Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Σήματα ΒΑΝ και δηλώσεις Τσελέντη

Σήματα ΒΑΝ και δηλώσεις Τσελέντη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 15:02

1η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, καλησπέρα σας, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση, άκουσα από τον κύριο Τσελέντη ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε σεισμό 6 Ρίχτερ, στην Εύβοια. Είναι αυτό πιθανό και πόσο καταστροφικός θα είναι αν γίνει;

Ευχαριστώ

2η Ερώτηση

Θα ήθελα να ρωτήσω για τον σεισμό που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Η σεισμική ακολουθία που συνεχίζεται, προφανώς, μέχρι αυτή την ώρα δεν μπορεί να δείξει αν το φαινόμενο εξελίσσεται προς εκτόνωση;

3η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, πως εξελίσσεται το σεισμικό φαινόμενο στην Εύβοια;
Έχετε ενδείξεις εσείς προσωπικά ότι όντως θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλο σεισμό τελικά;

Ευχαριστώ

4η Ερώτηση

Αληθεύει πως υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του κ. Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στην προέκταση του τόξου του Β. Αιγαίου στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας την προσεχή εβδομάδα; Είναι αλήθεια πως καταγράφηκαν σχετικά σήματα στο Β.Α.Ν.;


Απάντηση

Επειδή έχουμε λάβει πάρα πολλά μηνύματα σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Καθηγητή Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη που αφορούν στη σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βόρειας Εύβοιας και Σποράδων και τα σχετικά σήματα της ομάδας ΒΑΝ, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή δεν έχει τελειώσει και ο τελευταίος ασθενής σεισμός έγινε σήμερα το πρωί στις 09:27, με μέγεθος λιγότερο από 4 Ρίχτερ, και τόσο μικροί σεισμοί δεν ανακοινώνονται από το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο. Η σεισμική ακολουθία συμβαίνει επάνω στην επέκταση του ρήγματος της Ανατολίας στον χώρο του Αιγαίου και καταλήγει στις Σποράδες. Ασφαλώς, είναι ένα ρήγμα με ικανότητα να δώσει αρκετά ισχυρό σεισμό, με τελευταία ενεργοποίηση στη περιοχή με τον σεισμό της Σκύρου το 2001 που είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ.

Είναι γεγονός ότι η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ δημοσίευσε στις 6 Μαρτίου στη γνωστή ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1003/1003.1383v1.pdf,
επιστημονική μελέτη που αφορά σε πρόσφατα αποτελέσματα των πειραμάτων τους.

Με λίγα και απλά λόγια, η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει νέα ηλεκτρικά προσεισμικά σήματα (SES ) που κατεγράφησαν στον σταθμό που λειτουργεί στην περιοχή της Λαμίας από τις 27 έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2009.

Βάσει της προγενέστερης εμπειρίας της ομάδας ΒΑΝ, όταν καταγράφονται τέτοια σήματα, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης σεισμού που υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ σε μια μεγάλη περιοχή αρκετών δεκάδων και μερικές φορές έως και 200 χιλιομέτρων που προσδιορίζουν.

Αυτά τα δύο επιστημονικά δεδομένα οδήγησαν τον καθηγητή Άκη Τσελέντη να εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες του για την εξέλιξη του φαινομένου.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 15:23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα