέχρι τα 40 χιλιόμετρα περίπου, συμβαίνουν στο τόξο νότια της Πελοποννήσου – Κρήτης - Ρόδου.



Είναι γεγονός ότι οι επιφανειακοί σεισμοί είναι περισσότερο καταστρεπτικοί σε σύγκριση με τους σεισμούς που συμβαίνουν σε μεγάλα βάθη.


Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Απριλίου 2010, 17:59

____________________


Σεισμικότητα και σεισμικός κίνδυνος

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Απριλίου 2010, 17:31

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, καταρχήν σας ευχαριστούμε και εσάς, αλλά και τη zougla.gr για την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση.

Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι πως όταν γίνεται σεισμός ακούμε εσάς τους σεισμολόγους να μιλάτε, για τη σεισμικότητα της περιοχής και επίσης για τον σεισμικό κίνδυνο της ίδιας περιοχής. Το ίδιο πράγμα δεν είναι; Υψηλή σεισμικότητα δεν συνεπάγει και υψηλό κίνδυνο;

Ευχαριστώ

Απάντηση

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Η σεισμικότητα και ο σεισμικός κίνδυνος, είναι δύο διαφορετικοί επιστημονικοί όροι.



Η σεισμικότητα μιας περιοχής καθορίζεται από τη συχνότητα επανάληψης και τα μεγέθη των σεισμών σε αυτή τη περιοχή. Η συχνότητα των σεισμών ορισμένου μεγέθους, μεταβάλλεται από περιοχή σε περιοχή. Για να οριστεί η σεισμικότητα μιας περιοχής, ορίζουμε τη συχνότητα των σεισμών για διάφορα διαστήματα μεγεθών.

Για παράδειγμα, από στατιστικές μελέτες, στη γη έχουμε κάθε χρόνο 2 σεισμούς με μέγεθος άνω των 8 Ρίχτερ, 20 σεισμούς με μεγέθη άνω των 7 Ρίχτερ, 100 σεισμούς με μεγέθη άνω των 6 Ρίχτερ και περίπου 3000 σεισμούς με μεγέθη άνω των 5 Ρίχτερ.

Με τον όρο σεισμικός κίνδυνος εννοούμε ένα μέτρο των δυσμενών συνεπειών των σεισμών για τον άνθρωπο, όπως είναι ο αριθμός των νεκρών και οι υλικές καταστροφές.

Καταστρεπτικοί σεισμοί στη γη πού προκαλούν πάνω από 500 θύματα κατά μέσο όρο γίνονται ανά 3 χρόνια. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών τον περασμένο αιώνα είχε υπερβεί το ένα εκατομμύριο, δηλαδή 10.000 νεκρούς ανά έτος περίπου.


Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Απριλίου 2010, 18:01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα