Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ηφαιστειακή δραστηριότητα μακράς διαρκείας;

Ηφαιστειακή δραστηριότητα μακράς διαρκείας;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010, 12:57

Τις τελευταίες ημέρες, οι εκτιμήσεις γύρω από τις οικονομικές απώλειες των αεροπορικών εταιρειών δίνουν και παίρνουν. Καιρός όμως είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κάτι πιο ρεαλιστικό, μακριά από τις προβλέψεις που αγγίζουν τα «επαγγελματικά» όρια της μαντείας.

Ίσως, λοιπόν, θα πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα, ότι κατά καιρούς θα ζούμε χωρίς αεροπλάνα, αφού τα επόμενα χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες οι αερομεταφορές είναι πιθανό περιοδικά να αποδιοργανώνονται από ανάλογες ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία με αυτήν που ήδη κρατά ομήρους εκατομμύρια επιβάτες σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο.

Ορισμένοι γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι δεν αποκλείουν ότι το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ, που τώρα μας ταλαιπωρεί με το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας του, δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, και αντιθέτως μπορεί να γίνει συνηθισμένο θέαμα στο μέλλον. Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή της Ισλανδίας, η οποία ήταν ούτως ή άλλως ανέκαθεν ιδιαιτέρως ενεργή από γεωλογική άποψη, εισέρχεται πια σε μια ακόμα πιο δραστήρια φάση, που θα περιλαμβάνει περισσότερες εκρήξεις ηφαιστείων, μερικές εκ των οποίων μπορεί να είναι πολύ μεγάλες (σαφώς μεγαλύτερες από αυτή, την Εϊγιαφιέλ).

Στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα, τα ισλανδικά ηφαίστεια ήσαν ασυνήθιστα ήσυχα. Όμως «η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία φαίνεται να ακολουθεί μια περιοδικότητα 50 έως 80 ετών. Η αύξηση στη δραστηριότητα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνει ότι πιθανώς εισερχόμαστε σε μια πιο ενεργή φάση με περισσότερες εκρήξεις» δήλωσε ο ισλανδικής καταγωγής Θορβαλντούρ Θόρνταρσον του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ειδικός στα ισλανδικά ηφαίστεια, σύμφωνα με το «New Scientist».

Παράλληλα, με την ενεργοποίηση των ηφαιστείων, έχει καταγραφεί εντονότερη σεισμική δραστηριότητα στην Ισλανδία, με αποκορύφωμα μέχρι στιγμής τον σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, τον Μάιο του 2008.

Εκτός όμως από πιο συχνές, οι ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία φαίνεται να γίνονται και πιο ισχυρές στη διάρκεια του ανοδικού κύκλου ενεργοποίησης των ηφαιστείων. Οι πιο καταστροφικές εκρήξεις -μεταξύ αυτών εκείνη του ηφαιστείου Λάκι που, το 1783, σκότωσε πάνω από τα μισά ζώα της χώρας και οδήγησε σε θανάσιμη πείνα και εξόντωση του ενός τετάρτου περίπου (δηλαδή του 25%) του πληθυσμού - συνέβησαν ακριβώς σε τέτοιες φάσεις περιοδικής ενεργοποίησης.

«Αν όντως εισερχόμαστε σε μια πιο ενεργή φάση, τότε τέτοιες μεγαλύτερες εκρήξεις θα γίνουν πιο πιθανές» δήλωσε ο Θόρνταρσον, ο οποίος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει και εκτιμά ότι η νέα ενεργή φάση θα διαρκέσει περίπου 60 χρόνια, με αποκορύφωμα μεταξύ των ετών 2030-2040. Όσες πτήσεις προλάβουμε να κάνουμε μέχρι τότε…

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ, ο Νορβηγός ηφαιστειολόγος καθηγητής Ραϊντάρ Τρόνες του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο οποίος έχει ειδικευτεί στα ισλανδικά ηφαίστεια, σύμφωνα με το «Science Daily», θεωρεί πιθανό ότι η τρέχουσα έκρηξη και η εκπομπή τέφρας στην ατμόσφαιρα θα διαρκέσει μέχρι και έναν μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να συνεχιστεί για έναν χρόνο ή και περισσότερο! Πάντως, το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ θεωρείται ότι έχει εκτονωθεί αρκετά και δεν αναμένεται να δώσει άλλη μεγάλης κλίμακας έκρηξη.

Όμως πιο επίφοβο, σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, είναι το γειτονικό πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο Κάτλα, θαμμένο κάτω από έναν παγετώνα, το οποίο εκρήγνυται κατά μέσο όρο δύο φορές κάθε αιώνα κατά τα τελευταία 1.100 χρόνια που έχει κατοικηθεί η Ισλανδία. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Τρόνες, έχει σχεδόν 100 χρόνια να εκραγεί, καθώς τελευταία φορά ήταν το 1918.

________________

Νεκροί από τον σεισμό στο Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010, 11:05

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 τραυματίσθηκαν, από τη σεισμική δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε 190 χλμ. βορειοδυτικά της Καμπούλ, σε βάθος 10 χλμ. Ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:00 τοπική ώρα.

Αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Σαμανγκάν στο Βόρειο Αφγανιστάν δήλωσε ότι από τον σεισμό επλήγησαν κυρίως τρεις περιοχές και ότι περισσότερα από 200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, εξαιτίας των ζημιών δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε μια από τις παραπάνω περιοχές, και μέχρι να φθάσουν εκεί τα σωστικά συνεργεία δεν θα είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Καμπούλ, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Διαβάστε επίσης:
Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν, 19 Απριλίου 2010, 00:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα