Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Σεισμικές

Τεκτονικές Πλάκες

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 19:44

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα ο γιός μου έμαθε στο σχολείο ότι οι σεισμοί γίνονται επειδή συγκρούονται μεγάλα κομμάτια της γης που λέγονται τεκτονικές πλάκες αλλά ακούγεται σε εμένα σαν επιστημονική φαντασία. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε με απλά λόγια;

Απάντηση

Η θεωρία των τεκτονικών πλακών εξηγεί τις οριζόντιες κινήσεις του στερεού φλοιού της Γης.

Η λιθόσφαιρα, που αποτελείται από τον εξωτερικό φλοιό και το ανώτερο στρώμα του ημίρρευστου μανδύα, χωρίζεται σε επτά μεγάλες πλάκες και αρκετές μικρότερες.

Οι πλάκες αυτές, που αντιστοιχούν στις ηπείρους, επιπλέουν πάνω στον μανδύα και συγκρούονται ή αποκλίνουν καθώς μετακινούνται.

Η μετακίνηση αυτή οφείλεται σε υπόγεια θερμά ρεύματα στο εσωτερικό του μανδύα.

Σας παρουσιάζω ένα απλοποιημένο σχεδιάγραμμα της θεωρίας των τεκτονικών πλακών.



Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 19:50

_____________


Πολιτική και Σεισμοί

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 13:47

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα διάβασα ότι οι Αμερικανοί είχαν προβλέψει τον σεισμό της Αιτής. Γιατί άφησαν να γίνει αυτή η καταστροφή και δεν ενημέρωσαν τον κόσμο;

Απάντηση

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το θέμα της ενημέρωσης του πληθυσμού είναι πολιτικό και όχι επιστημονικό.

Η επισήμανσή σας είναι σωστή, διότι υπήρχαν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις για επερχόμενο σεισμό στην Αιτή.



Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Journal to 2008, Αμερικανοί επιστήμονες είχαν ενδείξεις για αυξημένη επικινδυνότητα του ρήγματος που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό.

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε την περίληψη του άρθρου:


http://www3.interscience.wiley.com/journal/120780170/abstract


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 16:14

____________

Σεισμική δραστηριότητα πριν από ηφαιστειακές εκρήξεις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010, 14:08

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, είμαι κάτοικος της Σαντορίνης και φοβάμαι πολύ την ενεργοποίηση του ηφαιστείου. Μπορεί να προβλεφθεί μία ηφαιστειακή έκρηξη;


Απάντηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προβλεφθούν ηφαιστειακές εκρήξεις, γιατί, πριν από την έκρηξη, ξεκινά έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένη μελέτη που αφορά στο νησί της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε από μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Durham και του Πανεπιστήμιου του Leeds.



Η εν λόγω έρευνα μελέτησε τον υπολογισμό του χρονικού διαστήματος μεταξύ της ενεργοποίησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας και την έκρηξη του ηφαιστείου, της Σαντορίνης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν κρυστάλλους από την έκρηξη του 1925 στην καλδέρα Νέα Καμένη, στη Σαντορίνη και η ανάλυση των κρυστάλλων έδειξε ότι το 1925 η έκρηξη στη Νέα Καμένη σημειώθηκε αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη σεισμικής δραστηριότητας.


Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

______

Σεισμός 4,2R στην Κρήτη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 14:22

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:26 ώρα Ελλάδος, στην Κρήτη.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα.



O σεισμός όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Νεάπολη της Κρήτης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 14:22


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 06:53

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί ανακοινωθέντα για εμφάνιση παλιρροϊκών κυμάτων από το ειδικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού για τις ακτογραμμές έως και 100 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού.

Το USGS τόνισε πως ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 06.00 ώρα Ελλάδος είχε εστιακό βάθος 10 χλμ, σε απόσταση 314 χλμ νοτιοανατολικά της Ταϊβάν και βορειοανατολικά των Νήσων Μπατάν στις Φιλιππίνες.

_____

Σεισμός 3,8R στον Κορινθιακό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 17:45

Aσθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:20 ώρα Ελλάδος, 11 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 χιλιόμετρα.




O σεισμός όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στο Ευπάλιο.




Ο σεισμός όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 18:12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα