Όσοι Θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον εαυτό σας σε λογικές τιμές και αποστολή στο e-mail σας μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Δονήσεις και μεταξύ σεισμολόγων

Δονήσεις και μεταξύ σεισμολόγων

Οι σεισμοί 4 και 4,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Εύβοια, ενώ έγιναν αισθητοί και στην Αττική


Δύο σεισμικές δονήσεις, οι οποίες έγιναν αισθητές μέχρι την Αττική, εκδηλώθηκαν χθες τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Εύβοιας. Με μεγέθη 4 και 4,3 Ρίχτερ αντίστοιχα, οι σεισμοί σημειώθηκαν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την Αθήνα -κοντά στη Σκόπελο-, ενώ το εστιακό τους βάθος εκτιμάται ως μικρότερο των 10 χιλιομέτρων.



«Προς το παρόν δεν παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση, ούτε πολλοί σεισμοί ούτε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη. Ταυτόχρονα, οι σεισμοί εκδηλώθηκαν σε μία περιοχή με αρκετά υψηλό σεισμικό δυναμικό, οπότε δεν φαίνεται να έχουμε ξεφύγει από τα πλαίσια», δήλωσε στο «Εθνος» ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος.




Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο σεισμολόγος Δρ Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι εν λόγω δονήσεις είναι αναμενόμενες για την περιοχή και δεν συνδέονται με τον φονικό σεισμό που έπληξε προ ημερών την Τουρκία. Αλλωστε, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, μπορεί στη συγκεκριμένη περιοχή να απολήγει το ρήγμα της Ανατολίας, αυτό όμως δεν είχε σχέση με τον προχθεσινό σεισμό.

Παρ’ όλ’ αυτά, αναταράξεις προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα οι δηλώσεις του καθηγητή Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Ακη Τσελέντη, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ υποστήριξε ότι αναμένεται ισχυρός σεισμός στην Κεντρική Ελλάδα εντός των επόμενων επτά ημερών.

«Μας ανησυχούν πολύ οι δονήσεις της Εύβοιας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εφιστά την προσοχή των πολιτών για τις επόμενες ημέρες. «Το προηγούμενο Σάββατο αναρτήθηκε από την ομάδα ΒΑΝ μία πρόβλεψη για σεισμό στη Λαμία. Για να υπάρχει κάτι τέτοιο θα είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ας έχουμε τον νου μας για μία εβδομάδα, όχι παραπάνω. Μπορεί να είναι και στη θάλασσα το επίκεντρο. Είναι η προέκταση του ρήγματος της τάφρου του Βορείου Αιγαίου».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως «πρόκειται πια για ένα κακόγουστο αστείο». «Κάθε μήνα έχουμε το ίδιο βιολί που έχει αρχίσει πλέον να ξεπερνά τα πλαίσια της επιστήμης. Ο κ. Τσελέντης αρέσκεται τελικά στην ακατάσχετη κινδυνολογία και ξεχνά πως υπάρχουν διεθνείς κανόνες δεοντολογίας για το πώς πρέπει να χειριζόμαστε προγνωστικές πληροφορίες», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκανάς επεσήμανε πως πολλές φορές έχουν ακουστεί αντίστοιχες προβλέψεις με αποτέλεσμα ο ίδιος να μη δίνει βάση σε αυτές.

Η διαμάχη
Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Γεράσιμος Παπαδόπουλος
«Το φαινόμενο στην Εύβοια δεν ξεφεύγει από τα φυσιολογικά. Ο κ. Τσελέντης κινδυνολογεί. Υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας για τον χειρισμό προγνωστικών πληροφοριών»

Ακης Τσελέντης
«Οι σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια μας ανησυχούν πολύ. Περιμένω σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στην Κεντρική Ελλάδα»

Αθανάσιος Γκανάς
«Οι σεισμοί στην Εύβοια ήταν αναμενόμενοι για την περιοχή και δεν συνδέονται με την Τουρκία. Δεν δίνω πλέον σημασία σε προβλέψεις σαν αυτήν που κυκλοφορεί»

της Κατερίνα Ροββά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Πλανήτες, Σήμερα και ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

η Γη κ' η Σεληνη τωρα