Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 16:07 Τρίτη 30 Μαρτίου 2010
Το Cern σπάει σωματίδια και... ρεκόρ
Τις ισχυρότερες συγκρούσεις σωματιδίων στην ιστορία των θετικών επιστημών πέτυχε σήμερα ο επιταχυντής αδρονίων (LHC) του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου CERN. Όπως ανακοινώθηκε, δύο δέσμες με συνδυασμένη ισχύ 7 TeV διασταυρώθηκαν, σηματοδοτώντας την έναρξη του μεγαλύτερου πειράματος της σύγχρονης φυσικής επιστήμης.
Οι δέσμες ισχύος 7 TeV -ή 7,5 τρισεκατομμύρια ηλεκτροβολτ- είναι τρεισήμισι φορές ισχυρότερες από εκείνες που μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν επιτευχθεί σε εργαστηριακές συνθήκες. Συγκορύστηκαν λίγο μετά τις 2 τιο μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, με ταχύτητα ένα νανο-κλάσμα του δευτερολέπτου μικρότερη από εκείνη του φωτός.
Οι επιστήμονες του CERN εμφανίστηκαν εκστασιασμένοι, με την εκπρόσωπο του κέντρου, Πάολα Καταπάνο, να δηλώνει ότι αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής. "Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς ως τώρα. Ανοίξαμε νέο έδαφος για τη φυσική", δήλωσε ο Όλιβερ Μπουσμίλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Ήδη, οι αισθητήρες του επιταχυντή αναλύουν τα δεδομένα, σε μία προσπάθεια εντοπισμού έως σήμερα "θεωρητικών" υποατομικών σωματιδίων, όπως το μποζόνιο του Χιγκς. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του θα συμπλήρωνε το "παζλ" της θεμελιώδους δομής της ύλης. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το πείραμα θα επιτρέψει να μάθουν από τι αποτελείται η μαύρη ύλη που αντιπροσωπεύει το 23% του σύμπαντός. Η ορατή ύλη, δηλαδή τα άστρα και οι πλανήτες είναι μόλις το 4%.
Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν για 18 έως 24 μήνες. Μόλις ολοκληρωθεί η φάση των συγκρούσεων 7 TeV, ο LHC θα κλείσει για περίπου ένα χρόνο. Όταν τεθεί πάλι σε λειτουργία, θα επιχειρηθούν συγκρούσεις ενέργειας 14 TeV.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου