Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Τι ακριβώς συμβαίνει στον Κορινθιακό;

Τι ακριβώς συμβαίνει στον Κορινθιακό;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010, 16:08

1η Ερώτηση

Κύριε Μάκη, χαίρετε.

Πριν από κάποιες μέρες έγινε σεισμός στην Κόρινθο.

Από το Google Earth και από το EMSC βλέπω πως είναι στις Αλκυονίδες. Είναι ανησυχητικό; Από τον χάρτη σεισμικότητας φαίνεται ότι υπάρχει διέγερση ρηγμάτων στην Πελοπόννησο.

Ευχαριστώ και περιμένω απάντησή σας.

2η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, μπράβο σας για την ακούραστη προσπάθεια ενημέρωσής μας. Δείχνει πόσο αγαπάτε αυτό που κάνετε και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Το δικό μου ερώτημα είναι: Μου κάνει εντύπωση πως για πολλά χρόνια, γενικά, ο Κορινθιακός είναι ήσυχος από μεγάλες δονήσεις.

Μπορεί ο Κορινθιακός να δώσει σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση

Ο Κορινθιακός είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας.

Είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου για σεισμό, διότι τα ενεργά ρήγματα της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ισχυρούς σεισμούς και βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Όπως σωστά αναφέρετε, ο τελευταίος ισχυρός σεισμός της περιοχής ήταν αυτός που είχε επίκεντρο τις Αλκυονίδες το 1981, με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ.

Σαφέστατα υπάρχει σεισμικό δυναμικό για σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στον Κορινθιακό και η απώλεια μεγάλων σεισμών τα τελευταία 30 χρόνια σε αυτήν την περιοχή θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010, 16:08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα