Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σε "junk" υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P

OIKONOMIA

Σε "junk" υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P


Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "BB+" και "B" αντίστοιχα, από "BBB+" και "A-2" προηγουμένως. Το outlook είναι αρνητικό.

Την ίδια στιγμή αναθέτει αξιολόγηση ανάκτησης (recovery rating) "4" στις ελληνικές εκδόσεις χρέους, υποδεικνύοντας την εκτίμηση της για "μέση" (30%-50%) ανάκτηση για τους ομολογιούχους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή αθέτησης πληρωμών.

Η αξιολόγηση "AAA" στη μεταφορά και μετατρεψιμότητα παραμένει αμετάβλητη.

"Η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα της αναθεωρημένης επεξεργασίας των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες της για μετάβαση των χρεών σε βιώσιμη καθοδική πορεία", αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Marko Mrsnik.

"Πιστεύουμε πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στενεύουν λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας, σε μία στιγμή που οι πιέσεις για περισσότερο δυναμικά μέτρα προσαρμογής αυξάνονται. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, οι μεσοπρόθεσμοι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τα υψηλό βάρος από το χρέος αυξάνονται παρά τα ήδη μεγάλης έκτασης μέτρα προσαρμογής. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις μας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πιστοληπτική ικανότητα δεν είναι συμβατή με την κατηγορία επένδυσης".

Ως αποτέλεσμα της αύξησης στα κόστη δανεισμού της Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες από τα μέλη της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τους όρους και τη διάρκεια της στήριξης προς την Ελλάδα.

Περιμένουμε ότι ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ είναι πιθανό, και θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αμβλύνει σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις ρευστότητας για την Ελλάδα.

Ωστόσο, κατά την άποψη μας, οι πιέσεις για πιο επιθετικά και ευρεία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνονται, εν μέρει λόγω της πρόσφατης ανόδου στα επιτόκια της αγοράς.

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις μας προβλέπουμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αυξηθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και 131% του ΑΕΠ το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα