Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Τι συμβαίνει στη Β. Εύβοια;

Τι συμβαίνει στη Β. Εύβοια;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 16:23

Ερώτηση

Κύριε καθηγητά, είμαι φυσικός, πτυχιούχος πανεπιστημίου Αθηνών, με πτυχιακή εργασία στον τομέα γεωφυσικής - σεισμολογίας στα χρόνια που δεν τολμούσαμε να ρωτήσουμε για το Β.Α.Ν, λόγω της αντιπαλότητας του κ. Δρακόπουλου.

Συμφωνώ για οποιαδήποτε έννοια εθελοντισμού και είμαι στη διάθεσή σας. Το τελευταίο καιρό, στην περιοχή μου (Μαγνησία), παρατηρούνται υψηλές περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα (Ni..) σε γεωτρήσεις.

Υπάρχουν προβλέψεις για μεγάλο σεισμό στη περιοχή βόρεια της Εύβοιας και μάλιστα τελευταία εκδηλώνονται μικροί σεισμοί.

Ακόμη παρατηρείται μία καθυστέρηση στη σεισμική περιοδικότητα της περιοχής. Θα ήθελα τις θέσεις σας για την περιοχή.

Σας ευχαριστώ.


Απάντηση

Σας ευχαριστώ πολύ για τις γεωφυσικές σας παρατηρήσεις που χρήζουν επιστημονικής επεξεργασίας. Μου αναφέρετε την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, η οποία βρίσκεται σε διέγερση το τελευταίο χρονικό διάστημα, με δραστηριότητα στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας.

Αντιθέτως, η περιοχή που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, όντως εκδήλωνε μια σεισμική ησυχία. Είναι γεγονός ότι το σεισμικό δυναμικό της περιοχής των Σποράδων είναι αρκετό για την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Από την άλλη, όμως, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το χρονικό πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης.

Η έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να μας δίνει το έναυσμα για προσεισμικούς ελέγχους στον χώρο κατοικίας και εργασίας μας.

Τα μέτρα πρόληψης είναι αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς και όχι η ανησυχία των πιθανοτήτων.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 16:31

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα